Migránskvótákat vezethetnek be a németországi iskolákban

Migránskvótákat vezethetnek be a németországi iskolákban

A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy az egyik németországi tartományban a migránsok miatt felső határt kívánnak bevezetni az oktatási intézményekben. 

Az elképzelést az indokolja, hogy számos iskola a tavalyi Pisa-felmérésben nagyon rosszul teljesített. Ennek elsősorban az az oka, hogy túl sok a migrációs hátterű tanuló az oktatási intézményekben.

Az illetékesek úgy vélik, hogy a megoldást az jelentheti, ha az ilyen hátrányos helyzetű tanulók arányát 30 százalékban maximalizálják.

A szövetségi államok többsége azonban továbbra is elutasítja a migránskvótát. A szakmunkáshiány idején a baden-württembergi tartományi oktatási minisztérium szerint bűncselekmény lenne, ha nem képeznének ki olyan fiatalokat, akik már az országban vannak. A német pedagógusszövetség is migránskvótát követel az iskolai osztályokban.

A Német Tanárok Egyesülete már januárban felhívta erre a figyelmet:

Integrációs problémánk van Németországban, ami természetesen az iskolákban is zajlik. Ha hagyják, hogy az oktatás így lecsússzon, és nem tesznek masszív ellenlépéseket, akkor a konfliktusok fokozódni fognak”

– hangsúlyozta a tanárszövetség elnöke, Heinz-Peter Meidinger. Németország minden idők legrosszabb Pisa-eredményét érte el. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a hét elején bemutatta a 2022-es Pisa-felmérések eredményeit.

Hírdetés

Németország az elmúlt években több millió bevándorlót fogadott be, és ennek következtében az ország iskolarendszere is átalakult, és egy sokszínű, multikulturális diákközösséggé vált.

Ahelyett azonban, hogy a sokszínűség erősség lenne, az adatok, valamint a tanárok és iskolai vezetők számos beszámolója a növekvő számú migráns diák veszélyeire mutat rá. Németország egyik vezető újságjának adott interjújában Norma Grube igazgató egyre kaotikusabb körülményekről számol be, ahol sok gyermek nehezen beszél németül, mindennaposak a támadások, és a szülői értekezleteken rendszeresen tolmácsra van szükség.

Rengeteg szülői értekezletre van szükségünk, amelyek többnyire tolmácsokkal zajlanak. És ezzel el is érkeztünk az egyik okhoz, amiért a tanári hivatás egyre kevésbé vonzó: a pszichés stressz óriási, és jelentősen megnőtt. Ráadásul a tanárokkal szembeni agresszió és tiszteletlenség olyan szintű, hogy sokan közülük képtelenek megbirkózni vele”

– tette hozzá. Berlinben a diákok negyven százaléka nem beszéli anyanyelvként a németet, és az olyan városokban, mint Hamburg, a diákok többsége migráns hátterű. Összességében a németországi általános iskolákba járó gyerekek megdöbbentő, 38 százaléka migráns hátterű. Néhány ilyen iskolában az antiszemitizmus mindennapos, a muszlim diákok a zsidó diákokat bántják elsősorban.

A Magyar Nemzet cikkírója megállapítja, nem csoda, ha országszerte arról számolnak be az iskolák, hogy drasztikusan megszaporodtak az erőszakos esetek az osztálytermekben. Sok esetben ráadásul kis sem rúghatják a diákokat.

A tanév elején az egyik diák olyan súlyosan megvert egy másikat, hogy két napra kórházba kellett szállítani. Szívesen kicsaptam volna az iskolából, a tantestület kívánságának megfelelően, de ez nem volt lehetséges, mert a környéken nem volt másik iskola számára. Most a diákjaimnak és a kollégáimnak kell vele együtt élniük. Nagy félelmük mindig az, hogy a döntő pillanatban nem tudjuk majd megvédeni a többi gyereket”

– mondta az iskolaigazgató. 

Sajnos az is megtörtént, hogy egy német gyermek öngyilkos lett, mert folyamatosan bántották a migránsok.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »