Micskó András: Lelkek és ellensúlyok

Micskó András: Lelkek és ellensúlyok

Nyitókép: SITA

Magyarország története – mint sok más országé is – a szuverenitás védelmének története. És ez nagyon sok mindent megbocsáthatóvá tesz, még egy Orbánnak is. Még az ennek feladásán dolgozó, árulókkal mégoly felelősségteljes közszereplőkkel szemben is. Különösképpen szembeállítva azzal az állandósult nyomással, ami ennek aszuverenitásnak erőszakos föderalista korlátozására irányul.

Az EP és épülő jövője

Múlt szerdán, október 9-én ülést tartott az Európai Parlament, amin a soros elnöki tisztet betöltő Orbán Viktor ismertette programját. A program bemutatta az Unió nehézségeit és javaslatokat tett azok megoldására. Az ülés három és fél órán át tartott. A program bemutatása ebből 27 percet, a miniszterelnöki válasz kb. ugyanennyit vett el. A maradék 150 percben a képviselők hozzászólásait hallhattuk. Nem a programhoz vagy a javaslatokhoz – ahhoz az EU 720 fős parlamentjében senkinek nem volt észrevétele.

Az újbeszél és az európai értékek

Ha valakit megkérdeznek, hogy mik azok az európai értékek, olyasmik jutnak az eszébe, hogy törvény előtti egyenlőség, számonkérhetőség, transzparencia… Független bíróság, szabad sajtó, szabad vélemény, szabad szólás. Munkalehetőség, jólét, biztonság…

Csupa olyasmi, ami ott rezeg minden szolidáris, igazságkereső, jólelkű és magabiztos – vagyis „keresztényi” szocializációjú – európai lelkében. Azokéban, akik Aesopus, Grimmék vagy Andersen meséin nőttek fel, és hisznek az emberi méltóságban az igazság és az igazmondás erejében.

Nem véletlen, hogy épp ezek nevében kéri számon Magyarországot az Unió influentált eszmehadserege. Mert ezek, amiket itt mindenki ért és elfogad. Az újbeszél (newspeak) azonban, vagyis a nyelv, amit ehhez alkalmaznak, ijesztően hasonlít Orwell víziójára. Pontosan az ellenkezőjét mondja annak, amit jelent! A Békeminisztérium háborúról beszél: „Szeretném ismét hangsúlyozni, hogy Orbán Viktor útja[i]… egyáltalán nem békemissziók voltak, hanem olyan utazások, amelyek meghosszabbítják a háborút” – ezt a minap mondta Herr Weber, az Európai Néppárt vezetője. Az uniós parlament legnagyobb frakciójáé!

De kinek mondja ezt? Az európai embereknek? És abban a reményben mondja, hogy a hallgatósága ezt elhiszi? Van európai ember, aki ezt elhiszi? Hogy egy utazás, a tárgyalás, az álláspontok megismerése meghosszabbítja a háborút? De a fegyverek szállítása meg nem? Az épphogy megrövidíti? – mert ők meg ezt mondták, nem?

Propaganda és Orwell

Azt gondolják, hogy az Európai Unió polgárai elhiszik ezt az ostobaságot? De mi másért mondanák? Nekünk, akik megéltük a szocializmust, ez teljesen hihetetlen! Hogy bármiről is addig lehessen beszélni, míg a szavak el nem mossák, sőt ki nem fordítják a valóságot. Ezen a tájon az orosz hadsereg árnyékának bacilusai kiépítették az immunitást a hülyeség ellen. De úgy látszik, Nyugat-Európában, a széles mosolyú jenkik sikeresen fosztották meg alattvalóikat a túléléshez szükséges képességektől. – Nem úgy a szolgalelkűségtől!

És már itt van, látjuk: a Békeminisztérium háborút propagál, az Igazságminisztérium főderálideológiát hazudik, a Szeretetminisztérium Wokewuduval idegenít el, a Bőségminisztérium életszínvonalrontást népszerűsít. Nyakunkra hozták1984-et! Orbán pedig, aki a frászt hozza rájuk, bár 100 dologban vét, de abban biztosan igaza van, hogy nem a korrupcióért és az európai értékek elpusztításáért támadják. Hanem azért, amit róluk gondol – és kimond! Közben pedig hazudnak.

Mese és valóság

Kik azok a félkegyelműek, akiknek még mindig nem világos, hogy az USA nem kívánja Ukrajna győzelmét? Vagy talán nem tudták volna átadni azokat a fegyvereket a kezdet kezdetén, amikkel az akkor még létező és képzett ukrán katonaság eséllyel vehette volna fel a harcot az akkor még nem létező, tehát képzetlen orosz hadsereg ellen? Hát nem adott erre épp elég nagy esélyt ez, az orosz butaság és elbizakodottság fiaskója?

Csak épp nem akarták! Csak épp a vadonatúj Ukrajna elhitte, amit a fülébe suttogtak! A gazdaggá tett kiválasztottak megszédültek a lehetőségtől, a hatalomtól és a hírnévtől. Zelenszkij, a színész eljátssza, Jermak, a producer levezényli. Mert mindig akad valaki, aki megszédül magától és eljátssza a fogatókönyvet! (Egy Kádár, egy Magyar, egy Szálasi). Pedig csak körül kellett volna nézniük! Hogy is mondta annak idején sir Winston? Nagy-Britanniának nincsenek barátai, csak érdekei. De jó, hogy az USA-nak vannak!

Hol van az az egyetlen ország a világon, amelyet nagy testvére megvédelmezett, leporolt és talpra állított, megetetett és megitatott, majd hátralépett, és engedte, hogy sorsáról szabadon döntsön? Csak egyet mutasson valaki! Persze az ukránok nincsenek egyedül. Dörgölődzik itt az USA-hoz mindenki. Az most az ügyeletes Big Brother és neki kell az alamizsnáért hízelegni. A lehetőségért, hogy a többiek fejére nőhessenek. Dörgölőznek kelettől nyugatig és északtól délig. De csak ezen a kontinensen!

A Nagy Testvér és az ő tenyere

Hírdetés

Mert a többiek már megtanulták, hogy az erősebb kutya védelmező karja egyben bilincs is, ami megakadályoz mindabban, amit ő nem akar. 1956-ban, amit mostanában annyiszor emlegetnek, simán behazudták a támogatások érkezését. Kongresszusi pénzen! Kicsit sem érdekelte őket, hogy emiatt hányan halnak meg, hányat kínoznak meg, hány válik üldözötté és földönfutóvá!

Ukrajnában sem érdekli. Elég volna megnézni csak a magyar történelmet, ami itt a Kárpát-medencében mindenki orra előtt nyitott. Nem a soviniszta, hanem a szuverenista szemével! Soha, sehol, semmikor nem volt önzetlen egyetlen támogató sem, semmiben! Hány példa kell? Az ukránok, szegények, nem tudták, politikusaik pedig félrevezették őket.

Azt hitték, hogy ezek jobbak lesznek, mint az oroszok! Elfelejtették, hogy ez amerikaiak már akkor szétkurjantották a Monroe elvet, amikor még meg sem bírták védeni. Elfelejtették, hogy Mexikót hét év alatt lefelezték! Elég volt hét év, miután Mexikó kikiáltotta függetlenségét, és hipp-hopp! A területének fele már az Egyesült Államokhoz tartozott. Mert ott éppúgy tilos ugrálni, mint Ukrajnában, az oroszok miatt.

Ez a valóságban ilyen egyszerű. Tessék csak megkérdezni a lengyeleket! Szegény ukránok meg elfelejtették! A birodalmi gépezet pedig minden lelkifurdalás nélkül félrevezette őket. Pontosan úgy, ahogy most Európa vezetői teszik ugyanezt – velünk. Ugyanazzal a céllal és lelketlenséggel.

Tények és maszatolások

„Mi nem akarjuk megmondani… [másoknak], hogy ők hogyan éljenek, és ha ők sem akarják megmondani nekünk, akkor kinyílik a lehetőség az együttműködés előtt” – mondta többször Orbán. Tényleg! Miért ne működhetne Magyarország úgy, ahogy akar? De ezt az Európai Unióban nem lehet! Miért ne kormányozhatna Magyarországon a Fidesz? Csak nem képzeli valaki, hogy a korrupció miatt? Ha így lenne, vezethetné-e az uniót egy korrupt hármas? Csak nem képzeli valaki, hogy az autokrácia miatt? Ha így lenne, hogy vezethetné Zelenszkij Ukrajnát? Csak nem képzeli valaki, hogy a törvények be nem tartása miatt? Ha így lenne, hogy vezethetné a Bizottság az Uniót, a Európa Tanács helyett? Vagy vehetné-e semmibe a sokszor emlegetett vétót? Ha így lenne, hogy hajthatta volna végre a törvénytelen hatalomátvételt Donald Tusk? Ha így lenne, visszakaphatta volna-e a támogatásokat törvényeket megkerülő kormánya? Nem elég világos ez?

Hallani és elfogadni

Nem, mert a nyugati közvélemény 80 százaléka elhiszi, hogy Orbán, az autoriter diktátor, élet halál ura, a magyarok félelemben tartója, sorsának megrontója. Közben meg a németek, akiknek elege van a migránsokból, és abból, hogy otthon az utcára sem mernek kimenni, ide költöznek Magyarországra! De 80 százalékuk elhiszi, amit a tévében hall, és az újságban olvas. És hogy a számukra elérhető médiumok hány százaléka terjeszti ugyanazt a narratívát? Hát úgy 95! Németországban nincs két újság, ami a fősodorból kibeszél!

Miért nem szabad nekünk az orosz tévét nézni? Mert ott hazudnak? És akkor mi elhisszük a hazugságokat? Mitől? Képtelenek volnánk megkülönböztetni az igazságot és a hazugságot? És ha egy orosz újság írja? Mert ha nyugati, akkor megtudjuk? Ursula von der Leyen meg tudja, és eligazít minket? Nem büdös ez egy kicsit? Csak az Orbán az? Nem iszonyú gáz? És büszkék vagyunk magunkra? Ez a mintarendszer? Hogy az oroszok fasiszták, mert betiltják a nyugati médiát? És közben Putyin népszerűsége 80%? Nem kellene ezen eltűnődünk egy percre? Biztos hibázunk, ha feltételezzük, hogy mi pontosan ugyanazért támogatjuk 80%-ban saját vezetőink narratíváját, amiért az oroszok a sajátjaikét? Mert egyszerűen nem hallanak mást?

Nem, nem valószínű, hogy tévedünk! Sokkal valószínűbb, hogy pontosan ugyanúgy etetnek meg bennünket a saját szövegükkel, mint az oroszokat Putyin. Pont ugyanúgy nyaljuk föl. Csak kicsit kínosabb magunkat hülyének érezni, mint az oroszokat annak nézni! Aki pedig azt gondolja, hogy ez nem így van, térjen csak vissza a korábbi kérdésünkre: miért ne kormányozhat ma Magyarországon a Fidesz, ha egyszer megnyerte a választásokat?

Weber és a demokráciacsinálás

A korábban már említett úr, Herr Weber azt is bejelentette, hogy Orbánnak ideje mennie. És ő már azt is tudja, hogy kit kell a helyére választanunk! Nem kell rajta nekünk gondolkodni! Ez igen! Ez ám a vezető! De… hogy képzeli? Függetlenül attól, hogy egyetértünk e vele, hogy képzeli, hogy ő jelöli ki a személyt, aki majd helyes útra vezet bennünket? Honnan veszi a bátorságot, hogy azt képzelje, ő tudja, melyik a helyes út? És ha azt képzeli, miről gondolja még, hogy ő tudja, hogy helyes-e? És ha vannak ilyen dolgok, akkor az vajon demokratikus-e, hogy megmondja nekünk, melyek ezek?

Csak mert a saját birka németjeinek megmondhatja? Még akkor is, ha ez az egész országukat tönkreteszi? Mert ez történik, nem? Vagy Weber úr igazságait követve Németország már hasít is az ég felé? Mint az Unió 24 éve? Nem az ellenkezőjéről olvastam éppen? Nem úgy van az, hogy ez az Obama-Merkeles Leyen-Weber vonal egyetlen centiméterrel se tudta előremozdítani az Európai Uniót? Nem úgy van az, hogy egyetlen ígéretüket sem tudták teljesíteni? Nem is akarták! – akkor nem hazudnának.

Migránsok és vállalások

Orbán rosszul bánik a migránsokkal. Nem fogadja be őket. És ez sérti az uniós jogot. Mégis melyiket? Mert a menekültjogot nem. Amikor a déli határon befogadóállomások épültek, szállással, fűtéssel, vízzel, mosdókkal és konyhákkal, sőt, hallal étkezéssel, azokat bezáratták. Mert nem voltak jók. Mert a migránsok nem mozoghattak szabadon az én országom területén, míg ügyükben (befogadó) döntés nem született. És ilyet nem szabad. Ez embertelen. Szabálytalan. Nem felel meg az európai értékeknek. És ezért megbüntették Magyarországot ezek a vonderLeyenek…

De most az olaszok építhetnek pontosan ugyanilyen migránstáborokat! Nem, nem a saját országuk határára, hanem Albániába! Az olasz tengeri határt elérő migránsok nemhogy a határon felállított táborba, de még csak a szárazföldre se tehetik be a lábukat! Viszik őket egyenest Albániába!  Hogy ott mi van? Szállás, fűtés, víz, mosdók, mosodák és konyhák – hallal étkezéssel. És most kapaszkodjanak meg: kerítéssel!

Pontosan olyan kerítéssel, amilyen a magyar táborok körül volt. Nincs ám jövés-menés! Az albán táborokból semerre sem lehet kilépni. Aki ott nem kapja meg a menedékjogot, az nemhogy Olaszországba, de Albániába se léphet ki. Az megy vissza hajóval Afrikába). Olaf Scholz meg is kérdezte rögtön Edi Rama albán miniszterelnököt, akkor most őnekik is lehet-e. Az meg mondta, hogy nem. Elég vicces lehetett! Legalább annyira, minthogy erre most ez a Vonderwéber azt mondta, hogy ez teljesen rendben van! Na erre varrjanak gombot!

Törvénytelen jogállam

Íme, az európai jogállamiság! És akkor most egy szuverén ország számára ez a Weber, a pártja és a Bizottsága határozza meg, hogy hogyan képzelje el a jövőjét? Mert ő tudja, hogy kié a jövő. De kérdezem: egészen bizonyos, hogy a választottjuk mellett többségben vannak Magyarországon azok, akik egyetértenek vele? Vagy majd többségben lesznek? Vagy ez nem is olyan fontos? És ettől függetlenül, ez a magatartás pontosan milyen értékeknek is felel meg?

Ez csak nekem tűnik olyan parancsolgatósnak? Tiszta véletlenül ez nem autoriter tempó? Sőt! Nem is idegen érdekek leplezetlen szolgálat? Mert annyira bejött ez a migráns dolog? Vagy ez az utóbbi öt év, amiben ő és von der Leyen ültek a bakon, jobbá tett valamit?

És nem lehet, hogy az a baj Orbánnal, hogy mindezt a szemükbe vágja, és az öreg, részeges Juncker módszeréről lerántja a leplet? Nem lehet, hogy ezzel ő is képviselhet valami értéket? Azzal, hogy nem hagyja őket csendesen és észrevétlenül beszivárogni az agyunkba? Az ő helyére pályázva ott? Hogy Orbán már autoriter-belopakodott volna, és ez a Weber meg a helytartója most épp a helyére pályázna? Persze tök demokratikusan? És akkor mindjárt sokkal jobb lenne?

Ha Orbán helyén Weber Manfréd volna az agyunkban, akkor attól bizonyosan jobb volna? És hogy én akkor lennék européer, ha ezt elhinném? Hát el se hiszem!

Micskó András


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »