Mi vár az ukránokra január 1-jétől?

Mi vár az ukránokra január 1-jétől?

Számos fontos változás vár az ukránokra 2022 januárjában. Többek között a nyugdíjasok egyes kategóriái számíthatnak a nyugdíjak indexálására, a tanárok és az orvosok pedig a fizetésemelésekre.

Emellett az év elejétől emelkednek a gázszállítás díjai, és új adók jelennek meg – írja a Fakty.com.ua.

Létminimum és szociális juttatások

Január 1-től a létminimum a következő módon alakul:

Tekintettel erre számos, a létminimumtól függő szociális segély nagysága is növekedni fog. A minimálbér 2022. január 1-jétől 6500 hrivnya, a minimálnyugdíj pedig 1934 hrivnya lesz.

Gyerektartás díj

A garantált minimális tartásdíj egy 6 év alatti gyermek után január 1-től 1050 hrivnya, 6 és 18 év közötti gyermekek esetében 1309 hrivnya.

Az ajánlott tartásdíj összege 2022. január 1-től 2100 hrivnya (6 év alatti gyermekeknek) és 2618 hrivnya (6-18 éves korig) lesz.

A tartásdíj maximális összege (10 létminimum) január 1-től egy 6 év alatti gyermek után 21 ezer hrivnya, a 6 és 18 év közötti gyermekek esetében pedig 26 180 hrivnya.

A gyámság vagy gondnokság alatt álló gyermekek, valamint az árvák után járó támogatás összege január 1-től 5260 hrivnya (6 éves korig) és 6545 hrivnya (6-18 éves korig).

A nyugdíjak indexálása

Január elsejétől emelkedik a csernobili atomerőműben történt balesetet felszámolók nyugdíjának nagysága. A következő emelés biztosított:

Ugyanakkor a csernobili áldozatok minimálnyugdíja nem lehet alacsonyabb 6000 hrivnyánál (az első rokkantcsoportnál), 4800 hrivnyánál (a második csoportnál) és 3700 hrivnyánál (a harmadik csoportnál és fogyatékos gyermekek esetében).

Ezenkívül 2022 elejétől az ukrán kormány a 60 éves (1962-ben született) nők nyugdíjának 9%-os emelését biztosítja.

2022. január 1-jétől az ATO/Egyesített Erők Műveletének területén elhunyt védők házastársának, illetve minden rokkant szülőjének (házastársa) minimális nyugdíjának legalább 7800 hrivnyának kell lennie.

Új nyugdíjkövetelmények

2022-ben ahhoz, hogy 60 évesen nyugdíjba menjen egy állampolgár, legalább 29 éves munkaviszonnyal kell rendelkeznie.

Ha az előírt munkaviszony nem elegendő, 63 éves kortól (19-29 éves munkaviszony) és 65 éves kortól (15-19 éves munkaviszony) mehet nyugdíjba.

Közüzemi díjak

Januárban nem drágul a gáz az éves tarifára áttért lakossági fogyasztóknak. A szállítótól függően az ár köbméterenként 7,79 és 11,99 hrivna között mozog.

Ukrajnában 36 gázszolgáltató cég köbméterenként 8 hrivnya alatti árat állapított meg. A legalacsonyabb éves gázárat – 7,79 hrivnya/köbméter – az Energy Trade Group (ETG.UA) ajánlotta fel.

A Neogas cég köbméterenként 7,80 hrivnyát kér. Ezt követi az Evoda Trade KP Lutskvodokanal (7,88 hrivnya), a Cserkaszihaz Zbut és az Umanhaz Zbut (7,89 hrivnya), a Palivenergo (7,90 hrinya), az Energograntiya (7,95 hrivnya).

Ugyanakkor a Herszon Megyei Energiaszolgáltató vállalat az éves tarifát köbméterenként 13,5 hrivnyáról 9,98 hrivnyára csökkentette.

Az ukrán Naftohaz gázszolgáltató a kék üzemanyagért hagyományos árat kínál – 7,96 hrivnya/köbméter.

2022 januárjában azok az ukránok, akik lemondtak az éves tarifáról, a havi tarifa szerint fizetnek majd a gázért. Az egyik legalacsonyabbat az Energy Trade Group (7,78 hrivnya/1 köbméter), a Marhaz, a Galnaftohaz, a Poltavahaz Zbut (7,99 hrivnya/ 1 köbméter) és a Kiev Energy Services (YASNO) cégek határozták meg – 8,46 hrivnya/1 köbméter.

A legmagasabb havi tarifákat januárban az ország gázszolgáltató vállalatai, az Energy (57,5 hrivnya/1 köbméter) és a Szvetlohaz (49 hrivnya/1 köbméter) határozták meg.

2022. január 1-től átlagosan 3,9%-kal drágul a gáz szállítása (elosztása) Ukrajnában. Az árak 38 kopijka – 2,95 hrivnya tartományban mozognak majd.

A legmagasabb tarifákat a Gazpostacsservice LLC (Vinnyica megye – 2,95 hrivnya) és az OOO Szpektrhaz (2,82 hrivnya) állapította meg.

A Zakarpathaz, a Hagyacshaz, Lubnihaz, Mikolajivhaz, Tiszmenyicahaz, Harkivhaz és Csernyivcihaz vállalatoknak köbméterenként 2,39 hrivnyába kerül a gáz szállítása.

Legkevesebb a gázszállítási tarifa a Kievhaz (38 kopijka), a Harkivhorhaz (52 kopijka) és Kremencsughaz (55 kopijka) vállalatoknál van.

Villamosenergia tarifa

2022. január 1-től nem változik a fogyasztók áramdíja. Az ukránok a fogyasztástól függően fognak fizetni a villanyért. Tehát azok a fogyasztók, akik havi 250 kW/óránál kevesebbet használnak, 1,44 hrivnyát fizetnek az áramért.

A havi 250 kWh-nál többet fogyasztó háztartások esetében a tarifa 1,68 hrivnya marad.

Az ösztöndíjak emelése

Ukrajnában a felsőoktatási intézmények hallgatói számára 2022. január 1-től a tanulmányi és személyi ösztöndíjak több mint másfélszeres, a szakképzésben részesülők esetében pedig több mint 2,5-szeres emelést irányoznak elő.

Az egyszerű akadémiai ösztöndíj:

Hírdetés

Elnöki ösztöndíjak:

Miniszteri Kabineti ösztöndíjak (különösen szorgalmas hallgatóknak):

Pénztárgépek

2022. január 1-től egyéni vállalkozói pénztárgépre lesz szükségük az egyszerűsített adózási rendszer második, harmadik és negyedik csoportjába tartozó valamennyi vállalkozó számára az esetleges elszámolási ügyletek lebonyolításához.

Ez azt jelenti, hogy az elszámolási tranzakciók regisztrátorait (PPO) az éttermeknek, a kávézóknak, az utazási irodáknak, az utazásszervezőknek, a szállodáknak, az online boltoknak, a textilárusoknak, a használtcikk-üzleteknek és az ékszerüzleteknek is használniuk kell.

A forgalomtól függetlenül pénztárgépre lesz szükség az alábbi vállalkozások számára:

2022. január 1-től nem lesz szüksége pénztárgépekre az első csoportos egyéni vállalkozóknak. Olyan vállalkozókról van szó, akiknek nincs alkalmazottjuk, és készpénzes kiskereskedelmet folytatnak a piacokon.

Továbbá, 2022 januárjától nem kell pénztárgépeket használni a falvakban kiskereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozóknak. Itt jövedéki adómentes áruk értékesítéséről van szó, feltéve, hogy az elszámolási tranzakciók éves volumenének maximális nagyságát (a minimálbér 167-szeresét) nem lépik túl.

2022. január 1-től pénztárgép nélküli elszámolási ügylet esetén a kötbér a szabálysértéssel értékesített áruk, munkák, szolgáltatások értékének 100%-os pénzbírságával jár.

Adók egyéni vállalkozók számára

Az egyéni vállalkozókra kivetett adók egy része a minimálbér nagyságától függ. Mivel 2022. január 1-től a minimálbér 6,5 ezer hrivnya lesz, módosul az egységes társadalombiztosítási járulék (22%) számításának mértéke.

Ezért az egyéni vállalkozók egységes társadalombiztosítási járuléka január 1-től 1430 hrivnyára (6500 * 22%) nő.

Az első csoportba tartozó egyéni vállalkozó egyszeri adója nem haladja meg a munkaképes személyek létminimumának 10%-át. Ezért január 1-től 248,10 hrivnya lesz.

A második csoportba tartozó vállalkozók egyszeri adóját a minimálbér 20%-a alapján számítják ki. Ezért január 1-től 1300 hrivnya lesz.

A harmadik csoportba tartozó egyéni vállalkozás esetén az egységes adó nagysága a jövedelem 5%-a vagy a jövedelem és az áfa 3%-a (többletértékadó).

Új adószámlák

2022. január 1-től Ukrajnában módosulnak az adófizetési számlák. Az Államkincstárnak ezeket 2022. január 15-ig kell megnyitnia.

Azok az egyéni vállalkozók, akik 2021 utolsó negyedévére egyszeri adót vagy egységes társadalombiztosítási hozzájárulást fizetnek, az új számlákat az Ukrán Állami Adószolgálat honlapján, a Költségvetési számlák menüpontban tekinthetik meg.

Az egyéni vállalkozók 2022-es adóinak költségvetési besorolási kódjai a következőek:

Az ukránok adói

Január 1-jén lép hatályba az a törvény, amely minimum adókötelezettség bevezetéséről rendelkezik. Ez egy olyan adó, amelyet minimálisan be kell fizetni a mezőgazdasági területek után.

2022-ben és 2023-ban a minimális adófizetési kötelezettség a föld normatív pénzértékének 4 százaléka lesz. Ezt követően a telekadó 5%-ra emelkedik.

A 2022-re vonatkozó első díjakat azonban 2023-ban kapják meg az ukránok. A minimális adókötelezettség kiszámításához a föld normatív pénzbeli értékét meg kell szorozni a vele együtthatóval (4% vagy 5%, a számított időszaktól függően). Ahol nem végeztek földértékelést, az adó mértékét a megye átlagos mutatói alapján számítják ki.

Az eBay és az Amazon népszerű szolgáltatások január 1-től 20%-os általános forgalmi adót (áfát) adnak hozzá szolgáltatásaik költségeihez. Ennek megfelelő figyelmeztető leveleket küldtek az ukrán felhasználóknak.

Ezért most az ukránok számára ezeken a platformokon minden vásárlás 20%-kal többe kerül, mint eddig. Az értéknövekedés azért következik be, mert 2022-ben Ukrajnában életbe lép az úgynevezett Google-adóról szóló törvény. Ezzel kapcsolatban a Meta, a Google és az Adobe is figyelmeztetett szolgáltatásaik drágulására.

Nő a pedagógusok fizetése

Ukrajnában a tanárok fizetése januártól 20%-kal, decembertől pedig további 8,4%-kal emelkedik. Az oktatási költségvetés 26,6 milliárd hrivnyával nőtt.

2021. január 1-től a tanárok fizetése 20%-kal nőtt Ukrajnában.

A kategória és munkaviszony nélküli fiatal tanár fizetése 4 859 hrivnyára, az 1. kategóriába tartozó tanár fizetése 6 061 hrivnyára és az általános középfokú oktatási intézmény legmagasabb kategóriájú tanárának fizetése 6 461 hrivnyára emelkedett.

Az orvosok fizetése

2022. január 1-től az orvosok fizetésének havi 20 ezer hrivnyának kell lennie az orvosok és a nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek esetében.

A felsőfokú orvosi végzettséggel rendelkező szakorvosok fizetését a tervek szerint havi 13,5 ezer hrivnyára emelik.

Órabér szerint:

Antibiotikumok könyvelése és felírása

2022. január 1-től az ukrajnai egészségügyi intézmények szigorúan ellenőrizni fogják az antibiotikumok felírását és alkalmazását. Ez azért történik, hogy korlátozzák ezeknek a gyógyszereknek a kezelési protokollokban való irracionális és gyakran indokolatlan használatát.

Továbbá január 1-től a kórházak nyilvántartják az antibiotikumok fogyasztását. Különösen ellenőrzés alatt lesznek a megfigyelési csoport gyógyszerei – olyan gyógyszerek, amelyeket a bakteriális fertőzések kezelésére használnak.

A tartalék csoport antibiotikumait is könyvelni fogják – ezek a „végső remény” gyógyszerei, amelyeket rendkívül súlyos bakteriális fertőzések kezelésére használnak.

Iskolai/óvodai étkeztetés

Január 1-től új étlapra kell átállniuk az ukrán iskoláknak. Az átmeneti időszak több mint egy évig tartott. Ez idő alatt a reformban résztvevők egy új menüt dolgoztak ki zöldségekkel és gyümölcsökkel, ízletes és egészséges ételekkel, hogy megoldják a belsőségek, szénsavas italok, cukor, só és zsír túlzott fogyasztásának problémáját.

Az új szabványokkal és az egészséges táplálkozás koncepciójával a pedagógusok, szülők és diákok a speciálisan erre a célra létrehozott Znajimo – Tudjuk, mit eszünk információs portálon (a tudatos iskolai és otthoni étkezésről) ismerkedhetnek meg.

Az oktatási intézmények új táplálkozási normáiról szóló rendelet értelmében az iskolai étkezésben csökken a cukor és a kenyér mennyisége, nő a gyümölcs, a hús és a tej mennyisége.

A péksüteményeket kizárták az iskolai étlapról, mert nagy mennyiségű cukrot és transzzsírokat tartalmaznak. Kimaradtak a konzervek (hús, hal, zöldség) is a magas sótartalom és a tartósítószerek esetleges jelenléte miatt.

Kamatmentes hitel a munkanélküliek számára

A munkanélküliek január 1-től kamatmentes hitelt kaphatnak vállalkozásuk elindításához. Ukrajnában 2022. január 1-től a munkanélküli, alacsony jövedelmű polgárok hitelhez juthatnak az állami költségvetésből saját vállalkozás elindításához.

Az adófizetők pénzét az új Segítő Kéz (Рука допомоги) program keretében biztosítják.

A 15 minimálbér erejéig (2022 elején – 97 500 hrivnya) kamatmentes hitel csak a vállalkozás indításához szükséges eszközök és anyagok beszerzési számláinak kifizetésére használható fel.

Három év vállalkozói tevékenység után a kölcsönt vissza kell fizetni.

A visszatérítendő összeget csökkenti a három év alatt befizetett adó összege és az egységes társadalombiztosítási hozzájárulás. Ráadásul, ha egy ilyen vállalkozó a munkaügyi központból további két embert foglalkoztat, akkor nem kell visszafizetni a hitelt.

A hitelfelvételhez a lakóhely szerinti munkaügyi központhoz kell jelentkezni. Ezen túlmenően a munkaügyi központnak igazolást kell benyújtani a büntetőeljárás és ítélet hiányáról, valamint a jövőbeli ügyre vonatkozó üzleti tervet.

Az üzleti terv kidolgozását a munkaügyi központok munkatársai segítik, akik tanácsokkal látják el a költségvetési program résztvevőit a vállalkozás indításához és működtetéséhez, valamint ingyenes szakmai továbbképzést szerveznek számukra.

Szabadnapok januárban

Januárban az ukránoknak több szabadnapjuk lesz az újév és a karácsony alkalmából. Szilveszter szombatra esik, így január 3-a, hétfő szabadnap lesz. A karácsony, január 7-e péntekre esik, így az ukránok három egymást követő napon pihennek majd.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »