Mi lesz, ha kikapunk Portugáliától? Hogyan tovább?

Mi lesz, ha kikapunk Portugáliától? Hogyan tovább?

A magyar válogatott Portugália ellen fejezi be az F csoport küzdelmeit az Európa-bajnokságon. A történet azonban itt nem ér véget, a továbbjutásunk már biztos, így jöhet a nyolcaddöntő. Persze sok függ attól, mit játszunk Ronaldóékkal. Feltettük az összes lehetséges kérdést, és meg is válaszoltuk.

A magyar válogatott a maga taktikus és olykor bátor játékának köszönheti, hogy vezeti az F csoportot az utolsó kör előtt. Nézzük először gyorsan, milyen eredmények születtek eddig azon kívül, hogy parádés játékkal vertük Ausztriát és megérdemelten csentünk pontot Izlandtól.

És akkor most egy kicsit számolgassunk. Azzal, hogy a Németország könnyedén verte Észak-Írországot, biztossá vált, a magyar együttes ott van az Eb legjobb tizenhat csapata között. És akkor nekünk mi a jó a portugálok ellen?

– Ha verjük őket, akkor biztosan csoportelsőként megyünk tovább, és június 26-án este 9-kor Toulouse-ban játszunk az E csoport (olasz–svéd–belga) második helyezettjével.

– Ha döntetlent játszunk, akkor az Izland–Ausztria-meccs eredményétől függően első vagy második helyen folytatjuk tovább. Amennyiben utóbbi eset érvényesül, akkor június 27-én Nizzában este 9-kor az angolokkal mérkőzünk meg a legjobb 8 közé jutásért.

Hírdetés

– Amennyiben kikapunk Portugáliától, akkor is biztos a harmadik hely és június 25-én Lens-ban a D csoport legjobbjával Spanyolországgal meccselünk.

Csakhogy keverjünk még egyet a kártyákon. A portugálok elleni vereség esetén meg kell lesni, mit játszott egymással Izland és Ausztria. Ha az osztrákok nyernek, a második helyen megyünk tovább, ugyanis az egymás elleni eredményünk jobb. Amennyiben Izland nyer, akkor „csak” harmadikok vagyunk.

Van még egy igen valószínűtlen eshetőség: ha Izland 2-0-ra legyőzi az osztrákokat, a nemzeti tizenegy pedig 1-1-es döntetlent játszik a portugálokkal. Ekkor mindkét csapatnak 4-2-re módosul a gólkülönbsége. Ebben az esetben megnézik, kinek a sárga és a piros arányát (most 4 magyar, 5 izlandi sárga van és egy piros sincs), ha pedig ez se dönt, akkor jöhet az UEFA-koefficiens. Ebben pedig mi állunk jobban.

Lépjünk egy kicsit tovább. A Cristiano Ronaldo vezette luzitánok ellen ugyanis oda kell figyelnie több játékosunknak is, hiszen ha Kádár, Nagy, Kleinheisler vagy éppen Németh besárgul, nem küzdhet a csapat legjobb nyolcba kerüléséért. És még egy kérdés: mindenki egészséges? Lang és Böde az egyik tréningen kisebb sérülést szenvedett, de az MLSZ tájékoztatása szerint egyiküknek se forog veszélyben a szerda esti játéka. Fiola Attiláról pedig már az osztrákok elleni meccs óta tudjuk bokaszalag-szakadása miatt valószínűleg ezen a kontinenstornán nem tér vissza.

És hogy ki hogyan készül a Portugália elleni találkozóra? Fernando Santos úgy gondolja, hogy győzelmet aratnak és csoportelsőként mennek tovább. A magyar válogatott szövetségi kapitányának, Bernd Storcknak azonban megvan a receptje a sikerre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »