Milan Krajniak a Keresztény Unió új elnöke. Lesz-e függetlenedés a Slovenskotól?

Milan Krajniak a Keresztény Unió új elnöke. Lesz-e függetlenedés a Slovenskotól?

Szombaton a Kresťanská Únia (KÚ) delegáltjai új pártelnököt választottak Milan Krajniak személyében. A párt eddigi elnöke, Anna Záborská tiszteletbeli pártelnök lett. Krajniak a szlovák konzervatív politikusok közé tartozik, aki eddigi karrierje csúcsán a Sme rodina második embere és munkaügyi minisztere volt a Matovič-kormány idején.

Krajniak pártelnökké választása egyértelmű volt az idei EP-választások óta – a politikus akkor a KÚ színeiben indult a választáson. A szombati közgyűlésen a 32 delegáltból 29 szavazott rá.

Megválasztása után elmondott beszédében felvázolta az irányt is, amit a párttal el akar élni az elkövetkező időszakban:

mondta Krajniak, aki korábban a Sme rodina alelnöke volt, munkaügyi miniszter, előtte megjárta a Daniel Lipšic-féle NOVA-t, és még azelőtt a KDH tagja is volt.

Miniszteri hivatali ideje alatt több családpárti intézkedést is sikerült elfogadtatnia, az ő nevéhez kötődik a szülői bónusz (a dolgozó gyermekek járulékainak egy része közvetlenül szüleik nyugdíjába ment – az szülői bónuszt a kormány nemrég eltörölte).

Hírdetés

Krajnaik többször részt vett a CPAC -en (Konzervatív Politikai Akció Konferencia), annak budapesti fordulóján is. A woke-ideológia terjedése kapcsán egy interjúban leszögezte, hogy a „woke gyarmatosítás ugyanolyan módon működik, mint amit a kommunizmus idején láttunk”. A 2023-as előrehozott választások előtt Milan Majerský KDH elnök „dögvésznek” nevezte az LMBTQ-ideológiát, majd a progresszív sajtó hisztérikus reakciói miatt visszakozott. Krajniak ezt követően egy politikai műsorban határozottan leszögezte, hogy az LMBTQ-, woke- és genderideológia igenis dögvész és veszélyt jelent a társadalomra.

Krajniak első komoly politikai kihívása valószínűleg nem az ország sorsával áll majd összefüggésben, hanem a párt pozíciójával. A KÚ már több ciklus óta más pártok listáján szerepel, mert másképp nem lenne képes bejutni a parlamentbe. Egy ideje az OĽANO (ma Slovensko) listáján, koalíciós pártszövetségben vált parlamenti szereplővé, ám 2021 óta egyre nagyobbak a különbségek a Slovensko és a KÚ politikája között.

Mindeközben a pártnak versenyt kell futnia a nagyobbik rokonpártjával, természetes versenytárssal, a Kereszténydemokrata Mozgalommal (KDH). Mivel a KDH folyamatosan a progresszív politikai partnerei és saját választói között vergődik és politikája folyamatosan ellentmondásba kerül saját kereszténydemokrata értékeivel, a KÚ nem esélytelen a versenyt illetően.

Míg a KDH csak nagyon óvatosan kezeli családpárti és életpárti törvények beterjesztését, a KÚ-nak az elmúlt években több ilyen javaslata is volt, amelyek azonban rendszerint kivéreztek a koalíciós vitákon, vagy a progresszívek ellenkezésén.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy jelenleg a Slovenskot saját ellenzéki kollégái elszigetelik, és sem az SaS, sem a PS sem a KDH nem hajlandó velük együtt dolgozni. Ez az elszigetelés a KÚ-ra is érvényes. A PS megmondóemberei és újságírói ráadásul „klerikális fasiszta” csoportnak ábrázolják a KÚ-t, mert korábban olyan intézkedéseket javasolt, amelyek az abortuszon kívül más lehetőséget biztosítottak volna a nehéz sorsú várandós nőknek.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »