Mikas figyelmeztet: A koronavírus-fertőzés könnyen összetéveszhető az influenzával, csak egy tünetben más!

Mikas figyelmeztet: A koronavírus-fertőzés könnyen összetéveszhető az influenzával, csak egy tünetben más!

Az influenza és COVID-19 tünetei nagyon hasonlóak, a lefolyásuk pedig egyénenként különbözhet. De akkor hogyan jöjjünk rá, hogy épp melyikkel fertőződtünk meg?

A COVID-19-et és az influenzát csak laboratóriumi vizsgálattal tudjuk pontosan megkülönböztetni. „Bár az influenzát és a COVID-19-et más vírusok okozzák, a két betegség tünetei nagymértékben megegyeznek. Azonban csak a betegtől vett klinikai minta laboratóriumi vizsgálata adhat végleges választ arra, hogy az illető melyikben szenved” – közölték a higiénikusok.

Mindkét betegséget láz, száraz, ingerlő köhögés, fáradtság és gyengeség kíséri, néha orrfolyás vagy torokfájás is társul hozzájuk. A koronavírus-fertőzés esetében gyakran légzési nehézségek jelentkeznek.

Hírdetés

Bizonyos mértékig az influenzával gyakorta járó fejfájás, ízületi és izomfájdalom tünetekben különböznek. Ezek a COVID-19 megbetegedéssel ritkábban fordulnak elő.

Ezzel szemben a hasmenés, hasi fájdalom, hányás vagy az ízlelés és szaglás elvesztése inkább a koronavírusra jellemző.

A szakemberek azonban hangsúlyozzák, a fertőzések lefolyása annyira egyéni a felnőtteknél és a gyerekeknél egyaránt, hogy nem célszerű a diagnózist pusztán a tünetek alapján felállítani.

(br, pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »