Miközben lezárjuk a fél országot, az oltópontokon mehet a tömegnyomor

Miközben lezárjuk a fél országot, az oltópontokon mehet a tömegnyomor

Több olvasónk is jelezte, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben berendezett oltópontnál rengeteg ember gyűlt össze, az oltásra érkezők zárt térben, tömegben kénytelenek várni a sorukra, ami a járvány kellős közepén nem szerencsés körülmény. (Ráadásul kell is idő az immunitás kialakulásának, főleg, hogy többnyire az első dózisról van szó, tehát a tudomány álláspontja szerint remekül bele lehet betegedniük vagy továbbterjeszteniük az oltásra váró veszélyeztetetteknek – a szerk.) Megnéztük a helyszínen, valóban ilyen problémás-e a helyzet – írja a Telex. Alább a beszámolójuk.

Délelőtt mindenkinek az épületen belül kellett várakoznia. Egyik olvasónk szerint később kiküldték az oltásra érkezőket az udvarra. „Az ismerősöm 2 órát várakozott, mire bejutott” – írta. Mi az épületbe nem jutottunk be, de több nekünk küldött fotó tanúsága szerint valóban nagy tömeg gyűlt össze:

Odaérkezésünkkor körülbelül 200, többnyire idős ember várta a kórház betegfelvételi bejáratánál, hogy megkapja az oltást. Sokan bottal, járókerettel állták végig a sort, de volt, akit kerekesszékben toltak a hozzátartozói. Két pad van kitéve, hogy aki igényli, le tudjon ülni.

„Úristen ez a sor?! Ha ezt tudom, elücsörögtem volna a kocsiban!” – mondta egy idős nő, amikor meglátta az oltópont előtt kanyargó sort.

Hírdetés

Egy katonaegyenruhás férfi irányította a beengedést, egyszerre 8-10 ember mehetett be hőmérőzés és kézfertőtlenítés után. Negyed négykor kijött a kollégája, és megkérdezte, hogy ki jött háromra. Körülbelül a várakozók fele tette fel a kezét. Félórás intervallumokban vannak az időpontok, mondta nekik az egyenruhás.

Beszéltünk egy nővel, aki a nagymamáját kísérte el. Egy órát álltak sorba, mire bejutottak végre, de akkor még nem volt ilyen durva a sor. „Ebbe talán be se állnék, elsírnám magam” – mondta. Ahogy látta, bent is sokan gyűltek össze, nem nagyon lehetett távolságot tartani.

Szintén háromra jött az a két nő, aki nem sokkal korábban állt be a sor végére. Nem számítottak rá, hogy ennyien lesznek, meg is rémültek elsőre, de hát ez van, mondták. Szerintük még a körülményekhez képest egész gyorsan halad a sor.

És tényleg: pár perccel később már a bejáratnál voltak. Talán bent már nem kell ennyit várni, bizakodtak, az a lényeg, hogy megkapják az oltást. Pfizert kapnak, de bármelyiket elfogadták volna. Úgy tudják, az oltás után meg legalább 30 percet kell bent lenniük.

Volt, aki nem volt ennyire megelégedve az oltás menetével: az egyik kísérő családtag anyja 2 körül jutott be, de csak bőven 3 után hívta bentről, hogy megkapta az oltást. „Nem értem, máshol olyan jól meg tudják szervezni az egészet” – mondta.

Ottlétünk során valamelyest gyorsult a sor, később már csak nagyjából 50 várakozó lehetett az épületen kívül, akik többé-kevésbé tudnak távolságot tartani, bár az egyórás várakozáshoz azért még túlságosan hideg van, és közben az új érkezők folyamatosan szállingóztak:


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »