Miért veszélyes a szívre a Covid-19?

Miért veszélyes a szívre a Covid-19?

A szív- és érrendszeri betegekre nagyobb veszélyt jelent a koronavírus, de mit tehetnek a járvány idején? 

Az idősek mellett a krónikus betegséggel élők vannak a legnagyobb veszélyben a koronavírus kapcsán.

Úgy tűnik, a szívbetegek még nehezebb helyzetben vannak: a vuhani megbetegedések nyomán elkészültek az első elemzések, amelyek kimutatták, hogy mind a fertőzöttek, mind az elhunytak jelentős többsége valamilyen a szív- érrendszeri alapbetegséggel küzdött.

Hírdetés

A szakember elmondása szerint a koronavírus azoknál is okozhat károsodást a szívben, akik teljesen egészségesen kapták el. A koronavírus miatt meghalt kardiovaszkuláris betegségben nem szenvedők között 11,8 százalékban fordultak elő szívizom-károsodásra utaló enzim eltérések, illetve van a COVID-19 fertőzésnek olyan nagyon ritka formája is, amikor rendkívül gyorsan kialakuló szívizom-gyulladás a vezető tünet. A károsodás elkerüléséhez elengedhetetlen a diagnózis gyors felállítása, és a megfelelő kezelés minél hamarabbi elkezdése.

A  szív- és érrendszeri alapbetegséggel rendelkező betegek esetében a fertőzés lehet az az utolsó csepp, ami a borotvaélen táncoló, éppen egyensúlyban levő állapot hirtelen romlásán keresztül vezethet a beteg halálához.

Hogy ez elkerülhető legyen, a szívbetegeknek érdemes megfontolniuk az alábbiakat:


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »