Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Barót 800 a kultúra jegyében A Barót 800 ünnepségsorozat keretében ma 17 órától Baróton a Gyulai Líviusz Könyvtárban képes könyvbemutatóra várják az érdeklődőket. Bardócz Orsolya Naptárkészítő Benedek Elek című kötetét Szabó Zsolt irodalomtörténész (Kolozsvár) mutatja be. Nagyajtán 19 órától a Kriza János művelődési ház Bihari József-termében a Sepsi Art Quartet (Sepsiszentgyörgy) együttes koncertezik, előadásuk címe: A klasszikus zenétől a könnyűzenéig, avagy Bachtól Bocelliig. Az együttes tagjai: Miklós Jácinta – hegedű, Miklós Katalin – hegedű, Lőfi Gellért – brácsa és Simon Gellért – nagybőgő. Az előadásra Barótról a szállítást (indulás 18.30-kor a bányairoda elől) a hétfő déli 12 óráig előzetesen jelentkező érdeklődők számára a szervezők biztosítják. Jelentkezni a 0746 089 140-es telefonszámon Demeter Zoltánnál lehet. Z Augusztus 6-án, kedden a baróti művelődési házban 18 órától bábkiállítás.

Újjáéled a Székely Trupp Augusztus 6-án, kedden 19 órakor a baróti városi művelődési ház nagytermében a Székely Trupp ébredése című verses-zenés emlékműsorra várják az érdeklődőket. Az első világháborút követő évek kivándorlási áradatával mintegy szembeúszva Kisbacon nagy szülötte, Benedek Elek hazatelepedett Székelyföldre. Hazaérkezése után maga köré gyűjtötte Erdély tehetséges fiatal íróit, költőit, akikkel megalapította a „székely trupp”-ot és élete utolsó éveiben egy olyan kulturális misszióra vállalkozott, melynek teljesítése semmilyen korábbi társaságnak nem állt módjában. Két esztendeig tartó írói körútra indult velük, hogy Erdélyt bejárva megismertesse mindenkivel a székely irodalmat. A csapat állandó tagjai voltak: Elek apó, a vezér, Szentimrei Jenő, Tamási Áron, Bartalis János, Szentimreiné Ferenczy Zsizsi, György Dénes és ifj. Delly Szabó Géza. Nem állandó trupp-tagok: Tompa László, Nyírő József és Kacsó Sándor. Benedek Elek halálával a vezér nélküli turnésorozat végül megszűnt, de most, 100 évvel később Elek apó egyenes- és oldalági leszármazottjai (Bardócz Orsolya, Sebestyén Aba, Benedek H. Botond és Benedek H. János) arra vállalkoztak, hogy újjáélesszék a székely trupp küldetését. Az emlékműsor a marosvásárhelyi Yorick Stúdió produkciója, az előadás Bethlen Gábor Alap támogatásával készült.

Mozi A Művész mozi ma zárva tart. A keddi program: 16.30-tól Nina és a sündisznó titka (magyarul beszélő), 16.45-től Boonie Bears (románul beszélő), 18.15-től Twisters – Végzetes vihar (román feliratos), 18.30-tól Harold és az elvarázsolt ceruza (románul beszélő), 20.15-től Motorosok (magyarul beszélő), 20.30-tól Deadpool & Rozsomák (román feliratos). Szerdán: 16.15-től Agymanók 2. (románul beszélő), 16.30-tól Gru 4. (magyarul beszélő), 18.15-től A fattyú (román feliratos), 18.15-től Deadpool & Rozsomák (magyarul beszélő), 20.30-tól Velünk véget ér (román feliratos), 20.45-től Anyai ösztön (román feliratos). Csütörtök: 16.15-től Gru 4. (románul beszélő), 16.30-tól Agymanók 2. (magyarul beszélő), 18.15-től Anyai ösztön (magyarul beszélő), 18.15-től Velünk véget ér (román feliratos), 20.15-től A csapda (román feliratos), 20.45-től Motorosok (magyarul beszélő).

Hírdetés

Önismereti tábor kamaszoknak Barátságban önmagammal címmel 14–16 éves kamaszoknak szervez önismereti tábort a csíkszeredai Lélek-Műhely egyesület augusztus 9–11. között a csíksomlyói Fodor-házban. Gál Brigitta felnőtt klinikai pszichológusjelölt, képzésben lévő pszichoterapeuta, Máthé Nóra pedagógus, Szüszer-Nagy Tímea, Kopacz Kinga-Boróka és Xántus Adrienn pszichológusok, valamint Bőck Laura-Brigitta iskolapszichológus azokat a serdülőket várja, akik szívesen barangolnának lelkivilágukban, ezáltal is közelebb kerülve önmagukhoz, jobban megértve a döntéseik/választásaik mögött álló érzelmi folyamatokat. A tábor során élménypedagógiai módszerekkel biztosítanak lehetőséget a fiataloknak arra, hogy felfedezhessék személyiségjegyeiket és tudatosíthassák értékeiket, ezáltal fejlesztve önbizalmukat. Hangsúlyt fektetnek továbbá az érzelmek hatékonyabb felismerésére, megértésére és az empátia témakörére, amelyek elengedhetetlenek a társas kapcsolatok fejlődéséhez. Jelentkezni a https://tinyurl.com/yu3vdjx8A címen vagy a 0742 954 004-es telefonszámon (Szüszer-Nagy Tímea) lehet. A tábor a Bethlen Gábor Alap Zrt. 2024. évi Együttműködő Nemzet Program támogatásával valósul meg, a résztvevők személyes hozzájárulása 150 lej. Ezt banki átutalással az alábbi számlára kell befizetni: ASOCIATIA LELEK-MUHELY EGYESULET RO91 RNCB 0152 1782 5347 0001 RNCBROBU, megjegyzésbe kérik ezt beírni: Donatie pentru tabăra adolescenți + GYEREK NEVE. A tábor ideje alatt a szállás és napi három étkezés biztosítva van. A jelentkezés akkor válik véglegessé, amikor a tábor díját kiegyenlítik.

Augusztusi kihívás A sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Iroda tavaly indított effAct programjának célja, hogy a lakókkal közösen kis változtatásokkal nagy dolgokat érjenek el, ami pozitívan hathat Sepsiszentgyörgyre és a benne élőkre. Arra hívnak, hogy minden hónapban csatlakozzunk a soros kihíváshoz, építsünk be együtt olyan szokásokat az életünkbe, amelyek kiküszöbölik a pazarlást, átgondoltabbá teszik mindennapjainkat, a kézenfekvő energiaformák és alapanyagok hatékony felhasználását szolgálják. Augusztusban arra ösztönöznek, hogy szabaduljunk meg minden fölösleges tárgytól, amelyek az otthonainkat zsúfolttá teszik. Hogyan is lomtalanítunk? Először is válogassuk ki azokat a tárgyakat, amiket hónapok óta elő sem vettünk: találjunk nekik új gazdát vagy új funkciót! Ha az adományozás mellett döntünk, a használt, de még nem viseltes ruháinkat a Gyulafehérvári Caritas ruhatárolóiba lehet elhelyezni, ezek a város 16 pontján megtalálhatók. A Caritas súly alapján pénzt kap a ruhákért egy felvásárló cégtől, a kapott összeget szociális programjaira fordítja, így közvetetten pénzbeli adományt adunk a szervezetnek. A jó minőségű ruhadarabok visszakerülnek a piacra, turkálóknak értékesíti a cég; az, ami már nem alkalmas erre a célra, újrahasznosításra kerül. A rászorulóknak szánt ruhát, gyermekkönyveket szintén a Caritashoz lehet eljuttatni, Hubbes Kinga, a sepsiszentgyörgyi szervezet munkatársa a 0733 553 594-es számon, e-mailben a [email protected] címen érhető el. A gyermekkönyvek a Csíki negyedi közösségi központ könyvtárába kerülnek. A fölöslegessé vált tárgyak ugyanakkor online felületeken, a sepsiszentgyörgyi bolhapiacon vagy a rétyi keresztútnál szervezett zsibvásárokon is értékesíthetők.

Röviden VÍZELZÁRÁS. A digitális megfigyelő és előrejelző rendszer kialakítása miatt augusztus 8-án, csütörtökön 9 és 17 óra között szünetel az ivóvízellátás Sepsiszentgyörgyön a felső városrészben, a következő utcákban: Akácfa, Almafa, Andrád Sámuel, Andrei Șaguna (felső része), Árnyas, Barackfa, Bartalis Ferenc, Bartók Béla, Benedek Elek, Bogáts Dénes, Bolyai János, Bükkfa, Carmen Sylva, Cserey Jánosné, Csorgó, Debren, Diófa, Diószeghy László, Domb, Dózsa György (felső része), Egészségügy sétány, Erdő, Fáklya sétány, Farkasszem, Fecske, Fenyves, Fülemüle, Gábor Áron, Galamb, Gáll Lajos, George Enescu, Gesztenye, Gólya, Gyárfás Győző, Hajnal, Hársfa sétány, Hőközpont sétány, Horea, Cloșca és Crișan, Hóvirág, Ibolya, Ifjúság sétány, Ion Luca Caragiale, Irinyi János, Jövő, Kender, Koréh Endre, Kórház, Losy Schmidt Ede, Május 1., Mihai Viteazul tér, Mikszáth Kálmán, Millennium, Múzsák sétány, Nap, Napkelet, Orbán Balázs, Őrkő, Rövid sétány, Sajtó, Sas, Stadion, Szabédi László, Szeder, Szegfű, Szilvafa, Táncsics Mihály (felső része), Tavasz, Testvériség, Tölgyfa, Újvárosi kert, Vadász, Vadrózsa, Váradi József, Varga Nándor, Vasile Goldiș, Victor Babeș, Világlátó, Villa, Virág, Visky Árpád, Víztartály, Zöld Péter. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. folytatja vidéki lomtalanítási akcióját, amelynek során régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékot, régi ruhákat szállít el ma Oltszemen, Zalánban, Kálnokon és Sepsikőröspatakon, augusztus 6-án, kedden Sepsikőröspatakon, augusztus 7-én, szerdán Árkoson. Honlap: tega.ro. INGYENES MEGHALLGATÁS. A Nép Ügyvédje brassói területi irodájának képviselője meghallgatást tart ma 10 órától Sepsiszentgyörgyön a prefektúrán. Iratkozni a 0267 315 444-es vagy a 0268 471 100-as telefonszámon lehet. A szolgáltatás térítésmentes, a magyar nyelv használata biztosított.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Császár Bálint utcai Farmaline I. gyógyszertár telje­sít éjszakai szolgálatot (telefon: 0367 412 103). Kézdivásárhelyen ma az Állomás utcai Help Net (0267 360 520, 0737 899 825) a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465). Honlap: dspcovasna.ro/hu.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »