"Mi mindig az ENSZ előírásaihoz igazodunk" – Pompeóé az eddigi év legpofátlanabb hazugsága

Kászim Szulejmáni megölése helyes döntés volt – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján. Az amerikai diplomácia vezetője a sajtókonferencián az Egyesült Államok pénteken végrehajtott bagdadi légi csapásával kapcsolatos kérdéseket taglalta.

„Ez volt a jó döntés, igazunk volt” – mondta, és megismételte az amerikai kormány ismert álláspontját, mely szerint Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnoka ellen végrehajtott célzott támadás jogszerűségét még a támadás előtt megvizsgálták, a csapásmérés nem volt ellentétes a nemzetközi joggal. Pompeo leszögezte: valamennyi további esetleges csapásmérés iráni célpontokra szintén megfelel majd a háború feltételeit szabályozó nemzetközi jognak.

A miniszter kifejtette: az amerikai kormány elszánt, hogy féken tartsa Iránt, továbbra is maximális nyomásgyakorlással él majd, s amennyiben Teherán újabb rossz döntést hozna, Donald Trump amerikai elnök a múlt hetihez hasonló határozott, komoly választ ad majd.

Hírdetés

Kitért arra az amerikai sajtóban is megjelent állításra, miszerint Kászim Szulejmáni diplomáciai látogatásra érkezett volna Bagdadba. „Komolyan elhiszi valaki, hogy ez a kedves úriember, ez a kiváló diplomata diplomáciai látogatás tett?” – kérdezte mosolyogva a jelenlévő újságíróktól. Alapvetően hamis információnak nevezte az állítást, hogy Szulejmáni diplomácia békeküldetést teljesített volna Bagdadban.

Pompeo reagált Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter keddi teheráni bejelentésére is, mely szerint az Egyesült Államok megtagadta tőle a beutazási vízumot, amelyet azért kért, hogy részt vehessen az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén. „Mi mindig az ENSZ előírásaihoz igazodunk” – fogalmazott, de nem mondta ki nyíltan, hogy Washington valóban megtagadta a vízumot. „Nem szoktunk vízumügyeket kommentálni” – mondta, és hozzáfűzte: Zaríf elsőrangú propagandista.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »