"Mi olyanok vagyunk a bukarestiek számára, mint a forró puliszka"

"Mi olyanok vagyunk a bukarestiek számára, mint a forró puliszka"

Soha semmit nem tudnak az elejétől a végéig rendesen véghezvinni – jelentette ki Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki területi szervezetének elnöke annak kapcsán, hogy Klaus Iohannis államelnök nem hirdette még ki a június 4-ét hivatalos román ünneppé nyilvánító „Trianon-törvényt”.

Felidézte, hogy a románok a saját országuk születésnapját is lekésték.

Ezt is lekésték. Mint ahogy arra sem volt elég száz év, hogy megszervezzék a saját országuk születésnapját. 2018-ban azt mondták, kétéves ünnepségsorozatot szerveznek, amely 2020. június 4-én, a trianoni diktátum évfordulóján csúcsosodik ki, amikor azt ünneplik, hogy kaptak egy hatalmas ajándékot az európai nagyhatalmaktól: Erdélyt.

Felidézte, hogy 2019-ben nem történt semmi, majd az „ajándékosztás” centenáriumát is lekésték.

Hírdetés

Mi, erdélyi magyarok olyanok vagyunk a bukarestiek számára, mint a forró puliszka: meg akarnak enni, de nem tudnak lenyelni, mert égeti a nyelvüket. 

Ezt válaszolta arra a kérdésre, hogy miként viszonyul a román hatalom Trianon évfordulóján az erdélyi magyarsághoz. Száz év után ne a múltba tekintve, hanem a jövőbe lépve dolgozzuk fel a trianoni traumát – szögezte le Tamás Sándor, hangsúlyozva: az elmúlt 1100 évben sokan sokszor akarták vesztünket, akik ma már nincsenek sehol.

Száz éve nehéznek tűnik június, de hogy magyarként túléljünk Székelyföldön, Erdélyben, meg kell találnunk mindennek a színét is a fonákja mellett – mondta Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnöke hangsúlyozta: az elmúlt száz év fonákja, hogy egy olyan országban élünk, ahol nem tisztelnek bennünket, meg akarnak szabadulni tőlünk. A színe viszont az, hogy ennek ellenére itt vagyunk és jövőt tervezünk. „Hiszek abban, hogy van magyar jövő Erdélyben, Székelyföldön. Ezt kell átadnunk a gyerekeinknek, unokáinknak” – mondta Antal Árpád a Székelyhon beszámolója szerint.

Az MTI arról tudósít, hogy Sepsiszentgyörgyön a kora délutáni órákban román "ünnepet" is tartottak. A Calea Neamului nevű magyarellenes egyesület hívására közel százan érkeztek – többnyire más településekről – a városba Vitéz Mihály havasalföldi vajda lovas szobra elé, ahol hazafias dalokat énekeltek és Trianont éltették.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »