Micsoda időzítés: Egy nappal a Fidesz győzelme után Brüsszelben lendületbe hozzák a jogállamisági úthengert

Micsoda időzítés: Egy nappal a Fidesz győzelme után Brüsszelben lendületbe hozzák a jogállamisági úthengert

Rendkívül átlátszó időzítéssel, egy nappal a konzervatív győzelmet hozó magyar választások után Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa a tiroli Tiroler Tageszeitung lapnak bejelentette, hogy Brüsszel elindítja a jogállamisági mechanizmust Magyarország és Lengyelország ellen. Pontosabban, ő maga már dolgozik a mechanizmus lendületbe hozásán.

Hahn megjegyezte, hogy bár Magyarországon véget értek a választások, az EU legfelsőbb hatóságaival szembeni konfliktusok még nem oldódtak meg.

“Azután, hogy az Európai Bíróság februárban elutasította Magyarország és Lengyelország panaszát a jogállamisági mechanizmus kapcsán, az Európai Bizottság eljárást indíthat a tagállom ellen, ami a források lecsökkentését vonhatja maga után.”

Az Európai Parlament nyilván örül a történéseknek, tekintve, hogy régóta szorgalmazza a mechanizmus gyakorlati alkalmazását – amelyet feltűnően két antiglobalista, konzervatív, a brüsszeli propagandának ellenálló ország ellen kívánnak először bevetni.

A jogállami mechanizmus abban a formában, ahogy érvényesíteni akarják, egy olyan megrendszabályozó eszköz, amellyel sokféleképp magyarázható elvekre hivatkozva vonható meg egy tagállamtól az uniós források merítésének joga, úgy, hogy előbb érvényesítik a szankciót, és csak utána kell hosszadalmas eljárás után bizonyítani a vádakat.

Hírdetés

Jelenleg az EU már blokkolta Lengyelország és Magyarország hozzáférését az újjáépítési alap egyes részeihez.

Cinikus módon megvárták a választások végét – miután biztossá vált, hogy a balliberális erőtérbe tartozó “egyesült magyar ellenzék” veszített a választáson – és csak azután hozzák működésben a fogaskerekeket. Feltéve, hogy hinni lehet Hahn kijelentésének.

A történéseket ugyanis nagyban befolyásolja az orosz-ukrán háború is. Magyarország és Lengyelország minden közös uniós és NATO-intézkedést támogatott és azokban aktívan részt vesz (a fegyverszállítmányok és szállítások nem a NATO és az EU kereteiben történnek), és mindkét ország rengeteg menekültet fogad be.

Az is árnyalja a helyzetet, hogy a látszat ellenére az USA sem örülne neki, ha ideológiai harcokban vérezne el az EU és a NATO egyébként eddig példa nélküli és kiemelkedő összetartása.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »