Mi is ez az Iszlám Állam, ami világkalifátust akar?

Mi is ez az Iszlám Állam, ami világkalifátust akar?

Az Iszlám Állam (arabul: الدولة الإسلامية ad-Dawlah al-ʾIslāmiyyah), más néven Iraki és Levantei Iszlám Állam vagy Iraki és Szíriai Iszlám Állam (angol rövidítéssel ISIS) egy szunnita dzsihádista szervezet, mely a világ legjobban szervezett, legveszélyesebb, és legjobban finanszírozott terrorszervezete. Az ISIS egyes források szerint azért jöhetett létre, mert a NATO és szövetségesei egy szunnita szervezetet létrehozva akarták megsemmisíteni a libanoni síita Hezbollah ellenállási mozgalmat.

Magát kalifátusnak kikiáltva a világ minden muszlimja fölött vallási fennhatóságot követel, és a világ muszlimok által lakott régióinak jelentős részét közvetlen politikai fennhatósága alatt kívánja egyesíteni a Levante térségből kiindulva (ez magában foglalja Jordániát, Izraelt, Palesztinát, Libanont, Ciprust és Törökország déli részét, beleértve Hatay tartományt).
A csoportot hivatalosan terroristaszervezetnek minősítette az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada, Indonézia és Szaúd-Arábia, emellett a nyugati és más médiumokban is széles körben terrorista szervezetként említik. Az ISIS az iszlám vallásnak és a saríának, azaz az iszlám erkölcsi és vallási vezérelvének szigorú értelmezéséről ismert, és brutális erőszakot alkalmaz, különösen az iszlám vallás síita irányzatának és a keresztény hit követői ellen. Irakban legalább 4000 harcost tudhat soraiban, akik kormányzati és katonai célpontok támadása mellett civilek ezreinek életét oltották ki. 2014-ig közeli szálak fűzték az iszlamista Al-Káidához, de februárban az Al-Káida egy nyolc hónapos hatalmi harc után minden kapcsolatot megszakított a csoporttal, jelentések szerint annak brutalitása és „notórius engedetlensége” miatt.
Az idők során a szervezetnek számos neve volt:

A terrorcsoportot Abu Musab al-Zarqawi alapította, Jamāʻat al-Tawḥīd wa-al-Jihād, “Monoteista és dzsihádista szervezet” néven.
2004 októberében, Zarqawi hűséget fogadott az Oszáma bin Ládennek, és Tanẓīm Qāʻidat al-Jihād fī Bilād al-Rāfidayn-ra változtatta a szervezet nevét. Habár a hivatalos név ez volt, a szervezet mégis Iraki Al-Káida néven vált ismerté.
2006 januárjában, számos iraki felkelőcsoporttal egyesültek, létrehozva ezzel az MSC nevű ernyőszervezetet.
2006. október 12-én, az MSC további szervezettel egyesült, október 13-án megalakították a ad-Dawlah al-ʻIraq al-Islāmiyah-ot, ismertebb nevén az Iraki Iszlám Államot.
2013. április 8-án, Szíria felé terjeszkedve felvették az ad-Dawlah al-Islāmīyah fīl-ʻIrāq wash-Shām, azaz az Iraki és Levantei Iszlám állam nevet.
2014 májusában, az Egyesült Államok az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL Islamic State of Iraq and the Levant) név használata mellett döntött. Azonban 2014 végére már inkább a DAESH (Islamic State of Iraq and ash-Sham) név használata felé hajlott, ugyanis az arab partnerországok előszeretettel használják ezt a megnevezést.
2014. június 29-én, a kalifátus kikiáltásával, az Iszlám Állam név mellett döntöttek, mivel egy világszintű kalifátus létrehozása a céljuk, így nevükből eltüntették Irakot és Levantét.

Történet

2003-ban az Egyesült Államok vezetésével a nemzetközi erők lerohanták Irakot, ezután az iraki felkelés idején vált hírhedté a jordániai Abu Musab al-Zarqawi, és terrorszervezete (Jama’at al-Tawhid wal-Jihad) főképpen öngyilkos merényletekkel, síita mecsetek, civilek és iraki kormányzati intézmények ellen. A szervezet hivatalosan is szövetségre lépett az Al-Káidával, 2004 októberében. Nevét Tanzim Qaidat al-Jihad fi Bilad al-Rafidayn-ra (ismertebb nevén: Iraki Al-Káidára [AQI]) változtatta. Továbbra is folytatódtak a merényletek, civilek, külföldi diplomaták és katonák ellen. Az Al-Káida helyettes vezetője, Ayman al-Zawahiri, 2005 júliusában, egy al-Zarqawinak címzett levélben, egy 4 lépcsős tervet vázolt fel arra, hogyan kellene kiterjeszteni az iraki háborút. A terv szerint először ki kell űzni az amerikai katonákat az országból, ki kell kiáltani a kalifátust, a felkelést ki kell terjeszteni a szomszédos világi országokra, majd meg kell küzdeni Izraellel.

2006-ban az Iraki Al-Káida csatlakozott több más iraki felkelő csoporthoz is, létrehozva ezzel az MSC nevű ernyőszervezetet. 2006. június 7-én egy amerikai légicsapás során al-Zarqawit megölték. 2006. október 12-én a szervezet több szunnita szervezettel is egyesült, megalapítva ezzel a Mutayibeen Koalíciót. Másnap kikiáltották az Iraki Iszlám Államot (Islamic State of Iraq [ISI]), emírjüknek Abu Omar al-Baghdadit választották.

Iraki Iszlám Állam (2006–2013)

A csoport, beleértve elődszervezeteit – az Iraki Al-Káidát (2003–2006), a Mudzsáhid Súra Tanácsot (2006) és az Iraki Iszlám Államot (2006–2013), más felkelő szervezeteket és több szunnita iraki törzset – eredeti formájában különböző szunnita felkelő csoportokból állt, illetve azok támogatását élvezte.

Az ISIS, mint szervezet erős vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak köszönhetően a szíriai polgárháborúban erősödött meg. Támogatottságát növelte az iraki szunniták gazdasági és társadalmi diszkriminálása Szaddám Huszein bukása után. A 2003–2011 közötti iraki háborúban elődszervezetei jelentős mértékben jelen voltak számos iraki tartományban, és fővárosuknak nyilvánították Baakúbát. A szíriai polgárháborúban az ISIS Szíria kormányzóságai közül Rakkában, Idlibben és Aleppóban erős.

Iraki és Levantei Iszlám Állam (2014–2015)

Az ISIS eredeti célja egy kalifátus létrehozása volt Irak szunnita többségű területein. Miután belépett a szíriai polgárháborúba, igényét kiterjesztette Szíria szunnita többségű területeire is. 2014. június 29-én kikiáltották a kalifátust, Abu Bakr al-Bagdadi lett a kalifa, a csoport pedig felvette az Iszlám Állam nevet.

Abu Bakr al-Baghdadi

Az Iszlám Állam kapcsolatrendszere a világban egyre szerteágazóbb és egyre szorosabb. A nigériai Boko Haram is hűséget esküdött a terroristáknak, akiknek már évek óta rég dédelgetett céljuk a tisztán muzulmán Nigéria megteremtése. A Boko Haram oldalán is már a kezdetektől fogva arab önkéntesek harcolnak, sőt a Boko Haram emberei közül is nem egy harcol Irakban és Szíriában, hogy tapasztalatokat gyűjtsön.
Az iszlám vallás irányzatainak elterjedése a világon. Zölddel a szunnita, bordóval a siíta míg kékkel az háridzsita irányzat többsége van jelölve.

A terrorista önkéntesek összetétele

Az Iszlám Állam fegyveresei nagyobb részt helyi arabokat tömörítenek, de igen sok külföldi önkéntesük van, így bizonyítottan számos nyugat-európai és amerikai muzulmán csatlakozott hozzájuk, ahogy a környező közel-keleti és távolabbi muszlim országokból is csatlakoztak hozzájuk, ezenkívül afgánok, bosnyákok, csecsenek, albánok, pakisztániak is harcolnak a soraikban. Sokuk fiatal, akik otthon nem voltak képesek beilleszkedni, személyes problémáik vannak, ezért könnyen fanatizálódhatnak. Egyes tagokat, mint a bosnyákokat annak idején súlyos lelki trauma is ért, mert saját szemükkel látták szeretteik halálát, avagy szenvedését a boszniai háború idején, a muzulmánok ellen elkövetett atrocitások révén. Ebben a konfliktusban is részt vettek iszlamista arab önkéntesek.

2015 januárjának közepén, egy jemeni hivatalnok állította, hogy az ISIS-nek egy tucat tagja van Jemenben, valamint arról is tájékoztatott, hogy toborzási verseny alakult ki az Al-Káida és az ISIS toborzói között.

Terroristák az Európai Unióban

Hírdetés

2015 január végén, bejelentésre került, hogy az ISIS tagjai beszivárogtak az Európai Unióba úgy, hogy olyan civil menekültnek álcázták magukat, akik a háború elől emigrálnak az iraki zónából. Egy ISIS-képviselő személy azt állította hogy az ISIS sikeresen csempészett 4000 terrorista aktivistát Európába, és hogy támadást tervez Európában az ISIS ellen folytatott légicsapások megtorlásaként.
Bár a szakértők úgy gondolták, hogy ez az állítás eltúlzott volt, melynek a szervezettől való félelem növelése volt a célja, de elismerik, hogy a nyugati országok tisztában vannak azzal, hogy terroristákat csempésznek Európába, melyre példa a legutóbbi borzalmas párizsi terrorakció.

Az ISIS terjeszkedése

2015 február elején, ISIS militánsoknak Líbiában sikerült elfoglalniuk a líbiai Sabha nyugati részét, és később, egy területet mely magában foglalja Sirte, Nofolia, városait, valamint mindkét város déli katonai bázisait. 2015 februárjában beszámoltak arról, hogy számos Ansar al-Sharia-tag szakított az Al-Kaidával majd tett hűségesküt az ISIS-nek.
Az ISIS visszaszorítása

2015. február 16-án Egyiptom légicsapásokat mért Líbiára, a 21 egyiptomi kopt keresztény meggyilkolása és lefejezése miatti megtorlásként. A nap végére összesen 64 ISIS katona halt meg a légicsapások következtében Líbiában.

Az ISIS-hez csatlakozók növekvő létszáma

2015. március 7-én Boko Haram formálisan hűséget esküdött az ISIS-nek, ez által engedélyt adott az ISIS-szervezetnek a Nigériában hivatalos jelenlétre.
2015. március 13-án az Üzbegisztán iszlám mozgalma nevű csoport aktivistái felesküdtek az ISIS-nek;  a csoport kiadott egy videót 2015 július 31-én melyben a “lelki vezetőik” is felajánlották hűségüket az ISIS-nek. 2015. március 30-án a Saría magas rangú tisztségviselői, az Ansar al-Sharia tisztségviselői valamint Abdullah Al-Libi, is átállt az ISIS-hez.

Légicsapások és terrorcselekmények

2015 júniusában, az amerikai külügyminiszter helyettes bejelentette, hogy hadműveleteket kezd az ISIS ellen, és ezek nagyon erőtlenek voltak, mert a saját gyermekét senki sem bántja.
Ebben a hónapban, egyszerre három támadás történt: két szállodát támadtak meg Tunéziában, egy embert lefejeztek Franciaországban, és egy bomba felrobbant a Shia mecsetben, Kuvaitban. Az ISIS nyilatkozatban vállalta fel a felelősséget a kuvaiti és a Tunéziai támadásokért. Bár Franciaországban ISIS zászlók voltak jelen a bűncselekmény helyszínén, de az ISIS nem vállalt felelősséget a franciaországi támadásért.
A szíriai orosz beavatkozás hatására változtatott stratégiáján, és Európát jelölte ki első számú célpontjává, melyet be is igazolt a 2015 november 13-i, párizsi terrortámadása.

Hadserege és erőforrásai

Hadsereg

A hadsereg nagyságának felső határát 200 000 főre teszik. 2015 elején, Mary Anne Weaver újságíró becslései szerint a hadsereg fele külföldiekből áll.
Egy 2014. évi novemberi ENSZ jelentés szerint 15 000 külföldi sorakozik az Iszlám Állam seregében, 80 különféle országból. Az amerikai hírszerzés, 2015 februárjában, már 20 000-re becsülte ezt a számot. Ezek a számok messze állhatnak a valóságtól, mivel IÁ tagjai szétszóródtak az egész világon.

A külföldi katonák száma országonként lebontva
Ország/fő
Tunézia
3000
Szaúd-Arábia
2500
Oroszország
1700
Jordánia
1500
Marokkó
1500
Franciaország
1200
Törökország
1000
Libanon
900
Németország
650
Egyesült Királyság
600
Üzbegisztán
500
Pakisztán
500

Fegyverek

Főképpen zsákmányolással jutnak fegyverhez, illetve egyéb liberális alapítványoktól kapnak támogatást, arról nem is beszélve, hogy arany alapú valutájuk van bankkártya rendszerrel, mellyel mindent megtudnak vásárolni. A legtöbb fegyver még az iraki háború idejéről maradt fenn és a 2011. március 15. óta tartó szíriai polgárháborúba szállított fegyverek közül kerül ki.

Ideológiája és vallási nézetei

Az ISIS tagok az iszlám vallás szélsőséges értelmezésére épülő tanításokat követnek, mely támogatja a vallási erőszakot, és támogatja annak a nézetnek az érvényre juttatását, mely szerint hitetleneknek vagy hitehagyottaknak kell tekinteni azokat akik nem értenek egyet ezekkel a nézetekkel. Az iszlám állam ideológiai alapja a Salafi mozgalom és a Salafi-dzsihádizmus, mely Cole Bunzel szerint “a szunnita iszlám egy külön ideológiai mozgalma”.
A The Guardian a szervezet ideológiáját úgy definiálta, mint “egy általános nézet mely az Al-Káida szerinti illetve a Szaudi verziója a “Salafi”–nak mely az iszlám alap tanaihoz kapcsolódik.[23] Az olyan Salafi Jihadisták, mint az ISIS, abban hisznek, hogy csak egy törvényes hatóság tudja felvállalni a dzsihád vezetését, valamint, az iszlám társadalom “megtisztítása”, fontossági sorrendben elsőbbséget élvez más feladatoknál, mint például a nem muszlim országokkal kapcsolatos kérdéseknél. Például az ISIS úgy tekint a palesztinai szunnita csoportra mint hitehagyottak olyan csoportjára mely nem minősül (vallási értelemben) jogszerű hatalomnak a dzsihád vezetésére és az ellenük való küzdelem az első lépés az Izrael elleni küzdelemben.

Támogatóik

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015-ös jelentése alapján körülbelül 100 nemzettől, 22 000 ember jött Szíriába és Irakba, többségük azért, hogy csatlakozhasson az Iszlám Államhoz. A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy Irak és Szíria a szélsőségesek paradicsoma lett. A májusi jelentés már 25 000 emberről ír. A szervezetet mintegy 60 másik terrorcsoport támogatja, a legfőbbek közölük:

Bangsamoro Iszlám Szabadságharcosok
Jemaah Islamiyah
Ansar al-Sharia (Tunézia)
Abu Sayyaf (Fülöp-szigetek)
MSC
Jamaah Ansharut Tauhid

Források:

Amerikai nyugalmazott tábornok szerint hazája hozta létre az Iszlám Államot, Orientalista
ISIL got started through funding from our friends and allies: Wesley Clark , Presstv
Richard Barrett: The Islamic State, Soufangroup
„ISIS gaining ground in Yemen, competing with al Qaeda”, CNN, 2015. január 21.
sohranas: EXCLUSIVE: ‘It is not the end of fighting in Kobani’ – expert fears IS could return. Syrian Observatory For Human Rights
Aaron Brown ‘Just wait…’ Islamic State reveals it has smuggled THOUSANDS of extremists into Europe
Mike Giglio, Munzer al-Awad: ISIS Operative: This Is How We Send Jihadis To Europe. BuzzFeed
Az Iszlám Állam eddig négyezer terroristát csempészhetett Európába
David Von Drehle. „What Comes After the War on ISIS”, Time, 2015. február 26.
„Egypt bombs Islamic State targets in Libya after 21 Egyptians beheaded”, 2015. február 16. (Hozzáférés ideje: 2015. február 16.)
„Boko Haram swears formal allegiance to ISIS”, Fox News Channel, 2015. március 8.
Nima Elbagir, Paul Cruickshank and Mohammed Tawfeeq, CNN. „Boko Haram purportedly pledges allegiance to ISIS”, CNN, 2015. március 7.
Magyar Tudat Nemzeti Hírportál
TASS

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »