Mi jön a vakcina után? Érkeznek az első tervek arról, milyen szabadságjogokat kapnak a beoltott emberek!

Mi jön a vakcina után? Érkeznek az első tervek arról, milyen szabadságjogokat kapnak a beoltott emberek!

Az NCZI legfrissebb adatai alapján Szlovákiában mintegy 201 ezer ember kapta meg valamely koronavírus-vakcina mindkét adagját. Lassan aktuálissá válik a kérdés, s a kormánynak is döntenie kell, milyen plusz jogokat kapjanak azok, akik már védettek a vírussal szemben. 

Bár talán már itt lenne az ideje, hivatalos kormányzati álláspont egyelőre nincs arról, mihez kezdhetnek a már beoltott állampolgárok. A kelleténél jóval lassabban, de számuk mégiscsak napról napra nő. Néhány héten belül remélhetőleg az ország lakosságának 8-10%-a már megkapja a vakcina második adagját is. Jó lenne, ha nem akkor kellene kapkodva dönteni a plusz jogokról, amikor a kérdés már ráég a kormány körmére.

Ráadásul az sem utolsó, milyen motivációs erővel bír, ha az emberek tudják, mit várhatnak, miért érdemes beoltatniuk magukat.

Függetlenül attól, milyen hatékonysággal véd meg a koronavírustól az adott oltóanyag, a kormányzatok szerte a világon kénytelenek lesznek plusz jogokat, lehetőségeket adni a beoltott embereknek, s nem csak azért, mert a népharagot kockáztatják.

Ennél sokkal prózaibb ok is van. Előbb-utóbb muszáj visszatérni a normális élethez!

Az Egyesült Államokban néhány nappal ezelőtt jelent meg a tulajdonképpen közegészségügyi hivatalként funkcionáló, Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) első hivatalos ajánlása arról, mit tehetnek, illetve mit nem azok, akik megkapták a szükséges oltást, oltásokat (az USA-ban már egy adagos vakcinát is használnak). Érdemes alaposan megvizsgálni a jelentést, ugyanis biztosra vehető, valami hasonlóval készül majd az Európai Unió, illetve a WHO is. Amit most az Egyesült Államokban bevezetnek, annak egy jelentős része néhány hónap múlva nálunk is visszaköszön majd.

A CDC hivatalos ajánlása szerint „legalább” két hétnek kell eltelnie a vakcináció után, hogy valaki hivatalosan is védettnek lehessen tekinteni. Azt írják, „egyre több” bizonyíték van arra, hogy a teljesen beoltott emberek, nem csak, hogy kisebb eséllyel fertőződnek meg, illetve válik életveszélyessé a fertőzésük, hanem még a vírust is jóval kevésbé terjesztik. 

Azt ugyanakkor nem tudjuk, áll a jelentésben, hogy pontosan meddig és mennyire védenek az oltások, így továbbra is szükség van bizonyos intézkedések és alapszabályok betartására, függetlenül attól, kapott-e valaki oltást vagy sem

Érdekes, hogy a CDC illetékesei maguk is elismerik, tulajdonképpen kockázat-haszon elv alapján jutottak el oda, egyszerűen muszáj megszüntetni néhány karanténrendelkezést, ugyanis az ezek feloldásával járó mentális megkönnyebbülés fontosabb, mint az esetleges kockázat. Ráadásul a szabadabban mozgó emberek egyfajta mozgó reklámtáblaként is szolgálnak, a szakemberek szerint

Hírdetés

a plusz jogok ösztönzően hatnak majd azokra, akik eddig leutasították az oltást.

Az amerikai ajánlás szerint teljesen mindegy, kapott-e valaki vakcinát, nyilvános helyeken továbbra is ugyanazokat a szabályokat kell betartania. Ennek járványügyi okokon kívül nyilván gyakorlati értelme is van, képtelenség lenne ellenőrizni, ki a renitens és ki beoltott. meglepő lehet, de a CDC egyelőre semmilyen utazási ajánlást nem fogalmazott meg. Ezzel kapcsolatban csak annyit írnak, a beoltott állampolgároknak továbbra is követnie kell az érvényben lévő rendelkezéseket. 

Nagy újdonság lehet ugyanakkor, hogy beltérben maszk és távolságtartás nélkül találkozhatnak azok, akik már megkapták a szükséges oltást, sőt, ha egy beoltott személy kapcsolatba kerül egy fertőzöttel, ameddig tünetmentes marad,

nem kell sem karanténba vonulnia, sem koronavírus-tesztre mennie.

Gyakorlati szempontból ez elsőre kicsit furcsának tűnhet, hiszen az alany hatáskörébe helyezi, hogy eldöntse, vannak-e tünetei. Nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. 

Enyhítettek a családi látogatásokra vonatkozó ajánlásokon is. 

Ha beoltott személyek látogatnak meg olyanokat, akik még nem kaptak oltást, de azok nem tartoznak egyetlen rizikócsoportba sem, akkor maszk és távolságtartás nélkül tartózkodhatnak egy légtérben. 

Messzemenő következtetéseket semmikép se vonjunk le abból, ami az Egyesült Államokban történik! Közép-Európában sajnos felszállóágban van a járvány, míg az USA-ban jelenleg egyre javulnak a számok, az oltási program pörög, a 330 milliós ország közel jár a százmilliomodik adag vakcina beadásához.

Egy az egyben tehát biztosan nem vesszük majd át az amerikai ajánlásokat, mindenesetre igen tanulságos látni, az oltási programban előrébb járó országok miként oldják meg az enyhítést. 

Egy biztos, nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy a vakcináció nem csak arról szól, aki kapja. Sőt! Sok esetben inkább arról van szó, nem magunkat, hanem másokat védünk meg azzal, ha beoltatjuk magunkat. Ezen a szemüvegen át kell majd látnunk azt is, mit tehetünk vagy mit szeretnénk tenni a vakcinációt követően. 

Egy, az amerikai Atlantic magazinban megjelent írás úgy fogalmazta meg ezt a lényeges dilemmát, hogy

a vakcináció után döntéseink és választásaink ránk ugyan kisebb veszélyt jelentenek, de a rokonokra, családtagokra, ismerősökre és szomszédokra ez már egyáltalán nem biztos. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »