Miből kampányolt a Mi Hazánk? – A Novák-írás, melyet a 444 nem volt hajlandó leközölni

A kampányfőnök Fb-bejegyzése:

Hogy miből kampányolt a Mi Hazánk Mozgalom? Nincs ebben semmi titok, de leírom alább, miután több médium elhallgatta az erre a kérdésre kampányfőnökként adott válaszaimat. Pl. május 28-án a 444.hu keresett meg sok konkrét kérdéssel (jórészt a képviselőink pénzügyeit firtatva), aznap részletesen válaszoltam, s vélhetően pont ezért azóta sem született cikk, sürgetésemre pedig a válaszuk az volt, hogy mégsem közölnek új cikket – marad tehát a korábbi, valótlan kampányköltségbecslésük és sejtetéseik, „híradásuk”.

Alább olvasható a nem közölt válaszom.

A Mi Hazánk Mozgalom alulról szerveződő párt. Állami támogatásunk még nincs, oligarchánk nem is lesz. A Mi Hazánk működésében a mozgalmi jelleg, a társadalmi munka a meghatározó, de lényeges segítség, hogy havi kb. 15 millió forintot kap a négy országgyűlési képviselőnk parlamenti működési keretként, amennyit minden más országgyűlési képviselő is (sőt a frakcióban lévők után még több jár), ezekből béreljük irodáinkat, és finanszírozunk sok mindent. Hogy melyik képviselőnk pontosan kit alkalmaz, mire költi, vagy mennyi adományt ad, azt hosszú lenne összegyűjteni tételesen, de a pártunknak éves szinten félmillió forintnál többet adományozók neveit és a tőlük kapott összegeket közzétesszük minden évben, most is május 31-éig. (A Sipos Richárd gazdasági igazgatónk és a könyvelőnk által a jogszabályok által előírt formában összeállított, 2018. évi pénzügyi beszámolót a Magyar Közlöny mellékletét képező Hivatalos Értesítő május 31-ei számában is közzétettük.) A képviselői keretek elég bonyolultak (ráadásul márciustól az átlagbérhez kötve emelték is), van asszisztensi, ellátási, működési, irodabérlési keret, ezen kívül pl. az év végi üzemanyagkeret-maradvány is felhasználható egyéb kiadásra, ezeket jogszabály rögzíti. Az Országgyűlés Hivatala is ellenőrzi a kifizetéseket, több kiadást vissza is dobtak, ugyanakkor pl. Facebook-hirdetések is fizethetők onnan.

Hírdetés

Meghatározó a költségvetésünkben az az ötmillió forintos kölcsön, melyet kaptunk egy tagunktól, miután az összes bank megtagadta, hogy hitelt vegyünk fel, holott több tagunk felajánlotta forgalomképes ingatlanját fedezetül. Korábban az OTP azt is megtagadta, hogy folyószámlát nyissunk náluk.

Míg más pártoknál több tucatnyi fizetett alkalmazott van, nálunk a párt országos elnöksége is ellát operatív háttérfeladatokat, elvégezzük magunk az aprómunkát is. Az országgyűlési és önkormányzati képviselőink tiszteletdíjából adományként fizetett "általános mozgalmi adó" mellett szimpatizánsaink adománya és társadalmi munkában végzett kampánytevékenysége – a Mi Hazánk kampányának 10 mozgalmi pontja itt érhető el – képezték kampányunk gerincét, a konkrét összeg azért is nehezen megbecsülhető, mert pl. otthon is nyomtatták plakátjainkat a szimpatizánsaink.

A Magyar Narancsnak a 444.hu által is közzétett becslése több szempontból sem helytálló. Pl. a webshop kiadásként van feltüntetve, holott azt egy tagunk bajtársi partnercége saját tőkéjéből úgy csinálja, hogy abból még pénzhez is jut a párt. Tévedés az is, hogy "egy sajtótájékoztató 20-80 ezer forintba kerül", mivel azoknak nincs költségük, a József krt. 43. alatti központi és a Bartók Béla út 96. alatti újbudai iroda képviselői iroda volt a jobbikos időkben is, Dúró Dóra bérli tovább, ahogy az ő keretéből vásároltuk pl. a sajtótájékoztatók háttereit biztosító rollupokat is. (Sokan azt hiszik, hogy a román nagykövetség előtti, koporsós sajtótájékoztatónk is százezres tétel volt, holott semmibe nem került: spórolós működésünk keretében egy színházigazgató barátomtól kértem kölcsön a díszletet, a szállítást is saját kocsimmal oldottuk meg, fizetett alkalmazottak nélkül.) A lakossági fórumok helyeit jellemzően a helyiek biztosították, sok önkormányzati képviselőnk segített ebben. A zászlókat is helyi szervezeteink, illetve tagjaink veszik meg, nem a pártközpont. A programírásra pártköltségvetési kiadást kalkulálni szintén abszurd, ahogy az is, hogy utcafórumokra, útlezárásokra is több százezer forintot becsültek. Lehet, hogy más pártnál "kampányzáró gyűlés pedig 4-6 millió forintból jön ki", de nálunk egy szegedi lakossági fórum volt az, aminek bruttó 35 ezer forintos teremdíja volt csupán. A havilap kifejezés is túlzás, csak egyetlen megjelenése volt a Mi Hazánk nevű kiadványnak, amit persze bejegyeztettünk lapként, hogy így 5% legyen a nyomtatás áfája, de egyelőre nem tudtuk többször megjelentetni, mivel a Jobbik ellopta az egykor jobboldali párttal együtt az évente 2,7 milliárd forint körüli állami támogatást is, amiből ugyanakkor nem igazán folytattak kampányt, így inkább talán azt volna érdemes megkérdezni, azt hova tüntetik el minden évben.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovakelod%2Fposts%2F2246515925431036&width=480&show_text=true&height=409&appId


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »