Miféle erők állnak a tüntetések mögött? Titkos társaságok, agytrösztök, a vagyis…

Milyen tömeglélektani hatásai lehetnek a szélsőbalos anarchiának? Ma az országban ugyanaz az ötezer ember tüntet, vegyük őket komolyan vagy ne? Az ECHO TV Háttérkép című műsorában kitértek e tekintetben Németországra is, ott felborult a rend. De, hogyan tud ez ellen egy társadalom védekezni? Itt nem belső indíttatású, sokkal inkább globális hálózat mozgatja a szálakat, vagyis a …

Állandósulni látszanak Magyarországon a tüntetések, amikhez kétféle módon viszonyulhatunk – vezette fel a témát Bayer Zsolt. Nagyjából ugyanaz az 5000 ember csinálja ugyanazt, jön-megy, provokál. Érezhető, hogy nincs átütő társadalmi elégedetlenség, amire rá tudnák húzni mindazt, amit csinálnak. Egyik megközelítés az, hogy nem kell komolyan venni, röhögjünk rajta. Ugyanakkor, egy teljesen más megközelítése a dolgoknak, igaz, hogy néhány ezer ember és nincs tömegtámogatottsága, a társadalom nem vevő erre az anarchiára, de vannak történelmi példák is arra, hogy megvan az esélye annak, hogy olyan elviselhetetlenül rossz hangulatot generáljanak a társadalomban, hogy annak lehetnek következményei. Péntekre például azt tervezgetik, hogy megbénítják a metró közlekedését, tehát csak ők fognak ide-oda utazgatni azért, hogy más ne tudja használni. Ezáltal dühöt akarnak ébreszteni, azokban is, akik egyébként nem értenek egyet velük.

Hírdetés

Bogár László szerint fontos tisztázni, miféle erők mozognak ebben, ugyanis úgy gondolja, hogy nem belső indíttatású, sokkal inkább globális hálózat mozgatja a szálakat. Hozzátette, itt is, mint minden társadalomban jelen vannak a feszültségek, amik nem ma kezdődtek, hanem az elmúlt 300 évben.

Boros Imre is történelmi előzményeket említett példaként. A francia forradalom mögött ezt a szervezési modellt már olyan értelemben begyakorolták. Csak ahogy onnan eltávolodtunk kétszáz évvel, tudjuk, hogy mögötte agytrösztök voltak és azok mozgattak bizonyos elemeket, embereket. Másrészt ezek a titkos társaságok és a mögöttük lévő agytrösztök az adott társadalmi szituációnak rákerestek a gyenge és sebezhető pontjaira vagy esetleg gyártottak még 1-2 ilyet.

A pénteki eseménnyel kapcsolatban megjegyezte, gyorsan ki lehet deríteni, hogy a 2-es metró egy szerelvényére kb. 1000 ember fér fel, tehát mindkét irányba nagyjából ezzel a 4-5 ezer emberrel le lehet bénítani a metró közlekedését. Ez pedig egy 1,7 milliós városban nem egy nagy tömeg, ezt meg lehet mozgatni. Ezáltal pedig a felszíni közlekedést is bénítanak. Pontosan tudják hova kell ütni, mert olyan típusú gonosz tudás van mögöttük, ami elindítja az egészet.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »