Miért csak vasárnap este tudhatjuk meg az EP-választások eredményeit? Szakértőt kérdeztünk

Miért csak vasárnap este tudhatjuk meg az EP-választások eredményeit? Szakértőt kérdeztünk

Szlovákiában június 8-án, szombaton választjuk meg az európai parlamenti képviselőket. A többi hazai választástól eltérően az eredményeket azonban csak másnap késő este tudhatjuk meg. Nyilfa Péter jogászt kérdeztük, mi áll ennek hátterében.

Tíz nap van még hátra a választásig, amelyen az öt évvel ezelőttinél eggyel több, összesen 15 európai mandátum sorsáról dönthetnek a szlovákiai választópolgárok. A kampánycsend a többi hazai választáshoz hasonlóan két nappal a szombati választást megelőzően, azaz június 6-án, csütörtökön nulla órakor lép életbe. Azonban az önkormányzati, a parlamenti vagy akár az államfőválasztástól eltérően a szombati urnazárást követően ugyan a választási bizottságok összesítik a szavazatokat, a hivatalos eredményre azonban várni kell.

Hírdetés

Nyilfa hangsúlyozta, a nem hivatalos eredményeket a pártok informális csatornákon keresztül már a szavazatok összesítését követően tudni fogják, de a tömegtájékoztatási eszközök azt csak vasárnap késő este tehetik közzé. A nem hivatalos eredmények közzététele a kampányról szóló törvény megsértésének minősül, és szankciót von maga után – szögezte le Nyilfa.

Vasárnap 23 órakor lesznek ismertek a hivatalos eredmények

Hiába vitatjuk ennek megalapozottságát, a választási éjszaka izgalma június 8-án elmarad. A Statisztikai Hivatal lapunkat arról értesítette, hogy a hivatalos eredményeket, teljes feldolgozottság mellett, másnap, azaz vasárnap 23 órakor teszi közzé. Ahogy hűséges olvasóink már megszokhatták, a beérkező adatokat első kézből közöljük a Ma7 oldalán.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »