Mi köze a titokzatos esernyős embernek Kennedy meggyilkolásához?

Szinte minden beszámoló, amely az amerikai történelem egyik legismertebb eseményéről tudósít, azzal kezdődik, hogy John Fitzerald Kennedy szinte kivételesen verőfényes napsütésben látogatott el Dallasba.

Az elnök meggyilkolását követően azonnal megindultak a találgatások a merénylő kilétét illetően, és bár szinte bizonyos, hogy Lee Harvey Oswald lőtte le JFK-t, sokakat természetesen továbbra sem elégít ki ez a magyarázat. Vannak, akik szerint a napsütésben rejtélyes módon esernyővel megjelenő férfi állhat a merénylet hátterében.

Az egyik eseményről készített felvételen látszik, ahogy egy férfi nyitott esernyővel áll az út mellett, nem messze attól a ponttól, ahol a végzetes lövések eldördültek. Ez az egybeesés túlzottan különös volt számos kutató számára, hogy figyelmen kívül hagyják, így több elmélet is felbukkant, amelyek közül volt, amelyik az esernyős férfit a gyilkosként azonosította (eszerint az esernyőből lőtt ki egy speciális lőszert), mások pedig csak a merénylő segítőjét vélték felfedezni benne. A mozdulatait tökéletesen időzített jelzéseknek tekintették, amelyekkel a férfi az elnök gyilkosának segített.

Az összeesküvés-elméletek annak ellenére jelentek meg, hogy a dallasi rendőrség mindössze néhány órával az 1963. november 22-i merénylet után bejelentette, hogy elfogtak egy gyanúsítottat, akit hamarosan Lee Harvey Oswaldként ismert meg a világ. A bizonyítékok ugyanis nem mindenkit győztek meg arról, hogy a valódi tettest kapták el.  

Hírdetés

Az első jelentések arról adtak hírt, hogy a lövéseket egy iskolai könyvraktár egyik ablakából adták le, és ezt megerősítette az a tény is, hogy üres töltényhüvelyeket találtak a helyszínen. Minden arra utalt, hogy a tettes valóban Oswald volt: mesterlövészként szerzett katonai tapasztalata, marxizmusban való hite, néhány évvel a merénylet előtt tett szovjetunióbeli látogatásai is ezt támasztották alá, a szkeptikusoknak azonban ez nem volt elég, épp ellenkezőleg. Minden túlságosan a helyén volt, ez pedig felkeltette a gyanújukat.

Nem sokkal később a raktár több munkatársa is megerősítette, hogy a merényletet követően látták a férfit, amint kifutott az épületből, ez azonban nem annyira meglepő, mivel Oswald ekkoriban a raktárban dolgozott. Az, hogy Jack Ruby néhány nappal később lelőtte a feltételezett merénylőt, további táptalajt biztosított az összeesküvés-elméletekre fogékony embereknek, akik azóta sem találtak megnyugvást a hivatalos magyarázatban.

Az egyik legfőbb gyanúsítottjuk az „esernyős ember” volt. A Louie Steven Wittként azonosított férfi 1978-ban lépett a nyilvánosság elé, és meghallgatásán elmondta, még mindig megvan az esernyő, amelyet a gyilkosság napján magával hordott, és kifejtette: egészen addig nem tudott róla, hogy személye, pontosabban a merényletben játszott szerepe milyen komoly vita tárgyát képezte. Witt elmondta, a különös gesztussal az volt a célja, hogy tiltakozzon JFK édesapja, Joseph Kennedy ellen, aki londoni amerikai nagykövetként támogatta a nácikkal megbékélési politikát folytató Neville Chamberlain miniszterelnököt. A fekete esernyő Chamberlain védjegyének számított, és az esernyő magasba tartásával Witt saját bevallása szerint mindössze a nácikkal való kiegyezést sürgető kormányfőt támogató Kennedy család magatartása ellen szeretett volna tiltakozni. A performansz kivitelezésének módja tehát valóban különös volt, ám semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy a rosszkor rossz helyen lévő Wittnek bármilyen köze lenne a gyilkossághoz.

www.mult-kor.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »