Mikas rendelete fennakadt az Alkotmánybíróság hálóján

Mikas rendelete fennakadt az Alkotmánybíróság hálóján

Az SZK Alkotmánybírósága kedden a Markíza televízió értesülései alapján leállította annak a rendelkezésnek a hatályát, melynek alapján bizonyos kivételektől eltekintve a Szlovákiába érkezőknek karanténba kell vonulniuk, amennyiben nincsenek beoltva koronavírus elleni vakcinával.

„Az Alkotmánybíróság ezzel a döntésével egyúttal ismételten érvénybe helyezte a júniusi rendelkezést, mely az utazási szemafor szerint működve zöld, piros és fekete besorolású járásokat különböztet meg“ – tájékoztatott a Markíza.

A döntéssel kapcsolatban a Smer képviselője, Ľuboš Blaha a következőket tette közzé a közösségi oldalon: Győztünk! Ez nagy dolog! Információim szerint az Alkotmánybíróság a Smer javaslatára hatályon kívül helyezte Mikas karanténnal kapcsolatos rendeletét. Harcunk eredményes volt!“

Hírdetés

A rendelet ellen már pénteken és szombaton tüntetéseket szerveztek a határátkelőhelyeken. Alaposan megnehezítette a Szlovákiába készülő be nem oltott turisták dolgát is, akik tömegesen mondták le helyfoglalásaikat, még inkább ellehetetlenítve a koronavírus által sújtott idegenforgalmat és a vendéglátóipari ágazatot.

Az ellenzéki képviselők beadványukban javasolták, hogy az Alkotmánybíróság döntsön arról, hogy a tiszti főorvos említett rendelete nincs összhangban az alkotmányban rögzített alapvető emberi és szabadságjogokkal. Ugyancsak javasolták, hogy állítsák le a rendelet hatályosságát addig, amíg nem születik döntés annak alkotmányos voltát illetően.

Vladimír Lengvarský egészségügy-miniszter ezt megelőzően az idegenforgalom terén vállalkozók panaszaival kapcsolatban kijelentette, hogy nem kívánják megváltoztatni a rendelkezést, mindezt a delta vírusmutáns terjedésével indokolva.

(NZS/Felvidék.ma/Pravda)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »