Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Ünnepi megemlékezések Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján, ma Háromszék-szerte ünnepi megemlékezéseket tartanak. Sepsiszentgyörgyön péntekig 10–16 óráig a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékházában ingyenes tárlatvezetést szerveznek diákcsoportok számára, amelyre előzetesen Török Józsefnél lehet jelentkezni a 0726 237 944-es telefonszámon.

Az ünnepi megemlékezés programja: 12.30 órakor koszorúzás a polgármesteri hivatal homlokzatán található Gloria Victis-táblánál, 13 órakor Szalai Attila ’56-os mártír Csíki utcai emléktáblájánál. 18-tól 19 óráig ünnepi műsor az ’56-os emlékparkban: beszédet tart Miklós Zoltán, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője, Fodor Tamás, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja, valamint Török József, a Volt Politikai Foglyok Szövetségének Kovászna megyei elnöke; közreműködik a Cantus Firmus Vegyes Kar és a Magyar Férfidalárda, a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, szaval Fazakas Bálint és Hatos Katalin XI.-es drámatagozatos diák, áldást mond Péterfi Ágnes unitárius lelkész. A koszorúzás után fáklyás felvonulás az Erzsébet parkba a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére felállított emlékműhöz, ahol fellép a Pro Musica Kamarakórus, majd Takó István római katolikus plébános mond áldást.

Kézdivásárhelyen ma 13 órakor tisztelgés az 1956-os szabadságharc hősei előtt a református temetőben, a kopjafáknál. Közreműködnek a Dr. Csiha Kálmán Református Kollégium IX. osztályos diákjai. 18.30 órától fáklyás felvonulás (találkozó a Gábor Áron-szobornál), 19 órától ünnepi megemlékezés a Vigadó Művelődési Központban, közreműködnek a Nagy Mózes Főgimnázium középiskolás diákjai. Az ünnepséget koszorúzás zárja.

Kovásznán 17 órakor a központi parkban található ’56-os emlékműnél kerül sor megemlékezésre a Lyukaskő Egyesület szervezésében. Közreműködik a Szívmelengetők Ifjúsági Zenekar Vajna János és Antal Ernő vezetésével, a 109-es számú Havadtőy Sándor Cserkészcsapat Gergely-Kovács Katalin óvónő irányításával, szaval Pătrânjel Viktória, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákja, igei gondolatokat fogalmaz meg Barticel-Kis Benjámin, a Kovászna-Belvárosi Református egyházközség lelkipásztora. Meghívott szónok: Erőss Bulcsú Sepsiszentgyörgyről.

Baróton 13 órakor kezdődik a megemlékezés az iskolaudvaron, a mártíremlékműnél és ’56-os emléktáblánál, illetve a Petőfi Sándor (Híd) utcában, az 1956-os emlékműnél. 19 órától a Tortoma Önképzőkör keretében a művelődési ház Bodosi Dániel-termében bemutatják Kelemen Csongor Életem ’56 árnyékában című könyvét. Meghívottak: Kelemen Csongor, a szerző, egykori ’56-os politikai elítélt (Csíkszereda – Uzonkafürdő), Benkő Levente és Papp Annamária, a kötet szerkesztői, valamint Kozma Csaba, a Polis Könyvkiadó vezetője (Kolozsvár). Házigazda: Demeter Zoltán.

 

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a nagyteremben Eu­gène Labiche: A Lourcine utcai gyilkosság (rendező: Barabás Árpád); október 25-én, pénteken 19 órától a kamarateremben Kovács Dominik – Kovács Viktor: Jégtorta (rendező: Szilvay Máté). Jegyek a központi jegyirodában és a biletmaster.ro ol­dalon kaphatóak.

Hírdetés

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Az e heti program: 24-én, csütörtökön 10 és 12 órától, 25-én, pénteken 10 órától, és 26-án, szombaton 11 órától A három kismalac (rendező: Nagy Lázár József, ajánlott életkor: 4 éven felülieknek). Érdeklődni, foglalni sms-ben vagy telefonon a 0754 409 940-es telefonszámon Szabó Emesénél lehet. Jegyár: 10 lej/fő.

Zene CODEX RÉGIZENE EGYÜTTES. Október 24-én, csütörtökön 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla-termében tart koncertet a Codex Régizene Együttes. Az együttes A tudós macskája című műsorával Arany János dalai megjelenésének 140., valamint Bartalus István (1821–1899) bálványosváraljai zenetanár, zongorista, zenetörténész, népdalgyűjtő és zeneszerző halálának 125. évére emlékezik. Belépő: 15 lej. KAMARAZENE. Az Árkosi Kulturális Központban (Zeneház, Olt u. 6. szám) október 25-én, pénteken 20 órától fellép a 4cord Quartet kamaraegyüttes. A 2021-ben alakult együttes tagjai: Piroska Zoltán (I. hegedű), Alexandra Goia (II. hegedű), Deák Abigél (mélyhegedű) és Ferencz Tihamér (gordonka) – ketten a Plugor Sándor Művészeti Líceum volt diákjai. Egy jegy ára 20 lej.

Hitvilág RÓZSAFÜZÉR-ZARÁNDOKLAT SEPSISZENTGYÖRGYÉRT. Október 21–25. között a város katolikus egyházközségei idén is megszervezik a rózsafüzér-zarándoklatot, amelyet szentmise előz meg naponta 18 órától. Ma a Szent Gellért-templomból, csütörtökön a Szent Benedek-templomból lesz az indulás. Az imalánc célja a város megújulása és békéje. Az élő rózsafüzér-zarándoklatba bármelyik ponton be lehet kapcsolódni. ALZHEIMER KÁVÉZÓ. Október 25-én, pénteken 17 órától a sepsiszentgyörgyi Szilvássy Carola Református Szeretetotthonban az októberi téma: a Montessori-módszer alkalmazása a demencia ellátásában, előadó: Dénes Kinga pszichológus. A belépés ingyenes.

Mozi MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi filmszínház mai műsora: 16 és 16.30 órától a Nincs parancs! című magyar dokumentumfilmet vetítik, utána pódiumbeszélgetésre kerül sor Nagy László történész vezetésével. 18.30-tól The Apprentice – A Trump-sztori (román feliratos), 18.45-től A szerelem ideje (román feliratos), 20.45-től Elvonulás Vama Vechére (román komédia) és Mosolyogj 2. (román fel­iratos).

Könyvbemutató OLVASNI ÖRÖM. A Mikes Kelemen Elméleti Líceum dísztermében ma 18 órától bemutatják az Olvasni öröm. Képes Könyvajánlók, 2019–2024 című, diákok munkáiból készült könyvet. Az est moderátora Hollanda Andrea, beszélgetőtársai: Kovács Anikó és Haszmann Júlia Réka. TURISZTIKAI KALAUZ. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében október 25-én, pénteken 17 órától Török Árpád nyugalmazott tanár bemutatja Erdélyiek Budapesten című turisztikai kalauzát. Házigazda: Péter Sándor. A bemutatót alkalmi fényképvonalas rajzkiállítás és vetítés kíséri.

XIX. Dénes István Emléktúra A baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület október 26-án idén is megszervezi a Dénes István Emléktúrát. A tervezett emléktúra úti célja Bodvaj, illetve a környék turisztikai látványosságainak felkeresése. Túravezetők: Sütő István és Demeter Zoltán. Találkozás 9.30-kor a baróti unitárius templom előtti parkolóban, ahonnan a református temetőbe, Dénes István geológus-barlangkutató sírjához sétálnak, és megemlékeznek az egyesület egykori elnökéről. A következő megálló a kisbaconi Rezes borvíz, ahonnan a Fenyős-patak völgyén Bodvaj irányába személyautókkal folytatják az utat egészen az Istenkas pallójáig. A túra gyalogos részének becsült hossza 8–10 km. 14 éven aluliak a túrán csak felnőtt kísérő társaságában vehetnek részt. Részvételi szándékot előzetesen Demeter Zoltánnál kell jelezni a 0746 089 140-es telefonszámon.

Székelyföldi Animációs Filmfesztivál Október 24–26. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön a második Székelyföldi Animációs Filmfesztiválra. Az esemény filmvetítéseket, konferenciákat, műhelymunkákat, szakmai vitákat és közönségtalálkozókat foglal magában. A fesztivál szervezői a Művész mozi – Kónya Ádám Művelődési Ház, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, valamint a Sic-Art Egyesület. A fesztivál meghívottjai között szerepel a többszörös díjnyertes producer, Muhi András, Baumgartner Zsolt (animációs filmrendező – Magyarország), Péterffy Zsófia (animációs filmrendező – Magyarország) és a romániai Bogdan Mureșanu. A rangos meghívottak között szerepel még Valentin Urziceanu, Mirona Radu, Ștefan Buzea, Radu Nicolae, Radu Vasile, Felméri Cecília, Balázs Zoltán és Fazakas Szabolcs, valamint Ferencz Boglárka.

Röviden JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket. ASZFALTOZÁS. Felhívják a lakók figyelmét, hogy október 24-ig aszfaltozási munkálatok zajlanak Sepsiszentgyörgyön a Füzes utcában (a Nicolae Iorga utca és a Gyár utca közötti részen). Kérik, hogy a munkálatok ideje alatt, 8–17 óráig ne parkoljanak az úttesten. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. vidéki lomtalanítási akciója során régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékot, ruhaneműt szállítanak el ma Kézdiszárazpatakon és Kézdikőváron, csütörtökön Torján. Honlap: tega.ro.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20 és 6 óra között a Nicolae Iorga utcai Dr. Max gyógyszertár (telefon: 0267 315 136) teljesít éjszakai szolgálatot. Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár a szolgálatos.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »