Migránsok az Ipoly mentén

Migránsok az Ipoly mentén

2022 novemberében egyre gyakrabban tűnnek fel migránsok az Ipoly mentén is.

November 10-én Lukanénye községben, 11-én Alsószemeréden, 12-én pedig Szetén és Ipolynagyfaluban fogtak el egy-egy nagyobb csoportot.

Amint azt Ipolynagyfalu polgármestere, Kerata László kérdésünkre megfogalmazta, november 12-én éjjel 2 órakor értesítette őt a rendőrség, hogy a község területén egy 22 tagú migráns csoportot fogtak el, köztük egy nővel és öt-hat kiskorúval:

A rendőrség a falutáblánál látta meg a csoportot; nem tudjuk, hogy hogyan, honnan kerültek ide; talán a zöld határon, talán Balassagyarmatnál jöttek át. Nem tudjuk. Egy ideig a kocsma előtt voltak, majd 3 óra körül bevittük őket a kultúrház előcsarnokába. A „market” és a „food” szavak ismételgetésével jelezték, hogy éhesek. A község részéről adtunk nekik vizet és pékárut. Pénzük van, s mobiltelefonokkal és töltőkkel is fel vannak szerelkezve; folyamatosan telefonálgatnak.”

Mint mondta, a hivatalos szervek 16 és 17 óra között fognak értük jönni, hogy Besztercebányára szállítsák el őket, hogy felvehessék adataikat. Információink szerint nem folyamodnak menekültstátuszért, Németországba szeretnének eljutni, így az adatfelvétel után, hét napon belül el kell hagyniuk az országot.

Hírdetés

„Korábban nálunk, de Ipolybalogon és Ipolyhídvégen sem történt ilyesmi” – tette hozzá a településvezető.

Szintén november 12-én tartóztattak fel egy migráns csoportot Szetén. Német Zsolt polgármester elmondása szerint a 6:15 és 6:30 között a községben karambolozó Ford Transit típusú kisbuszban 22 személy tartózkodott.

A balesetnek 15 sérültje van, köztük nők és gyerekek is. Őket a komáromi, az érsekújvári és a lévai kórházba szállították. A sofőr elmenekült; azóta is keresik őt”

– tette hozzá Német Zsolt, aki szerint egy hónappal ezelőtt ugyanezen a helyszínen már elfogtak hét személyt.

A magyarországi rendszámú járművet dél körül emelték ki az árokból.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »