Miért időzítették karácsonyra az augsburgi evakuálást?

54 ezer embert kellett evakuálni egy II. világháborús bomba felrobbantása miatt.Még tart a II. világháború óta nyilvántartott legnagyobb német evakuálási akció. Délután kezdtek hozzá Augsburgban egy világháborús bomba eltávolításához.

EPA/STEFAN PUCHNER

 

Hírdetés

Wolf-Nagy Tünde, az MTVA tudósítója az M1-nek elmondta: a bombát felrobbantják még a délután folyamán. A lakóknak ugyanis azt ígérték, még az este visszatérhetnek otthonaikba.

Egy 1,8 kilogramm súlyú, brit bombáról van szó, ami miatt másfél kilométeres körzetben több mint 50 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Augsburg belvárosát gyakorlatilag kiürítették, ami azért volt nehéz, mert bizonyos közintézmények – például kórházak is – érintettek.

Sokan nem értik, miért karácsony első napjára időzítették ezt az akciót. A hatóság közölte: néhány napra szükség volt a kitelepítés megszervezéséhez, ami ráadásul egy munkanapon sokkal nehezebb lenne.  Mindemellett nem merték vállalni a kockázatát annak, hogy egy kiásott bomba felrobbantásával még napokig várnak – tette hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »