Mi történik 20 év után a napelemekkel?

Mi történik 20 év után a napelemekkel?

Ne maradjon le az 50%-os állami támogatású napelemes rendszerekről! Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja. (x)

A legtöbb bank a napelemparkok esetében általában 20 éves élettartammal számol, de ez csupán a jelenleg használt napelemek teljesítménygarnciára vonatkozó idejét fedik le. Vagyis azt az időszakot, amíg a napelem a gyártó által megszabott teljesítményen fog működik. Ez pedig nem azt jelenti, hogy a 20 év leteltével a napelem használhatatlanná válik, hanem azt, hogy új állapotához képest csupán 60-70%-os értéken lesz képes tovább energiát termelni.

Viszont a 20 év leforgása alatt optimális esetben már bőven megtérültek a napelemes rendszerbe fektetett költségek, így a rendszer már jövedelmet termel számunkra, vagy éppen spórol meg azáltal, hogy nem kell villanyszámlát fizetnünk. Az inverterekkel kicsit más a helyzet. Ezek a berendezések komoly igénybevételnek vannak kitéve, bizonyos elektronikai alkatrészei az általános tapasztalatok szerint nem bírják évtizedekig.

Vagyis egy napelemes rendszer élettartama alatt az inverter egyszeri cseréjével számolni kell. Viszont a napelemek, kábelek, csatlakozók, tartószerkezetek különösebb külső behatás nélkül 30-40 éven át problémamentesek lehetnek.

Hírdetés

DE MIRE LEHET SZÁMÍTANI A 20. ÉV UTÁN?

Hazánkban még relatíve újszerű technológiának számítanak a napelemes rendszerek, viszont más országok (például Németország) már több évtizedes tapasztalattal is rendelkeznek a berendezés működése kapcsán. Ráadásul az azóta felhalmozott tudást már tanulmányok formájában is összegyűjtötték. Az eddigi eredmények pedig bíztatóak!

Vannak nagyon jó külföldi projektek, amelyek a technológia egy korábbi szakaszában valósultak meg, amelyek jelentést tudnak adni arról, hogy mire is számíthatnak azok, akik csak mostanában vágtak bele napelemes rendszer működtetésébe. Ilyen például az 1990-es években megvalósított 1000 tető program Németországban. Az egyik német egyetem vizsgálta mg, hogy lassan 30 év elteltével miként is termelnek ezek a rendszerek.

A tapasztalat az volt, hogy a gyártói becslésekkel minimális volt a napelemek degradációja. Egy Lipcse szomszédságában található napelemes rendszer például több, mint 20 év szolgálatot követően is átlagosan évi 800-900 kWh áramot termel kilowattonként. Vagyis szinte semmivel se csökkent a termelőképessége az újkori állapotához képest. A napelemek mellett az inverterek is meglepően jól bírták a megpróbáltatást.

A program során telepített inverterek fele még 20-23 év elteltével is működik, nem szorult cserére. Összességében azért a solarinverterek 15 éves cseréjével lehetett számolni. Azt viszont érdemes kiemelni, hogy a ma kapható napelemek és inverterek már fényévekkel verik teljesítményben és minőségben a ’90-es években kapható példányokat. Kijelenthető, hogy a jelenleg a piacon kapható termékek hasonló, vagy még ennél is jobb eredményeket fognak produkálni 20-25 év elteltével.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »