Miért csinált viccet Budapest a népszavazásból?

A kötelező kvóta elleni népszavazáson a jogosultak 43 százaléka szavazott. A szavazópolgárok 57 százaléka tehát nem szavazott. Az érvényes szavazatok 98,3 százaléka mondott nemet. Ez az összes választó 39,3 százaléka.

Érdekes megvizsgálni településtípusok szerint az eredményeket. (Az adatok az Nemzeti Választási Irodától származnak, 98,56 százalékos feldolgozottságnál közölték őket.

Az igen, a nem és az érvénytelen szavazatok abszolút értékben és százalékban településtípusok szerint

Hírdetés

A Fidesz-KDNP és a Jobbik egyértelműen a nem szavazatot támogatta. A legtöbb baloldali ellenzéki párt –egyértelműbben vagy bizonytalanabbul – a távolmaradást ajánlotta, így részben az ő sikerüknek tekinthető, hogy a részvétel nem érte el az 50 százalékot.

A nem túl jelentős támogatottságú Liberális Párt kampányolt az igen mellett. Az 1,6 százalékos eredmény – ahogy táblázatunkból és ábránról látható – nem mutat túl jelentést eltérést településnagyság szerint.

Nem így az érvénytelen szavatok aránya! Ezek jelentős számából arra következtethetünk, hogy jelentős részben nem véletlenül hanem tudatosan, tiltakozásból keletkeztek. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt érvénytelen szavazatra szólított föl, de több ilyen célú civil kezdeményezés is volt. E szavazatok már nagyon egyenlőtlenül oszlottak meg a települések között. Minél nagyobb, magasabb közigazgatású státusú a település, annál több volt az érvénytelen szavazat. Budapesten 11,7 százalék, a községekben viszont csak 4,11M.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »