Migránstábor a párizsi városháza előtt – "migránsmentők segítettek"

Migránstábor a párizsi városháza előtt – "migránsmentők segítettek"

Több mint száz migránscsalád telepedett le Párizsban a városháza előtt az éjjel, sátraikat egy migránsmentő szervezet segítségével verték fel, mely tartós és megfelelő szállásmegoldást szeretne elérni a családok számára, több politikust név szerint is megszólítottak – írja a V4NA Hírügynökség.

Paris Mayor Anne Hidalgo calls for referendum on seasonal rentals to ease  housing burden

Anne Hidalgo főpolgármester – rfi.fr

Újra akcióba lendült a migránsokat segítő Utopia 56 nevű szervezet, így a közreműködésükkel az éj leple alatt 107 migránscsaládot telepítettek ki sátrakba a párizsi városháza elé abban a reményben, hogy sikerül nyomást gyakorolniuk a városvezetésre. Összesen 209 személy, köztük 15 állapotos nő és 59 gyerek – akik közül 17-en három év alattiak – vertek tábort a francia főváros szívében lévő épület előtt.

200 migrants accueillis à la mairie de Paris après le démantèlement de leur camp

Hírdetés

„MigránsmentőK” ügyködtek a sátorveréssel – la-croix.com

A főleg Szomáliából, Afganisztánból és Elefántcsontpartról érkezett bevándorlók és segítőik gyorsan dolgoztak, nem sokkal éjfél előtt érkeztek a térre és kevesebb mint öt perc alatt fel is verték a sátrakat. Az Utopia 56 szervezet azt szeretné elérni, hogy állandó és megfelelő lakhatást kapjanak a családok, akik eddig az utcán éltek. A Twitteren megszólították a főpolgármestert, Anne Hidalgót és a Francia Kommunista Párt szóvivőjét, Ian Brossat-t is. Azt írták, hogy már egy hónapja felhívták a figyelmüket a migránsok lakhatási problémájára, de a politikusok nem reagáltak a megkeresésre.

Úgy tűnik, hogy bevált a taktika, a kommunista párt politikusa ugyanis délelőtt a helyszínre ment, és a Twitteren azt írta, hogy szívélyesen fogják fogadni a városházán a bevándorlókat. Arra törekednek, hogy sikerüljön megoldani a migránsok szállásproblémáját, hozzátéve, hogy Anne Hidalgóval egyetértenek abban, hogy senkit nem lehet evakuálni anélkül, hogy megoldanák a lakhatását.

Az Utopia 56 igencsak aktív volt az elmúlt hónapok során, nem ez volt az első sátras műveletük, május végén Párizs egyik nevezetes kulturális központja, a 19. kerületben lévő Villette parkjában állítottak fel hatvan egyforma sátrat a migránsok számára, június végén pedig a Soros Györgyhöz köthető Médecins Sans Frontières (Orvosok Határok Nélkül) NGO közreműködésével több mint hetven kísérő nélküli kiskorú migránst telepítettek ki sátrakba Párizs belvárosában a Place de la République közelében.

Ez utóbbi akciónak az volt a célja, hogy a tiltakozó migránsokat – akik nagykorúként szerepelnek a nyilvántartásban – a francia állam kiskorúként ismerje el, és annak megfelelően bánjon velük egészen addig, amíg megszületik ügyükben a végső döntés. Mivel az eljárás akár évekig is eltarthat, azt szeretnék elérni, hogy addig kiskorúként tartsák őket számon, mert akkor veszélyeztetettnek számítanak, és jobb bánásmódban részesülnek, mint nagykorúként.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »