Miért bántják ennyire a Liu fivéreket Kínában a kommentelők?

Miért bántják ennyire a Liu fivéreket Kínában a kommentelők?

Mi történik a Liu fivérek körül?

Döbbenetes és érthetetlen véleményekre bukkantunk a Liu fivérek országváltásának hírét kísérő kínai weboldalakon és közösségi felületeken. A netezők dühösek és szkeptikusak a honosított sportolókkal szemben, szerintük az országváltók csak a pénz miatt jönnek Kínába. Olyan hang is volt, aki szerint a fivérek „Hátba szúrták Magyarországot, és ezt megint megtehetik Kínával”. Mi történik a Liu fivérek körül?

Döbbenetes véleményekre bukkantunk a Liu fivérek országváltásának hírét kísérő kínai weboldalakon és közösségi felületeken. A netezők dühösek és szkeptikusak a honosított sportolókkal szemben, szerintük az országváltók csak a pénz miatt jönnek Kínába. Olyan hang is volt, aki szerint a fivérek „hátba szúrták Magyarországot, és ezt megint megtehetik Kínával”. Mi történik a Liu fivérek körül?

miután – ahogy a Mandineren megírtuk –, magyarról gyorsított eljárásban kínai állampolgárságra váltottak még a tavalyi esztendő végén. Meglepő, hogy a kínai rajongók egyre szkeptikusabbak a honosított sportolókkal szemben.

November elején a kínai közösségi médiát is felbolydította a hír, hogy Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang azt tervezi, hogy kínai zászló alatt folytatja pályafutását.

Szakmai szemmel úgy tűnt, hogy ez a lépés újabb sikert hozhat a kínai olimpiai csapat számára, amely az elmúlt években számos honosított sportolót vonzott Kínába.

aki igazi szenzációt keltett azzal, hogy korábbi amerikaiként 2019-ben az Egyesült Államok válogatottja helyett a kínai nemzeti válogatottat választotta – édesanyja kínai származását felhasználva az érveléskor. (Érdekes, hogy Gu mind a mai napig nem deklarálta állampolgárságát, sportszakmai kínai honosítása mellett úgy vallja, …„amikor Kínában vagyok, akkor kínaianak, amikor az USA-ban, akkor amerikainak érzem magam.”

Sokan azonban már akkor másképp látták ezt a lépést, hiszen Gu később a 2022-es pekingi téli olimpia arca lett, s nemcsak két aranyat és egy ezüstöt nyert, hanem Kínában egy sor jövedelmező szerződést is aláírt, kozmetikai márkáktól kezdve a kávészponzoráción keresztűl szinte mindent, ami kínálkozott.

Most nagyon sokan úgy vélik, hasonló jelenség szemtanúi lehetnek a majd a Liu fivérek esetében is.

A Sixth Tone cikke szerint

– mondta Allison Malmsten, a Daxue Consulting kínai piackutató cég elemzője a Sixth Tone-nak.

De meglehet, hogy a dolgok nem így alakulnak. A Liu fivérek közelgő érkezéséről szóló hírek hallatán sok kínai sportrajongó nem örömmel, hanem dühösen reagált. Döbbenetesen sok platformon kerültek a kritikák kereszttüzébe a Liu fivérek: a Beijing Youth Daily Sports, a 163 Sports és más médiumok a WeChat közösségi média alkalmazásokat és a Weibo mikroblogging platformokat elárasztották a dühös netezők Liu fivéreket bíráló kommentjei. Magyar és sportszakmai szemmel szinte érthetetlen, és mondhatni fájó, ha ilyen fogadtatás várhat rájuk. Sokan röviden és lényegre törően fogalmaztak:

Hírdetés

A vitriolos véleményáradat sokak szerint arra vezethető vissza, hogy Liu Shaolin Sándort kizárták, miután összeütközött a kínai Ren Zsivejjell a 2022-es pekingi olimpián.

A rövidpályás gyorskorcsolyázásban elkerülhetetlen az esést okozó fizikai kontaktus, mivel a korcsolyázók nagy sebességgel előzik meg egymást, és nagyon korlátozott térben küzdenek a pozíciókért.

A bírók azonban úgy döntöttek a videózás után, hogy Liu volt az, aki szabálytalanul a karját használta Ren visszatartására és mi, illetve Liu Shaolin Sándor lett a vesztese a döntésnek, őt diszkvalifikálták – ezzel megfosztották őt és Magyarországot egy olimpiai bajnoki címtől, Ren pedig olimpiai bajnok lett.

A Liu testvérek korábbi, 2014-ig visszanyúló, kínai riválisokkal a jégen történt ütközéseit is előkaparták a netezők bizonyítékokat keresgélve mert szerintük – és ez tényleg szakmailag nonszensz – Liuék szándékosan vették célba a kínai sportolókat, hogy kizárassák őket az adott versenyből.

De tükrözi a honosított sportolókkal szembeni általános hozzáállás alapvető megváltozását Kínában az is, hogy a szurkolók egy része azzal vádolja a külföldön született sztárokat, hogy megpróbálják kihasználni kínai származásukat.

A Kaliforniában amerikai apától és kínai anyától született Gu a becslések szerint dollármilliókat keresett, miután úgy döntött, hogy Kínáért versenyez.

„Ezt nem érzem helyesnek, úgy tűnik, hogy Gu Ailing rossz példát mutatott” – mondta az egyik netező, aki Eileen Gu kínai nevét használta. „Azért jött csak, hogy pénzt keressen! Beszéljünk tisztán: Kínában jól lehet pénzt keresni!” – értett egyet vele egy másik.

„Nekünk nem kellenek ilyen emberek, és nincs szükségünk ilyen aranyérmekre. Ez teljesen értelmetlen!” – írta egy kommentelő.

Mások megkérdőjelezték a testvérek feddhetetlenségét:

írja – magyar szemszögből valóban megdöbbentő fogadtatásnak mondható – véleményét egy másik kommentelő.

A felháborodott kommentekre az 1,3 millió követővel rendelkező Liu Shaolin Sándor és a közel egymillió követővel rendelkező Liu Shaoang Weibo fiókja néma maradt.

Egy neve elhallgatását kérő kínai olimpiai úszóbajnok, a Sixth Tone-nak ezt mondta: „Ők részben kínaiak, kínai edző edzi őket, értik a kínai kultúrát. Ha versenyeznek és dicsőséget szereznek Kínának – az jó dolog!

Az olimpiai úszónak volt egy jótanácsa Liuéknak, akik az északkelet-kínai Csangcsun városát vallják otthonuknak. Szerinte a kínai közvélemény támogatása a honosított sportolók iránt hamar el fog fogyni, ha az emberek úgy érzik, hogy a külföldön született sportolók nem tesznek erőfeszítéseket a beilleszkedésért és a valódi helyi gyökereik elmélyítéséért Kínában.

A kínai atlétikai válogatott egy korábbi tagja azonban a Sixth Tone-nak elmondta, hogy megérti Liuék döntését. Hozzátette, hogy

Hozzátette, hogy ugyanúgy támogatni fogja Liuékat a versenyeken, mint ahogyan az anyanyelvi kínaiakat is támogatná.

Csisztu Zsuzsa – www.mandiner.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »