Miért halt meg idén ennyi híresség?

Úgy tűnik, 2016 egy fekete év volt a hírességek számára. Szinte hetente kaptuk a híreket, hogy gyermekkori kedvenceink elhunytak akár hosszú betegség után, akár egy hirtelen tragédia következtében. De mi történt? Miért volt 2016 ennyire gyászos év?

 

Olyan nevek távoztak idén közülünk, mint Alan Rickman, David Bowie, Kocsis Zoltán, Muhammad Ali, Prince és amikor azt hittük, már vége az évnek, pár nap különbséggel elhunyt George Michael és a Csillagok háborúja Leia hercegnője, Carrie Fisher is. De mégis, miért van az, hogy idén ennyire sokaktól kellett elbúcsúznunk? Ez valami kegyetlen összeesküvés a hírességek ellen? Dehogy, a magyarázat ennél egyszerűbb!

 

Baby boom generáció

 

A nyugati világban egy demográfiai növekedés volt tapasztalható 1946 és 1964 között. A második világháború véget ért, a létbizonytalanság nagyot csökkent, a gazdaság fellendült. Többen vállaltak gyermeket, mint ezen évtizedek előtt és után, ebből következik, hogy a ma 50-es, 60-as, 70-es éveiket taposók a népesség nagyobb részét teszik ki – ennélfogva egyszerűen több az 52 és 70 közötti híresség is. Sajnos pont ez a korosztály az, amit már elértek az olyan népbetegségek is, mint a szívproblémák és a rák, ami tipikusan ebben a korban viszi el a legtöbb embert. David Bowie májrákban hunyt el, Alan Rickmant szintén daganatos megbetegedés, Kocsis Zoltánnak régóta húzódó szívbetegsége volt.

 

Hírdetés

 

Sex, drugs and rock’n’roll

 

Pont a fent emlegetett baby boom generáció az, aki fiatalságát a vad 80-as években töltötte, ami, valljuk be, nem az egészséges életmódról volt híres. A New York-i Studio 54 világhíres bulijai, a különböző szintetikus drogok divatja és a gátlástalan szexuális élet is könnyen eredményezhet különböző betegségeket. A baby boom generációnak kijutott a hedonizmusból, és bár sokan már jó ideje tisztán élik életüket, egészségügyi problémáikat okozhatja fiatalkori életvitelük is. George Michael szívmegállása a legutóbbi hírek szerint heroinfüggősége miatt történt, és Carrie Fisher is többször vallott őszintén alkohol- és drogproblémáiról.

 

A nagy öregek

 

Ne felejtsük el, hogy idén többen elhunytak olyanok is, akik halála nem volt megdöbbentő, hiszen magas kort értek el, és értékes, teljes életművet hagytak maguk mögött. Leonard Cohen 82 éves volt, Gene Wilder 83, Csoóri Sándor 86, Lux Elvira 87. Bár többen még aktívan alkottak közülük, mégis, úgy képzelhetjük, hogy az ő haláluk egy révbe érés, jól megérdemelt pihenés, semmint hirtelen tragédia.

 

Forrs: ridikul.hu

Nyitókép: consequenceofsound.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »