Miben van a legtöbb C-vitamin?

Mennyi C-vitaminra van szükségünk, és milyen zöldségekkel, gyümölcsökkel pótolhatjuk leginkább? Íme néhány gyakori kérdés az egyik legismertebb vitaminnal kapcsolatban!

Az aszkorbinsav vagy C-vitamin kedvező élettani hatásait már jól ismerjük: erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet ellenállóképességét a fertőző és megfázásos betegségekkel szemben. Bár az egyik legismertebb vitaminfajta, néhány dolgot talán rosszul tudunk róla. Az alábbiakban Nébih Szupermenta gyűjtése alapján mutatjuk be a legfontosabb kérdéseket és válaszokat – írja a Házipatika.com.

Az emberi szervezet nem képes előállítani ezt a vitamint, ezért táplálkozással kell a szervezetünkbe juttatni. A felnőtt, egészséges embereknek ajánlott C-vitamin mennyisége naponta mintegy 60-65 mg, de a beteg embernek 200 mg-nál is többet érdemes a szervezetébe juttatnia.

Hírdetés

Túladagolni nem lehet, mivel a szervezet számára felesleges mennyiség kiürül, de a túlzásba vitt fogyasztása többek között emésztőrendszeri panaszokat, vesekövet okozhat. Ha nem viszünk be eleget, hiánytünetek jelentkezhetnek, mint például vérzékenység, lassú sebgyógyulás, ínysorvadás, fertőzésekre és gyulladásra való fogékonyság.

Az acerola, más néven barbadoszi cseresznye tartalmazza a legtöbb C-vitamint, 1677 mg/100g-ot. Második helyen áll a homoktövis (695 mg), ezt követi a csipkebogyó (426 mg). A legkevesebb pedig a szőlőben, az almában és a körtében van: 100 grammban csupán 5 mg C-vitamint viszünk be velük a szervezetünkbe.

100 gramm petrezselyemben 133 mg, a zöld chilipaprikában 240 mg C-vitamin van, ezek a vitaminban leggazdagabb zöldségek. Az egyébként hasznos ásványi anyagokban bővelkedő bab, borsó és lencse viszont semennyit nem tartalmaz ebből a vitaminból.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »