Migráció: ismert balliberális író állt ki Orbán mellett

Migráció: ismert balliberális író állt ki Orbán mellett

Meg kell védeni a schengeni határt ezzel az új cunamival szemben – mondta Konrád György. A balliberális író az olasz La Repubblicának nyilatkozott, felhívva a figyelmet arra: a muszlim bevándorlás kockázatos dolog, a baloldal viszont elfeledkezik erről. Az interjút a Mandiner szemlézte.

A veszélyes és autoriter politikát folytató miniszterelnök Konrád politikai ellenfele (ezt Konrád többször megismételte), de nem minden mondata valótlan, ellenben sok valódi problémáról a baloldal sem gondolkodott el és nem vonta le a következtetéseket sem – közölte. Az író szerint jobban kell védeni a schengeni határt ezzel az „új cunamival szemben”.

Inkább határon túliak jöjjenek

Hírdetés

Az olasz lapnak Budapesten interjút adó Konrád ismert rendszeres Orbán-kritikáiról, ezért a lapot is meglepte, amikor a baloldalt bírálta. Az író szerint megérthető Németország helyzete, amelynek egyre több képzett migránsra van szüksége, hogy a jövőben is fenn tudja tartani a gazdaságát és nyugdíjrendszerét, Magyarországon viszont más a helyzet: „Nekünk, magyaroknak nincs szükségünk szíriai orvosokra és mérnökökre. Ha növekedik a gazdaságunk, a környező országok magyar népességét is meghívhatjuk Magyarországra”.

Máshol is van fal

Az író szerint olyan stratégia kell, amely a gazdaság igényeit veszi figyelembe, és a képzett migránsokra koncentrál. Orbán mellé felsorakoztak a visegrádi vezetők, tehát a miniszterelnök nincs egyedül – mondta. A helyzet egyre feszültebb, a muszlim bevándorlás veszélyes lehet, a határzár helyett pedig nehéz alternatívát találni. A lap kérdésére, miszerint a fal nem ébreszt-e sötét emlékeket, Konrád úgy válaszolt: ma is sok fal áll a világban, példaként pedig az amerikai–mexikói határon, Izrael határán, vagy a spanyol–marokkói határon is álló falakat említette, és utalt Ausztrália kemény migránspolitikájára is. Ezek pedig nem olyanok, mint annak idején a két Németország közötti berlini fal, amely „az NDK állampolgárait fosztotta meg attól a lehetőségtől, hogy kitegyék a lábukat a valódi szocializmusból” – mondta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »