Mi miért nem termelhetjük ki szénhidrogén kincseinket ?

Mi miért nem termelhetjük ki szénhidrogén kincseinket ?

Már az általános iskolában megtanultuk, hogy a Kárpát-medence helyén a Pannon-tenger helyezkedett el, melynek több kilométer vastag üledékrétegéből létrejött az egész medence alatt lévő szénhidrogén kincs.
Kutatófúrást végez Szolnokon a 4-es út elkerülő szakasza és a Holt-Tisza közötti mintegy egyhektáros területen a kőolaj és földgázkitermelő a hollandiai Sand Hill Petroleum tulajdonában lévő O&GD Central Kft. a Szolnoki Bányafelügyelet engedélyével – közölte a cég hatósági és társadalmi ügyek vezetője.

A fúróberendezés kutatófúrást végez Szolnokon a 4-es út elkerülő szakasza és a Holt-Tisza közötti mintegy egyhektáros területen 2015. december 16-án. A munkálatokat a kőolaj és földgázkitermelő O&GD Central Kft. a Szolnoki Bányafelügyelet engedélyével végzi, amelynek során kőolaj- és földgáztelepek után kutatnak.

Breitner Dániel elmondta: kőolaj- és földgáztelepek után kutatnak Szolnokon. Hozzátette: a fúrás helyszínétől nem messze, Szandaszőlősön korábban földgázmező volt.     Sikeres fúrás esetén a tesztelés várhatóan jövő év január 6-ig tart – közölte. Hozzátette, hogy a fúróberendezés költöztetése a jelenlegi szolnoki helyszínről a tervek szerint január 18-án kezdődik Tiszapüspöki mellé, ahol a következő kutatófúrást végzik.     Breitner Dániel arról is beszámolt, hogy fúrást a régióban elérhető legmodernebb berendezéssel végzik. Kiemelte: a kutatófúrás a legszigorúbb környezet- és egészségvédelmi, valamint munkabiztonsági előírások betartásával történik, amelyet a bányafelügyelet a helyszínen ellenőriz.     Kérdésre elmondta: a kutatófúrások találati aránya világátlagban mintegy húsz százalék, de a cég eredményei ennél jobbak. Hozzátette: rendkívül kivételes esetben a találati arány elérheti a nyolcvan százalékot is.
Hozzátette: két kilométeres fúrás alapköltsége megközelítőleg kétmillió dollár, de az ár több tényezőtől is függ, például a fúróberendezés minőségétől, a fúrás mélységétől, a talaj keménységétől, a felszín megközelíthetőségétől, illetve attól, hogy természetvédelmi vagy lakott területen végzik.
Közölte: a fúrás eredményétől függően elképzelhető, hogy további fúrásokat is végeznek a Tisza-parti város belterületén.

Hírdetés

MTI Fotó: Mészáros János

magyatudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »