Mikor fogják Adyt is felelőssé tenni a holokausztért?

Könyv jelent meg „A holokauszt jogász áldozatai címmel” a napokban, Kovács M. Máriától, Buchmüller Pétertől és Schweitzer Gábortól. Ennek tegnap a Magyar Ügyvédi Kamara dísztermében tartott bemutatóján Ilan Mor megint megmutatta, milyen az, ha megszólal egy, az antiszemita hangok felerősítésére szolgáló nagyágyú.

Amint az MTI közleményében olvassuk, Ilan Mor elmondta, hogy „a tanulmányban jól végig követhető a folyamat a zsidóellenes törvényektől egészen a megsemmisítő táborokig. A soá nem Auschwitzban kezdődött, hanem sokkal korábban, a zsidóellenes törvények elfogadásakor, amikor teret nyert az antiszemitizmus, amikor az első téglát bedobták egy zsidó kereskedő boltja ablakán.”

Hú, azért ez nagyon ciki. Idézek egy műből:

„Bandi sohasem tudta megállni, hogy a velünk szembejövő zsidó kölykök huncutkáit meg ne húzza. Egyikét-másikét még le is vágta az Osváth Ilonkától erre a célra elcsent kis ollóval. Legalábbis egy hátbavágás okvetlenül kijárt nekik. Útközben a zsidó templom mellett kellett elhaladnunk. Egyszer majd meghűlt a vér ereimben, amikor láttam, hogy Bandi egy kavicsot vesz fel s azt a mintegy 50 méter távolságban lévő zsinagóga ablaka felé hajítja. Telitalálat volt! Nagy csörömpölés. Ész nélkül futottunk.”

Hírdetés

Szintén ugyanonnan való ez a citátum is:

„Nagy öröme telt abban, ha a zsidóknak bosszúságot okozhatott. Érmindszenten egyszer gyermekkorában az ő kezdeményezésére két kis barátjával együtt egy zsidó asszony boltajtaját éjjel berakták a szomszédban lévő lebontott háztól odacipelt téglákkal. Amikor a zsidó asszony a befelé nyíló boltajtót korán reggel kinyitotta, a téglák nagy robajjal mind az üzletbe borultak. Az asszony elment panaszra a jegyzőhöz. Ezen Bandi jól mulatott.”

Nos, Bandi nem más, mint – Ady Endre. Akitől pedig idéztem, nagykárolyi piarista kollégiumi osztálytársa, Hetey Zoltán, aki mindezt Adyról szóló könyvében írta (Ady Bandi – Ady Endre, 1943). Aki hozzáteszi, hogy Ady még joghallgató korában is olyan érzelmű volt, mint amikor a zsinagóga ablakát megdobta. Sőt még később is, amint erről új könyvemben beszámolok (Mélyszántás 2. Irodalmunk titkai).

Kínos, ugye, jaj de kínos! Sok feladata lesz hát a most megjelent kötet szerzőinek és kollégáinak. Ki mindenkiről derülhet még ki, hogy felelős a holokausztért…


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »