Mi készül Herszonban? Sejtelmes posztot tett közzé az ukrán parlamenti képviselő.

Mi készül Herszonban? Sejtelmes posztot tett közzé az ukrán parlamenti képviselő.

Úgy tűnik, az elkövetkező két hét meghatározó lesz a herszoni régió helyzetét illetően – írta vasárnap, az invázió 172. napján Facebook-oldalára Sergey Khlan ukrán parlamenti képviselő.

Tegnap szemléztük a Washington Post cikkét, mely katonák, közigazgatási vezetők, helyi lakosok és szakértők megszólaltatásával taglalta a herszoni régióban várható, hetek óta lebegtetett ukrán ellentámadás részleteit. A cikkből kitetszik, ellentámadás egyelőre nincs, bár igény, az volna rá. Az ukránok a fegyverek hiányára panaszkodnak, állítják, nincs elegendő eszközük egy ellenoffenzívához.

Sergey Khlan parlamenti képviselő, a regionális tanács helyettes vezetője terjedelmes posztot tett közzé vasárnap a Facebookon. Ebben azt állítja, az elkövetkező két hét meghatározó lesz a régió számára.

Csak az nem derül ki a bejegyzésből, miért.

Khlan szerint az oroszok felújították a légi közlekedést, folytatják az éjszakai házkutatásokat, és fokozzák a nyomást a helyi lakosságra, főként a tanárokra és az orvosokra.

A tanárokra próbálják rákényszeríteni, hogy egyezzenek bele a rubelben való fizetésbe. Augusztus végére pedig szemináriumra hívták össze őket, ahol az orosz oktatási miniszter is jelen lesz.

Hírdetés

Az oroszok Tavria néven tévécsatornát is indítanak, „propagandamunkájuk folytatása érdekében”. Khlan szerint mindenki, még az oroszok is menekülnek a régióból.

De a partizánok folytatják a küzdelmet, feljegyeznek minden árulást. Nem lesz többé helye Ukrajnában annak, aki az ellenség oldalára állt”

– írja Khlan.

Az ellenállás különböző formáival számolniuk kell az oroszoknak. A napokban került fel az egyik Telegram-csatornára egy felvétel arról, amint Herszonban ismeretlenek felrobbantanak egy rendőrautót. A robbantás július 27-én történt, és 31-én került ki a Telegramra.

Khlan ír a régióban tapasztalható orvos- és gyógyszerhiányról is, valamint, hogy az ukrán hadsereg sikeresen rombolja az amerikai HIMARS-okkal a hidakat, így az oroszok kénytelenek pontonokat használni, ami lassítja őket.

Várjuk az új hetet, hogy új győzelmeket, és sok jó halott orkot hozzon nekünk”

– zárja bejegyzését az ukrán honatya. Sergey Khlan mindenről ír tehát Herszon kapcsán, csak nem egy küszöbön álló nagy offenzíváról. Akkor miért lesz az elkövetkező két hét meghatározó a régió életében? Két hét múlva visszatérünk rá.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »