Mi lesz veled galántai kórház?

A kettes kategóriába való besorolást kéri a galántai Szent Lukács kórház működtetője. Az egészségügyi intézmény a december végén nyilvánosságra hozott kórházi besorolások alapján jelenleg egyes kategóriájú lenne, ezzel akár a szülészeti osztályát és a magasabb szintű betegellátási szolgáltatásait is elveszíthetné, bár a szakorvosi ellátás és az ambuláns rendelők a helyükön maradhatnak. 

December végén hozták nyilvánosságra a kórházak besorolásának kezdeti reformszakaszát, amelynek alapján a szlovákiai kórházakat öt kategóriába osztanák be. A kategóriák megszabják, milyen nemű ellátást és programokat nyújthatnak majd a közeljövőben a kórházak.

A ProCare és a Svet Zdravia hálózat szerint, amely a nagyszombati régión belül a galántai és a dunaszerdahelyi kórházat is működteti – a kórházak feltételes kategorizálása az egyes munkahelyeken további egészségügyi programokkal kombinálva a jövőben is lehetővé tenné az egészségügyi ellátás jelenlegi szintjét. Ennek ellenére magasabb kategóriába kívánják áthelyeztetni a galántai kórházat – erősítette meg a hálózat szóvivője, Tomáš Kráľ. Hangsúlyozta, a Svet Zdravia és a Pro Care hálózat racionálisnak tartja a reform első, gyakorlati eredményeit.

Egyes munkahelyeinken a regionális sajátosságok figyelembevételét is megköveteljük majd, hogy a jövőben ne legyen veszélyben az egyes szakterületek egészségügyi ellátása”

Hírdetés

– magyarázta a szóvivő.

A nyilvánosságra hozott lista alapján elmondható, hogy a dunaszerdahelyi kórház a második, a galántai kórház az első kategóriába tartozna.

„Bár a galántai kórház továbbra is nyújtani tudná a jelenlegi léptékű egészségügyi ellátást, a város, a városrészek és a régió lakosságának, ipari parkjainak és szociális szolgáltató központjainak magas koncentrációja miatt kérni fogjuk a második kategóriába való besorolását.

– tette hozzá Kráľ.

A kórházak a kategóriába sorolás feltételeit 2024. január elsejétől kezdenék el teljesíteni a 316/2022 -es törvényrendelet szerint. Eddig az időpontig az egészségügyi ellátás a kórházakban a jelenlegi módon történik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »