Miért hal meg nálunk oly sok nő mellrákban?

Miért hal meg nálunk oly sok nő mellrákban?

Miért hal meg nálunk oly sok nő mellrákban? Mészáros Richárd2024. 07. 07., v – 19:46

A mellrák okozta halálozást tekintve Szlovákia rosszul áll. Egyre több fiatal nő távozik az élők sorából mellrák miatt, ráadásul nagy különbségek vannak az egyes régiók között. Erre derített fényt az egészségügyi minisztérium egyik tanulmánya. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok jobb elérhetőségét és azt sürgetik, hogy már a 45. évüket betöltött nők is járhassanak mammográfiai szűrővizsgálatra.

A mellrák olyan daganatos betegség, amely teljesen gyógyítható, ha időben észreveszik. „Szlovákiában évente 3200 új esetet diagnosztizálnak, és becslések szerint 2030-ig további 10 százalékkal több beteg lesz” – mondja Veronika Rybanská, a kutatócsoport vezetője. 

Szlovákia elmarad 

„Minden európai országban megnőtt azoknak a mellrákos nőknek a száma, akik túlélik az 5 évet, ám Szlovákia nem tartozik ezek közé. Amikor kis daganatot távolítanak el, a túlélés 98 százalék” – teszi hozzá Bela Mriňáková, a Szent Erzsébet Onkológiai Intézet klinikai onkológusa. Az ötéves túlélés aránya nálunk 75,5 százalék, ami nem a legjobb. 

A fiatal nőknél agresszívabb a daganat 

A betegség előfordulása főleg a 30–50 évesek körében nő. A 45 évnél fiatalabb nőknél általában nagyobb és agresszívabb a daganat. Gyakran áttétek képződnek a nyirokrendszerben. 

Hírdetés

Az elemzők azt javasolják, hogy a jelenlegi 50 évről 45 évre csökkentsék a mammográfiai vizsgálat lehetőségét. A mellrákot tekintve a kedvezőtlen helyzet egyik okaként az úgynevezett nyugati életstílust jelölik meg a szakértők, valamint a vele összefüggő ülő foglalkozást, a mozgáshiányt, az egészségtelen étkezést, a környezetszennyeződést, továbbá azt, hogy a nők egyre idősebb korban szülnek, és a szülések száma is alacsony. Sok országban a mellrák gyakoribb előfordulása a korszerűbb diagnosztikai módszerekkel függ össze, aminek köszönhetően többeknél fedezik fel a betegséget abban a stádiumban, amikor még a mellrák teljesen gyógyítható.

Regionális különbségek 

Annak ellenére, hogy viszonylag kis ország vagyunk, a mellrákos betegek túlélését tekintve a tanulmány nagy regionális különbségeket mutatott ki. A Pozsonyi kerületben a 40–50 éves nők 3 százaléka él 3 évig a betegség diagnosztizálásától számítva. Az Eperjesi kerületben ez az arány 11 százalék. 

Kevesen járnak szűrésre 

A helyzet javítása érdekében az európai országok többsége országos szűrőprogramot indított, aminek eredményeként több esetet fedeznek fel korai stádiumban. „Szlovákiában már több éve törvény írja elő a mammográfiai szűrővizsgálatot, s kimondja, hogy a nőknek évente kellene járniuk nőgyógyászati kivizsgálásra” – mondta Lucia Vitárius, a tanulmányt végző intézet igazgatója, hozzátéve, hogy 2019 óta nálunk is mammográfiai szűrés folyik, amely során keresik az eseteket a népesség körében. Míg az északi országokban a nők 90 százaléka vesz részt ilyen szűrésen, nálunk alig 30 százalék. Hogy a szűrés eredményes legyen, legalább 70 százalékosnak kellene a részvételnek lennie. Kulcsfontosságú a mammográfiai vizsgálat hozzáférhetősége. Egységesíteni kellene a szűrőprogramokat, és érthetően el kellene magyarázni az embereknek, mennyire fontos a mellrákszűrés. 

„Regionális különbségek nemcsak a kezelésben, hanem a szűrésben és a diagnosztizálás minőségében is vannak. Jó lenne, ha az egyes kerületek összefognának, ha jobb lenne az egészségügy finanszírozása, ha hozzáférhetőbb lenne a másodlagos megelőzés, és javulna a daganatos beteg kezelése Szlovákia egész területén” – állapítják meg a tanulmány szerzői, akik sürgetik a nemzeti onkológiai szűrőközpont létrehozását, amely megfelelő jogkörrel és anyagi kerettel rendelkezne. 

A rák nem egyenlő a halállal 

Vladimír Baláž, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke és Michal Mego onkológus szerint a mellrákkal foglalkozó munkacsoport keresi a lehetőségét annak, hogy a diagnosztizálás és a kezelés gyorsabb legyen. 

Véleményük megegyezett abban, hogy az állam kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a lakosság felelősséggel viszonyuljon egészsége megőrzéséhez. Sajnos ez az egészségtudatosság nálunk még elég alacsony szinten van. „A társadalomban még mindig az a nézet uralkodik, hogy a rák egyenlő a halállal, pedig ez nem így van. A beteg meggyógyulhat, ha idejében diagnosztizálják a betegséget” – teszi hozzá Veronika Rybanská.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »