Migránsok törték rá az ablakot a körmendi kézilabdás lányokra

Migránsok törték rá az ablakot a körmendi kézilabdás lányokra

Az atv.hu értesülései szerint a körmendi ideiglenes befogadó állomásra érkező bevándorlók a junior-serdülő lányok edzését bámulták, amikor az ügyeletes tiszt elküldte őket. Az egyik búcsúzóul még az ablakot is berúgta. A szülők nem engedik az edzésekre a lányokat, elmaradnak az edzések.

Három nap sem telt el, és máris botrányt okoztak a migránsok a körmendi menekülttáborban. A kézilabdás lányokat megbámuló bevándorlók betörték a befogadó állomással szomszédos sportcsarnok ablakát. A gyerekek szülei félnek, az edzések elmaradnak – írja Atv.hu.

A befogadó állomás természetesen nyitott, tehát a migránsok bármikor elhagyhatják azt. Ez korábban azt is jelentette, hogy sokan egy pár kilométeres sétával egyszerűen átmentek Ausztriába. Nyugati szomszédunk azonban nemrégiben ismét határellenőrzést vezetett be, és ez még legalább fél évig így is marad. A migránsok tehát aligha jutnak majd át, a jövőben minden bizonnyal a 12 ezres kisvárosban fognak bóklászni – írtuk szerdán.

Szerdán viszont további 40 migránssal gyarapodott a befogadó állomás, amelynek egyik oldala közvetlenül szomszédos a rendészeti szakközépiskola sportcsarnokának üvegfalával. Az atv.hu úgy tudja, miután a bevándorlók odagyűltek és a junior-serdülő leánycsapat edzését kezdték el tanulmányozni, az iskola ügyeletes tisztje kiment hozzájuk, és távozásra szólította fel őket, amelynek eredményeként az egyik férfi berúgta az ablakot.

Mivel a tábor nyitott (nem is lehet zárt az uniós jogszabályok miatt), vagyis az abban lakó bevándorlók szabadon mozoghatnak a városban. Elhelyezkedésére nézve az ideiglenesnek szánt befogadó állomás sátrai a Tesco-val szemben, a BM Rendészeti Szakközépiskolájával egy ingatlanon találhatók. Itt működik a város vérkeringésébe becsatornázott sportcsarnok, amely edzések, sportszakkörök állandó helyszíne, és amelyet ugyanazon a kapun keresztül lehet megközelíteni, mint a menekülttábort.

Faragó András, a Körmendi DMTE Egyesület Elnöke elmondta az atv.hu-nak, hogy az edzést azonnal meg kellett szakítani, és a lányokat biztonságba helyezték. Mint mondja, a szülők teljesen fel vannak háborodva, hogy a város nem védi meg a gyerekeiket, és nem értik, hogy ha ennyi rendőrt kivezényeltek a közbiztonság javítására, miért éppen az egyik legforgalmasabb sportlétesítménynél nem valósult meg az őrzés-védés. Miután sok szülő jelezte, hogy addig nem hozzák sportolni a gyermekeiket, amíg a csarnok mellett migránsok tanyáznak, az edző kénytelen volt kiírni, hogy egy ideig szünetelnek az edzések.

Egy körmendi szülő szintén arról számolt be lapnak, hogy bár lánya aktív kézilabdás, azért nem engedi el a már meghirdetett nyári sporttáborba, mert az általuk is csak „határőr csarnoknak” hívott komplexumban nem látja garantáltnak gyermeke biztonságát.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság szerdai döntése értelmében azok a tagállamok, melyek nem hajlandók befogadni egyetlen, már Európában tartózkodó illegális bevándorlót sem, büntetéssel számolhatnának. Ez fejenként 250 ezer eurós (kb. 78 millió forint) támogatásmegvonást, magyarul bírságot jelentene. A helyzet tehát jelenleg úgy áll, hogyha egy tagország nem akar bevándorlókat befogadni, akkor 250 ezer euró/fő áron ki lehet váltani ezt a problémát.

A körmendi Jobbik május 6-ára, péntekre vonulásos demonstrációt szervez “az illegális bevándorlók jelenléte” ellen, amelyen felszólal Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke is.

A befogadószállásra érkező bevándorlókról készült képriportunkat itt tekintheti meg.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »