Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Tortoma Önképzőkör

Székelyföld Napok Az október 20-ig tartó 15. Székelyföld Napok háromszéki programjai: ma 19 órától Köpecen a kultúrotthonban a Classical Singers lép fel operettslágerekből és régi film­zenékből álló műsorával. Október 16-án, szerdán film­vetítés 12 órától Sepsibükszádon, 19 órától Árkoson a IV. Kaptár Dokumentumfil-szemle keretében. Október 17-én, csütörtökön 19 órától filmvetítés a köpeci református imaházban a IV. Kaptár Dokumentumfilm-szemle keretében • Vargyason 19 órától a művelődési házban a Háromszék Táncegyüttes Lúdas Matyi című előadása • Baróton a művelődési házban 19 órától koncert: BRVLG – Bordalok útján. Október 18-án, pénteken 18 órától Sepsibükszádon a Mikes Ármin Általános Iskolában a  Kelekótya együttes Kalapszalag című interaktív gyermekkoncertje • Ozsdolán 19 órától a Zsögön Zoltán Művelődési Házban a Háromszék Táncegyüttes Lúdas Matyi című előadása. 

 

Indul a hangversenyévad A nemzetközileg ismert és elismert szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjével kezdődik a 2024–2025-ös hangversenyévad Sepsiszentgyörgyön. A „Fili” október 26-án, szombaton 19 órakor lép fel a Tamási Áron Színház nagytermében. A Haáz Sándor karnagy által alapított és működtetett egyedi hangzásvilágú gyermekegyüttes 1982-ben alakult a szentegyházi 1. sz. (ma Mártonffi János) Általános Iskola tehetséges diákjaiból. A 140 diákból álló együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet, évente húsz-harminc alkalommal lépnek a közönség elé. Az együttes repertoárja klasszikus művekből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll. A nyitó hangversenyre 40, illetve 20 lejes jegyeket a városi jegyirodában lehet vásárolni. 

 

Emlékhelyre gyűjtenek „Jöttél, s mentél nesztelen, Föld vendége perc ideig. Honnan? Hová? Csak sejtelem – az Istentől az Istenig.” (Ludwig Uhland) Október 15-e a vendégbabák világnapja, a gyermeküket a gyermekvárás, szülés vagy röviddel a szülés után elvesztett családok gyászának a napja. Ennek kapcsán a sepsiszentgyörgyi Vártemplomi Református Egyházközség égisze alatt működő Bölcső és Vár Egyesület Bucsi Zsolt Tamás lelkipásztor közreműködésével egy méltó sepsiszentgyörgyi emlékhely elkészítését tűzte ki célul, ahol az érintettek a meg nem született és elveszített gyermekekre tudnak emlékezni. A helyi képzőművész alkotta emlékművet közadakozás révén szeretnék elkészíteni, majd a vár­templomi temetőben felállítani. Adományokat a célra mától a következő bankszámlára lehet utalni: RO45 RNCB 0124 1600 3525 0001 (Asociația Bölcső és Vár Egyesület), a megjegyzésben kérik feltüntetni: emlékhely. Revoluton a 0742 413 269-es (Bucsi Zsolt Tamás) telefonszámon lehet utalni. Ugyanezt a telefonszámot hívhatják, akik személyesen szeretnék átadni az adományt. 

 

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai október 16-án, szerdán 16 és 18 óra között az ozsdolai polgármesteri hivatalban fogadják az érdeklődőket.

 

Kiállítás

GAZDÁNÉ OLOSZ ELLA alkotásaiból nyílik kiállítás ma 17 órakor Bukarestben a Román Paraszt Nemzeti Múzeuma Új Galéria-termében. Megnyitóbeszédet mond Virgil Ștefan Nițulescu, a múzeum menedzsere és Cătălin Davidescu műkritikus. A kiállítás kurátora Gazda József, szervező partner a bukaresti Liszt Intézet.

 

Hírdetés

Színház

IDŐPONTCSERE. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház felhívja a nézők figyelmét, hogy az eredetileg meghirdetett októberi műsoruktól eltérően a Győri Nemzeti Színház Zakariás Zalán által rendezett előadásainak kezdési időpontjai felcserélődtek: Sławomir Mrożek Strip-tease című darabját ma 18 órától, August Strindberg Az erősebb című művét pedig ma 20 órától láthatják az érdeklődők, mindkettőt a Háromszék Táncstúdióban.  TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Október 16-án, szerdán 19 órától a kamarateremben Bertolt Brecht: Kurázsi és gyerekei, rendező: Hegymegi Máté (korhatár: 14 éven felülieknek). ♦ október 17-én, csütörtökön 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtér előtt) William Shakespeare: A vihar, rendező: Bodó Viktor.  M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház műsorán október 18-án, pénteken 19 órától: Pappa mia!, rendező-koreográfus: Fehér Ferenc. JEGYEK a sepsiszentgyörgyi előadásokra a központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon kaphatóak.  KOVÁSZNA. Október 16-án, szerdán 19 órától a Kovásznai Művelődési Központban játssza legújabb előadását a kézdivásárhelyi színház, a Barta Lajos Szerelem című színműve alapján született, azonos című előadás rendezője Dálnoky Csilla. 

 

Bábszínház

KOVÁSZNA. A kovásznai Városi Művelődési Házban ma 10 és 12 órától a nagyváradi M. M. Pódium Színház és Bábszínház Az üveghegyen innen… című interaktív, zenés meseválogatását mutatja be a magyar népmese ünnepére.  CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Október 16-án, szerdán 18 órától a bábszínház sepsiszentgyörgyi stúdiótermében a Mamó című, Máté Angi kisregénye alapján készült bábelőadás lesz műsoron, amelyet minden 8 év fölötti nézőnek ajánlanak. Rendező: Pánczél Kata. Október 18-án, pénteken 18 órától látható Daróczi Klarissza egyéni előadása, a sSOHA (r. Hatházi András), ajánlott életkor 14+. Október 20-án, vasárnap 18 órától A kis herceg bábos csillagmese tekinthető meg (r. Fodor Orsolya), ajánlott életkor: 6+. Érdeklődni, foglalni a 0754 409 940-es telefonszámon lehet Szabó Emesénél. Jegyár: 10 lej. 

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.30-tól Egy cica 10 élete (magyarul beszélő), 17 órától Transformers Egy (románul beszélő), 18.15-től Kálmán-nap (magyar filmdráma), 19 órától Haldoklás, de komédia (román feliratos), 19.45-től Átkelés (román feliratos).  

 

Röviden

LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. vidéki lomtalanítási akciója során régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékot, ruhaneműt szállítanak el ma Ozsdolán és Hilibben, szerdán Szentkatolnán és Imecsfalván. Honlap: tega.ro. ÁRAMSZÜNET. Munkálatok miatt október 18-ig naponta 8 és 15 óra között szünetel az áramszolgáltatás Kézdisárfalván. HUMORPINCE. Minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót szeretettel várnak október 16-án, szerdán 18 órakor a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház alagsorába.  TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a Szemerjai Református Egyházközség könyvtártermében.

 

Ügyelet

GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20 és 6 óra között a Császár Bálin utcai Farmaline I. gyógyszertár (telefon: 0367 412 103) teljesít éjszakai szolgálatot. Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (0267 708 465).

Dr. Farkas Orsolya szájsebész szakorvos október 19-én és 20-án ügyeletet vállal az Oral Care rendelőben, a Sport utca 3. szám alatt. Fogászati vagy szájsebészeti sürgősség esetén hívja a 0770 465 161-es vagy 0267 708 465-ös telefonszámot.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »