Miért!? – Nyílt levél Ukrajna pozsonyi nagykövetségének

Miért!? – Nyílt levél Ukrajna pozsonyi nagykövetségének

Az alábbiakban Papp Sándor és Hrubík Béla a munkácsi turulszobor eltávolítása kapcsán megfogalmazott nyílt levelét olvashatják.  

Tisztelt cím

Ukrajna Nagykövetsége, Pozsony*

*Jurij Muska nagykövet a napokban távozott posztjáról, új, kinevezett nagykövet még nincs

Mi, felvidéki magyarok, akik az életünk során, – kortól függően, – már több államalakulatban is éltünk úgy, hogy közben nem mozdultunk el a szülőföldünkről, tisztelettel fordulunk Önökhöz, mint Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövetéhez Szlovákiában.

Szlovákia polgárai vagyunk, akik az első pillanattól kezdve segítő kezet nyújtottunk a menekült ukrán családoknak, egyéneknek, polgármestereink, településeink magyarjai jelenleg is számtalan helyen segítik anyagilag, adományokkal és jó szóval a kiszolgáltatott ukránokat.

Teszik, tesszük mindezt Isten segítségével, emberbaráti szeretettől vezérelve, nem várva érte se köszönetet, se hálát, s ez így van jól.

Aggódunk a háború eszkalációja miatt, aggódunk minden további áldozatért, és természetesen nagyon aggódunk, az egyetemes magyarsághoz tartózó, – Ukrajnában élő, és az ukrán hadsereg kötelékeiben harcoló, – magyar fiatalemberek életéért is, akik közül már kétszázan életüket vesztették ebben a háborúban.

Hírdetés

Segítünk, aggódunk, imádkozunk és bízunk abban, hogy hamarosan véget ér az öldöklés és újra lehet építeni a kapcsolatainkat Kárpátaljával is, mint ahogyan volt ez a békeidőkben. Éppen ezért értetlenül állunk afölött, hogy Munkácson, több, mint száz éves magyar történelmi emlékhelyet romboltak le, a magyar turult, hogy helyébe Ukrajna állami szimbólumait helyezzék el.

Miért teszik ezt!? – kérdezzük zaklatottan, hiszen ezzel a tettel, csak sebet ejtenek az ukrán és a magyar nép kézfogásán. Mi szükség van most erre, tisztelt Ukrajna? Kik állnak ennek a nyilvánvaló provokációnak a hátterében, mert ez nem egyéb, mint provokáció a magyar nemzet ellen.

Mit mondjunk ezek után azoknak az ukrán menekültjeinknek, akikkel naponta találkozunk? Mondjuk el, hogy a ti országotok bánt, provokál bennünket, magyarokat, akik éppen a ti testi és lelki épségeteket óvják, itt a Felvidéken, a mai Szlovákiában?

Igazából nem is várunk Önöktől választ, csupán annyit kérünk Önöktől, annyit kérünk a józanul gondolkodó ukránoktól, hogy merengjenek el a Munkácson történteken és tegyék fel önmaguknak is a kérdést.

Miért!?

Kelt Kalondán és Ipolynyéken, 2022. október 14-n

Az aláírók névsorához egyebek mellett a szerzőkön keresztül vagy a ma7 FB-oldalán keresztül lehet csatlakozni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »