Micsoda meglepetés: az iráni fegyvergyár elleni támadás Izrael „ajándéka” volt a kijevi fajtársaknak

Micsoda meglepetés: az iráni fegyvergyár elleni támadás Izrael „ajándéka” volt a kijevi fajtársaknak

Az iráni Iszfahán városában a hétvégén történt robbanások kérdéseket vetnek fel. Állítólag kamikazedrónok támadtak egy fegyvergyárat, az ügy hátterében pedig Izrael sejlett fel – írja az Index által idézett Bild.

Mint ismert, a beszámolók szerint szeptember óta Oroszország több száz Irán által szállított drónnal támadta Ukrajna infrastruktúráját. De ez még nem minden: az irániak állítólag olyan rövid hatótávolságú rakétákkal is rendelkeznek, amelyeket szívesen adnának el Oroszországnak. A sajtóban ezért már Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségeseként szoktak hivatkozni a közel-keleti országra.

A Bild most arról írt, hogy a fegyvergyár elleni dróntámadás célja a Moszkvába irányuló fegyverszállítások megakadályozása lehetett.

A The Wall Street Journal című amerikai lap kormányzati forrásokra hivatkozva állítja, hogy Izrael hajthatta végre a támadásokat. A jelentés szerint az amerikai kormány a színfalak mögött sürgette az izraelieket, hogy tegyenek többet Ukrajna támogatásáért.

Hírdetés

Jason Brodsky Irán-szakértő a következőket mondta:

Nagyon valószínűnek tartom, hogy Izrael többet tesz Ukrajnáért, mint amennyiről a nyilvánosságnak tudomása van. Jeruzsálemet kritika érte, amiért nem bírálta erőteljesebben Oroszországot, de a látszat csalhat, a háttérben Izrael több segítséget nyújthat Ukrajnának, mint gondolnánk.

Izrael eddig elutasította, hogy fegyverszállításokkal támogassa Ukrajnát; január elején az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy a jövőben kevésbé fogja nyilvánosan kommentálni az ukrajnai háborút. Volodimir Zelenszkij ukrajnai zsidó elnök többször is bírálta Izraelt a nyilvánosság előtt, a szokásos követeléseket fogalmazva meg irányukba is.

Oroszország ukrajnai inváziója óta Izrael diplomáciai egyensúlyozásra törekszik. Az ország ugyan hivatalosan elítélte az inváziót, és rendszeresen küld segélyeket Kijevnek, de fegyvereket még nem adott át az ukránoknak, legalábbis hivatalosan.

Benjámín Netanjáhu izraeli miniszterelnök a CNN-nek adott interjúban elmondta, kész megfontolni a közvetítői szerepet az ukrán válságban, ha minden érintett ezt kéri tőle – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség. „Ha minden érintett fél, köztük az Egyesült Államok megkérdez erről, biztosan megfontolom, de nem erőltetem magam” – mondta. Netanjáhu a CNN-nek elmondta, hogy már az ukrán válság legelején felkérték, hogy közvetítsen Moszkva és Kijev között. A miniszterelnök azt mondta, hogy ekkor ellenzéki vezető volt, de arra a kérdésre, hogy ki kérte fel, nem válaszolt. Azt is mondta, hogy nem hivatalos felkérésről volt szó.

Korábban írtuk: Podoljak azt sejtette, hogy közük van az Irán elleni támadáshoz – Teherán bekérette az ügyvivőt


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »