Míg Európa főbe lőtte magát, Amerika továbbra is milliárdos tételben vásárol orosz termékeket

Míg Európa főbe lőtte magát, Amerika továbbra is milliárdos tételben vásárol orosz termékeket

Európa mondjon le az iparához nélkülözhetetlen olcsó orosz energiáról, taszítsa magát recesszióba, lője lábon és tüdőn a gazdaságát, szankciózzon, embargózzon, mindezt azért, hogy Oroszország ne tudja finanszírozni az Ukrajna elleni háborút (és Európa ne lehessen gazdasági konkurenciát az USA számára). Közben az Egyesült Államok havonta 1 milliárd eurós  kereskedelmet bonyolít a csúnya, gonosz, autoriter terrorista állammal, Oroszországgal.

Az AP hírügynökség összefoglalója szerint ugyan az amerikai elnök “fájdalmas” gazdasági intézkedéseket ígért Oroszország ellen, és a két ország közti kereskedelem valóban jelentősen vissaesett, a kulcstermékeket az Egyesült Államok sem akarta beáldozni az ukrán szabadság oltárán. Több mint 3600 fa-, fém-, gumi- és egyébb áru szállítmánya érkezik minden hónapban az USA-ba Oroszországból – havonta minimum 1 milliárd eurós forgalmat generálva.

Mindezt hogyan magyarázza az AP?

“Nyilvánvaló volt, hogy a kereskedelem nem áll le teljesen az invázió után sem. Bizonyos cikkek behozatalának betiltása valószínűleg nagyobb kárt okozott volna az USA ágazatainak, mint Oroszországnak”

Miközben Európa ész nélkül rohant bele a nyilvánvalóan orosz választ kikényszerítő szankciókba, az amerikai Külügyminisztériumhoz tartozó Szankciók Koordinációs Osztályának vezetője, Jim O’Brien a következőképp fogalmazott:

“Ha szankciókat vezetünk be, az megzavarhatja a globális kereskedelmet. Tehát az dolgunk, hogy mely szankciók fejtik ki a legnagyobb hatást, miközben lehetővé teszik a globális kereskedelem működését”

Kényelmes álláspont, tekintve, hogy a legsúlyosabb gazdasági hatásokat eredményező intézkedéseket az EU foganatosította. Olajembargó van, amelynek következtében az oroszok egy szűkítik a gázkínálatot. Közben az orosz uránra még mindig nem vetettek ki szankciót, mert azt az USA sem tudja mivel helyettesíteni.

Az AP által idézett szakértők pedig azt állítják:

“A szankciókat korlátozni kell, hogy elkerüljük a az árak emelkedését az amúgy is instabil piacon”

Hírdetés

Megjegyezzük, míg Amerikában ez a pragmatista hozzáállás érvényesül, Európában Magyarországot hurcolnák meg azért, mert biztosítani próbálja saját gazdasága energiaellátását, a szlovák kormánynak pedig annyira futja, hogy minden lehetséges mainstream médiában azt sulykolja: a szankciók igenis működnek. Nos, ha működnének, nyilván az USA sem szemezgetné ki a neki tetsző szankciókat azok közül, amelyek neki is károsak…

Az USA ugyanis nem tudja pótolni az orosz importfát, amelyek nélkül az amerikai bútoripar bedőlne.

Szinte minden nap érkeznek áruk Oroszországból az USA-ba: cipők, kriptovaluta bányászatához szükséges eszközök, párnák, tehát teljesen hétköznapi termékek, amelyeket ha kevésbé versenyképesen és gazdasági hátrány árán, de az USA is elő tudna állítani. De nem fogja, mert gazdasági előnyének megőrzése érdekében ragaszkodik az orosz termékekhez.

Sőt, egyes orosz termékek importját az amerikai kormány még ösztönzi is.

Több mint száz műtrágyaszállítmány érkezett az USA-ba Oroszországból az Ukrajna elleni invázió kezdete óta, miközben Európa nem jut hozzá, a gázhiány miatt pedig gyártani sem képes a szükséges mennyiségben.

Sőt, az AP közlése szerint szankció alá eső orosz olaj és gáz is érkezik az Egyesült Államok kikötőjébe, mivel kivételt biztosítva vállalataiknak a meglévő szerződések teljesítését még engedélyezték az amerikai hatóságok.

Az USA most amiatt aggódik, hogy a szankciózás drámaian megemelné az amerikai lakosságra nehezedő inflációs nyomást. Különösen az eddig Oroszországtól vásárolt kulcsfontosságú fémek (alumínium, acél és titán) hiánya miatt, ezért ezen a téren is zavartalanul folyik a kereskedelem Amerika és Oroszország között az invázió ellenére. 

Hab a tortán, hogy az amerikai adófizetők pénzéből dotált Boeing repülőgépgyár csak júniusban 20 tonna orosz alumíniumot importált, hogy teljesíteni tudja a tavaly megszerzett 24 milliárd dollár kormányzati megrendelését.

És még mindig lehet hova fokozni a dolgot: idén eddig 4000 tonna Oroszországban legyártott lőszert importált az USA, hogy azok aztán az amerikai fegyverboltokba kerülhessenek.

Élelmiszerek terén az orosz tenger gyümölcsei és a vodka importja tiltott, az amerikai agrárminisztérium kifejezetten hangsúlyozza, hogy minden más téren a kereskedelem kifejezetten engedélyezett, sőt, a globális hiánycikkek miatt erősen javallott.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »