Migránsok a híd alatt, a hidasok mellékvágányon

Migránsok a híd alatt, a hidasok mellékvágányon

Ha belegondolunk, hogy az önkormányzati választások előtt mennyi vitás kérdés, nézeteltérés volt a platformok között a Szövetségben, a párt mégis igencsak szép eredményt ért el. Annak ellenére, hogy a Híd platformja már akkor is keményen bekavart. Most pedig csönd van és nyugalom, nincs egy hangosabb szóváltás a platformok között (legalábbis nem hallatszik ki), ami azért bíztató jel szeptember 30. előtt.

Észrevették, hogy amióta távoztak a pártütők a Szövetség Híd platformjából, nincsenek a pártban viták, messzire elhangzó, mindenhol visszhangzó belső pártharcok, mindenki teszi a dolgát, egységes gondolkodás, megtisztult pártarculat és közös fellépés jellemzi a munkát?

Bugár távozására akkor került sor, amikor az önkormányzati választás előtt már mindhárom platform jóváhagyta a kiemelt települések jelöltlistáját és elfogadta a párt szervezeti és működési szabályzatát, ami a közös jelöltállításhoz volt szükséges. A parlamenti választások jelöltlistaállítását már meg sem várták, hűséges fegyverhordozói – Sólymossal és Rigóval az élen követték az eszmei vezérüket egy egész más fajta, kék szövetségbe.

Nevetséges, hogy miközben a magyarok számára nem túl sok jóval kecsegtető Ficoval és Dankoval elég jól elvoltak négy évig a kormányban, a kemény magyarérdek-harcos Gyimesi György már szálka volt a szemükben, és egészen kenyértörésig vitték a dolgot. Nem biztos viszont, hogy csak maguktól voltak ennyire sunyik és alattomosak… Most pedig azzal a Dzurindával vannak egy gyékényen, aki Ficónak a legádázabb ellensége volt a múltban, és jelenleg sem kebelbarátok. Arctalanság ez már csak azért is, mert Sólymosék főleg a Matovič éra alatt tíz körömmel védték az előző Fico-kormányt, amelyben együtt volt koalícióban a Most-Híd a Smerrel és a nemzeti párttal.   

Hírdetés

Tehát már az önkormányzati választások előtt is kavarták Sólymosék a trutymót keményen, hajszálon és a többiek kompromisszumkészségén múlott az akkori közös, sikeres szereplés. De, ami késett, nem múlt el…

A bomlasztás mellett politikájukban a további folytonosságot a jobboldali magyar kormány iránt régebbről, még a Bugár-időkből származó fenntartások képezik. Az Orbánékkal szembeni ellenszenvük azóta sem csillapodott, most már odáig süllyedtek, hogy beálltak a sorba azok közé, akik a magyar kormányt vádolják a migránsok jelenlegi szabadabb beáramlásáért Szlovákiába. Szerintük szándékosan és időzítve teszik annak érdekében, hogy hazafias kampánytémát biztosítsanak a kampányhajrában Ficóéknak. 

Sólymos László, a Most-Híd 2023-ra átkeresztelt vegyespárt elnöke szerint „az Orbán-kormány így akar beavatkozni Szlovákia belügyeibe”. Mert tőlük ugye a plakátok szerint nagyon távol áll a gyűlölködés… A szlovák belügy tehát mindenekelőtt! … Közben azért azt sem szabad elfelejteni, hogy Szlovákia támogatja azt a migrációs paktumot, ami lényegében kötelező betelepítési kvótákat tartalmaz. Minek akkor ez a nagy felhajtás? Állítsuk meg Orbánt, hogy állítsa meg a migránsokat?

Miközben az EU nem támogatja Magyarország külső schengeni határainak védelmét, sőt, támadja ezért Magyarországot…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »