Miért van szüksége a baloldalnak az iszlámra?

Miért van szüksége a baloldalnak az iszlámra?

Azt szeretné a spanyol baloldal és a spanyol muszlimok nagytanácsa, hogy a córdobai katolikus katedrálist a muszlimok is használhassák imahelyként. Az az európai baloldal, mely évtizedeken keresztül egy teljesen világi társadalmat akart megalkotni, most az iszlámmal szövetkezik. De vajon az iszlámra mint eszmerendszerre, vagy csupán a muszlim szavazatokra van szükségük? Erre a kérdésre kereste a választ a Tercben Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója és Czopf Áron a Mandiner újságírója.

Békés Márton felidézte: az utóbbi években a baloldali pártok észrevették, hogy a munkásosztály kicsúszott a lábuk alól, mivel a bérből és fizetésből élők egyértelműen átálltak a jobboldalra. Így kellett egy új szavazóréteg, sőt a kiüresedés után egy új eszme is, és mindkettőt megtalálták a muszlim tömegekben – véli a történész.

Czopf Áron szerint ez egy kényszerhelyzet. Az újságíró úgy látja, hogy lassan az igazi kérdés az lesz, hogy a bevándorláspárti kormányzatok váltják le a népet, vagy pedig fordítva fog történni ez.

A baloldal hisz az iszlámmal a közös értelmezési keretben, az iszlám viszont bizalmatlanabb ebben a kérdésben.

Hírdetés

Az iszlám azon a ponton, amikor önálló politikai érdekérvényesítő képességre tesz szert, már nem a baloldali, hanem a saját politikai ideológiai alapján fog megszerveződni

– véli az újságíró.

ECHO TV  – Terc

The post Miért van szüksége a baloldalnak az iszlámra? appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »