Miért jó az európai nyugdíj? Az állam nem nyúlhat bele úgy, mint a II. pillérbe

Miért jó az európai nyugdíj? Az állam nem nyúlhat bele úgy, mint a II. pillérbe

Sokan elbizonytalanodtak, mióta kiderült, milyen szándékai vannak a kormánynak a II. pillérben lévő megtakarításokkal. Ezért olyan takarékoskodási módszerek iránt érdeklődnek, amelyekbe nem nyúlhat bele az állam és ami tisztességes haszonnal kecsegtet.

A II. pillérben idén már több mint 15 milliárd euró van. Habár már 20 éve létezik, sok takarékoskodó elbizonytalanodott, mikor kiderültek a kormány szándékai, hogy ebből akarja finanszírozni az infrastrukturális beruházásokat.

A takarékoskodók ezért alternatív spórolási módokat keresnek. Az egyik új módja ennek, amelyiknél a kormány nem változtathat a szabályokon, az ún. európai nyugdíj (PEPP).

Az emberek attól való félelmükben, hogy alacsonyak lesznek a hozamaik a nyugdíjtakarékoskodási pillérekben, keresik azokat a spórolási módszereket, amelyek garantálják a biztos jövedelmet idős korukban. Az európai nyugdíj európai szabályokon nyugszik, és a szlovák kormány nem változtathat azokon, magyarázza a Finax, mely elsőként kínálja az európai nyugdíjat Szlovákiában.

Ez egy önkénes alapú befektetési nyugdíjtakarékoskodás, mégpedig az Európai Unió szabályai szerint és minden uniós tagállamban érvényes.

Hírdetés

Takarékoskodhatnak benne magánszemélyek vagy/és munkaadók, tekintet nélkül arra, hogy melyik EU-országban dolgoznak vagy működnek.

Az európai nyugdíj különlegességei közé tartoznak az alacsony illetékek és a magas biztonság. Nyugodt szívvel takarékoskodhat benne az európai polgár. Minden befektetést maximális elővigyázatossággal és a hosszútávú fenntarthatóságra való tekintettel tesznek meg, melynek szabályait az EU hozza.

Az európai nyugdíj további előnye, hogy erősen védi a benne spórolókat.

Az már csak természetes, hogy érthetően és átláthatóan kommunikálja az információkat az illetékekről, a befektetési stratégiákról és kockázatokról. Lehetővé teszi a személyre szabást is, a takarékoskodó igényei szerint.

A jelenlegi önkéntes alapú nyugdíjtakarékoskodással összehasonlítva több előnyt is kínál. Alacsonyabb illetékeket, érdekes értéknövekedést  a kifizetési szakaszban is, ráadásul ezt a jövedelmet minden tagállamban kifizetik.

Az európai nyugdíjat úgy tervezték meg, hogy az a nemzeti nyugdíjrendszereket kiegészítse, vagyis Szlovákiában az első és második pillér mellett tegye lehetővé az időskorra való takarékoskodást. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »