Mi lesz az országgal?

Mi lesz az országgal?

A várakozásoknak megfelelően Görögország nem fizetett a Nemzetközi Valutaalapnak.

Éjfélig kellett volna törlesztenie Athénnak a másfél milliárd eurós lejárt tartozást. Ez az első eset az IMF 70 éves történetében, hogy egy fejlett gazdaság nem fizet. Utoljára Zimbabwe volt képtelen fizetni még 2001-ben, korábban pedig Szudán, illetve a tálibok uralma idején Afganisztán. Az IMF vezérigazgatójának közlése szerint Görögország a törlesztés elmaradása ellenére a pénzügyi szervezet tagja marad, de amíg hátraléka van, nem lesz hozzáférése új hitelekhez.

Több mint 20.000-en tüntettek este Athénban a Görögország nemzetközi hitelezői által kidolgozott reformjavaslatok mellett. A tüntetők a parlament előtti téren gyülekeztek az „Európában maradunk” nevet viselő mozgalom felhívására. Arra buzdították a lakosságot, hogy a vasárnapi népszavazáson mondjanak igent az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap által elvárt intézkedésekre.

Hírdetés

Csaba László: Elfogadhatatlan a kormány eljárása

Elfogadhatatlan a szélsőbaloldali görög kormány eljárása a hitel-visszafizetés megtagadása, a tárgyalások megszakítása és a népszavazás megtartása miatt – vélekedett Magyarország élőben című műsorunkban Csaba László közgazdász, egyetemi tanár. „A kiadási oldalon elég lazák a görögök, tehát nem nagyon tettek javaslatot a tekintetben, hogy milyen állami kiadásokat tudnának lecsökkenteni, a privatizációt leállították már, más állami bevételeket nem állítottak a helyükre, tehát ez egy nagyon egyszerű, könyvelői szemmel is átláthatóan fönntarthatatlan és komolytalan javaslatcsomag” – fogalmazott Csaba László.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »