Mi újság az orosz-ukrán háború déli frontján? Állítólag zajlik az ellentámadás, csak nem látjuk

Mi újság az orosz-ukrán háború déli frontján? Állítólag zajlik az ellentámadás, csak nem látjuk

Herszon városa stratégiai fontosságú a Krím ivóvízellátása szempontjából, illetve fontos pozíció a Dnyeper nyugati partján. Nyugati hírszerzők már hetek óta intenzív ukrán ellentámadást várnak, a helyszínen járó amerikai újságírók ennek jeleit egyelőre nem tapasztalták. Offenzíva egyelőre csak az amerikai elemzők nyilatkozataiban érezhető.

A Herszon környéki állapotokról a Washington Post közölt helyszíni riportot, helybelieket, katonákat, és elemzőket szólaltatva meg.

A nyugati hírszerző szervek, illetve katonai elemzők hetek óta egy stratégiai fontosságú hadmozdulat lehetőségét lebegtetik, melynek célja Herszon város, illetve a szűkebb régió területeinek visszafoglalása.

A frontvonalon az orosz és ukrán katonák alig egy mérföldről néznek farkasszemet egymással a lövészárkokba, de az ukrán katonák nem tudnak előretörni az erős orosz tüzérségi tűz miatt.

Jurij, az ukrán hadsereg 63. gépesített dandárjájak katonája szerint a helyzet egyre feszültebb. „Ott vannak jobbra, ott vannak balra, ott vannak a fejünk fölött” – mondta a 45 éves katona, aki szerint a tüzérségi tűz az elmúlt héten egyre fokozódott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök célja, hogy év végig megnyerjék a háborút. Ha ezt győzni akarják, mindenképp el kell mozdulni a jelenlegi, hosszú ideje tartó, felőrlő patthelyzettől.

A herszoni régióból menekülő lakosok orosz erősítésről számoltak be, a névvel nyilatkozó tisztviselők pedig visszafogottak. „Beásták magukat. Tudjuk, hogy megpróbálják megerősíteni a pozícióikat. Az ellenség jelentősen megnövelte a tüzérségét a teljes frontvonal mentén” – mondta a Washington Postnak Olekszandr Vilkul, a Krivij Rih-i (Krivoj Rog) katonai adminisztráció vezetője, miután visszatért a frontvonalak ellenőrzéséről.

Az amerikai lap így fogalmaz:

Az előrelépéshez szükséges alapvető tüzérség és páncélozott járművek hiányában Ukrajna a frontvonalak mögötti hadműveletekre összpontosít.”

Hírdetés

Ha az amerikai lap szerint a jelentős nyugati fegyveradományok ellenére is hiányzik a tüzérség, akkor mindenképp el kell gondolkodni afelett, hova kerülnek ezek az adományok…

A frontvonalak mögötti hadműveletek közé sorolják a krími katonai repülőtér elleni rejtélyes támadást, melyről eleinte kevés információ volt ismert. Ez a bázis biztosítja egyebek mellett a herszoni hadműveletek támogatását, és korábban az oroszom érinthetetlennek gondolták.

A Washington Postnak nyilatkozó ukrán illetékesek szűkszavúak az állítólag küszöbön álló ukrán ellenlökés idejét illetően.

Több nyugati fegyverre van szükség. Ukrajnának nincs kapacitása egy teljes körű offenzíva megindítására az 1200 mérföldes frontvonal teljes hosszában. Őszintének kell lennünk. Ukrajnának egyelőre nincs elegendő mennyiségű fegyverrendszere az ellentámadáshoz”

– mondta a lapnak egy név nélkül nyilatkozó ukrán védelmi és hírszerzési tanácsadó, aki azért kért névtelenséget, mert nem jogosult a sajtónak nyilatkozni.

Keveselte a nyugati fegyveradományokat Dmitro Marcsenko vezérőrnagy, az ukrán hadsereg parancsnoka is az RBC-nek  adott nyilatkozatában, amikor a nyugati katonai segélyek „kis tételeiről” beszélt. Marcsenko ennek tulajdonította, hogy a támadó akciókat nehéz végrehajtani. „Úgy gondolom, amint megkaptuk a teljes segélycsomagot, nagyon gyors lesz az ellentámadásunk” – mondta, a herszoni lakosság türelmét kérve.

Natalia Humeniuk, az ukrán hadsereg déli parancsnokságának szóvivője lehet az, aki átvágja a gordiuszi csomót ellentámadás-ügyben. Szerinte ugyanis az ellentámadás már zajlik, a lehetséges módon, apránként haladva. Humeniuk rámutatott, ez a konfliktus hibrid háború.

Ha így volt, ez sikerült. Az oroszok a múlt héten ejtőernyőssel növelték katonai erejüket a térségben, ami így 15 ezer főre növekedett. Az újonnan érkezett légideszant csapatokkal a már hónapok óta a frontvonalon levő, kimerült katonákat szeretnék megerősíteni.

Abban a Washington Postnak nyilatkozó elemzők is egyetértenek, amíg az ukrán ellentámadásra várunk, „Oroszország saját, új offenzívát készíthet elő a térségben. Oroszország megpróbálhatja visszaszerezni az ukrán haderő által az elmúlt hónapokban visszafoglalt falvakat, de egy nagyszabású hadművelethez hiányoznak az eszközök” – állítják.

Kirill Mikhailov elemző szerint, ha Ukrajna ellentámadást akar végrehajtani, ketyeg az óra, októberben nagy lesz a sár, ami megnehezíti a csapatmozgásokat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »