Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Zene

A napi program: egyéni hangszeres oktatás, jazzelmélet, jazztörténet, zenekari gyakorlat, koncertek és jam-session-ök. A vezető-, oktató tanárok: Kovács Linda és Vörös Nikolett (ének, vokál), Márkus Tibor (zongora, jazzelmélet), Gyárfás István (gitár), Tóth Viktor (szaxofon, klarinét), Kovács Ferenc (hegedű), Szentgallay György (basszusgitár) és Gyárfás Attila (dobok, ütőshangszerek). Érdeklődni és jelentkezni még lehet a +40 742 769 628-as telefonszámon vagy az [email protected] e-mail-címen. NYÁRESTI KONCERT. A sepsiszentgyörgyi Református Vártemplom nyári színpadán július 18-án 19 órától Balázs Fecó legszebb dalai csendülnek fel helyi zenészek, énekesek, valamint a vártemplomi kórus előadásában. Az emlékkoncerten közreműködik Kolcsár József színművész.

Kiállítás SEPSISZENTGYÖRGYÖN az Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítóterében július 19-én, pénteken 18 órakor megnyílik Szabó András (sz. 1980) grafikus eddigi, hozzávetőleg húszéves alkotói pályáját átfogó kiállítása. A marosvásárhelyi születésű, jelenleg Kolozsváron élő és alkotó, Párizs és Brüsszel galériáiban is kiállító képzőművész műveit bemutató tárlatot Portik Blénessy Ágota művészettörténész és Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője méltatja. * Július 23-án, kedden 15 órától az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítótereiben megnyílik Incze János Dés (1909–1999) festőművész retrospektív kiállítása. A tárlatot Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Deák Ferenc Loránd művészettörténész és Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője nyitja meg. A tárlat anyagát válogatta: Bordás Beáta, a kiállítást rendezte: Miklós Szilárd.

Diákszínjátszás A kovásznai Művelődési Központban ma 18 órától a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad bemutatja a Székely Csaba darabja alapján készült Semmi című előadását Molnár János rendezésében. Ezt követően 19 órától a sárospataki Református Kollégium Soha színjátszókörének A salemi boszorkányhistória című előadása tekinthető meg. Koreográfia: Szabó Iea, dramaturgia és rendezés: Csákiné Győri Beáta.

Képernyő RTV1. Ma 15 órától: Mofetták földjén (3. rész). Székelyföldet, főleg a távolról érkezők, sokszor csodás helynek nevezik. A mesés látvány valóban létezik, és ehhez még különös gyógyító erő is társul. Tűzhányók öröksége a rengeteg buzogó forrás és helyi szóhasználattal egyszerűen csak „büdösnek” becézett gázkiömlés. A sorozat harmadik részében a Büdös-hegyet lehet bejárni. * 20 éves a nagykőhavasi EKE-menedékház. A Nagykőhavas a Brassó környékiek kedvenc kirándulóhelye. A menedékház felavatásának 20. évfordulóján a Magyar Adás is részt vett. * Csíkszeredai Régizene Fesztivál, 2023 (ismétlés). A tavaly készült összeállításban magyar, német, norvég, román és svájci előadóművészek muzsikálnak.

Mozi MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi ma zárva tart. A keddi műsor: 16.15-től Agymanók 2. (románul beszélő amerikai animációs kalandfilm), 16.30-tól Gru 4. (magyarul beszélő amerikai animációs vígjáték), 18.15-től Lefkovicsék gyászolnak (magyar filmdráma), 18.15-től Vigyél a holdra (román feliratos amerikai romantikus vígjáték), 20 órától Anyai ösztön (magyarul beszélő amerikai thriller), 20.45-től A fattyú (román fel­iratos dán történelmi film); szerdán: 16 órától Garfield (románul beszélő amerikai animációs kalandfilm), 16.30-tól Agymanók 2. (magyarul beszélő amerikai animációs kalandfilm), 18 órától Vigyél a holdra (magyarul beszélő amerikai romantikus vígjáték), 18.15-től Twisters – Végzetes vihar (román feliratos amerikai akció-kalandfilm), 20.30-tól Semmelweis (magyar filmdráma), 20.45-től Ördögűzés (román feliratos amerikai horror); csütörtökön: 16.15-től Agymanók 2. (románul beszélő amerikai animációs kalandfilm), 16.30-tól Garfield (magyarul beszélő amerikai animációs kalandfilm), 18.15-től Kivérző szerelem (magyar feliratos angol–amerikai erotikus thriller), 18.30-tól Hang nélkül: Első nap (magyarul beszélő amerikai dráma), 20.15-től Motorosok (román feliratos amerikai krimidráma), 20.30-tól DogMan – A kutyák ura (román feliratos francia thriller).

Hírdetés

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 17 órától szentmise Érkörtvélyesről, 17.50-től A hét plébániája, 18 órától imaszándékok fogadása, 18.15-től Örvendetes rózsafüzér, 18.50-től Jézus Vére litánia. Honlap: mariaradio.ro.

Családtalálkozó A Bardocz, Bardócz, Bardoczy családok leszármazottjainak tizenegyedik világtalálkozóját augusztus 4-én Futásfalván tartják. Jelentkezni július 27-ig lehet Bardocz Tündénél (telefon: 0728 846 064), Bardocz Istvánnál (0745 141 974), Bardocz Leventénél (telefon: 0745 392 779) és Beke Ernőnél (0744 202 702).

Szúnyogirtás Kézdivásárhelyen és környékén Kézdivásárhely önkormányzata értesíti a lakókat, hogy július 15–17. között Kézdivásárhelyen és a hozzá tartozó településeken 21 és 2 óra között szúnyogirtást végeznek az alábbi program szerint: ma Nyujtódon, Szászfaluban és Sárfalván; 16-án, kedden és 17-én, szerdán Kézdivásárhelyen. Az időjárási viszonyok függvényében a program változhat.

Júliusi kihívás A sepsiszentgyörgyi Ifjúsági Iroda tavaly szeptembertől működtett effAct programjának célja, hogy a lakókkal közösen kis változtatásokkal nagy dolgokat érjenek el, ami pozitívan hathat Sepsiszentgyörgyre és a benne élőkre. Arra hívnak, hogy minden hónapban csatlakozzunk a soros kihíváshoz, építsünk be együtt olyan szokásokat az életünkbe, amelyek kiküszöbölik a pazarlást, átgondoltabbá teszik mindennapjainkat, a kézenfekvő energiaformák és alapanyagok hatékony felhasználását szolgálják. A júliusi hónap kihívása így szól: „Használjuk kreativitásunkat, és lehetőség szerint készítsük el mi magunk azt, amire szükségünk van! A Do It Yourself (Csináld magad) hónap arra buzdít, hogy használjátok a kezeteket és javítsátok meg, ami elromlott, újítsátok fel, ami régi, és készítsétek el magatok használati tárgyaitokat vagy ételeiteket. A kihívás az, hogy július folyamán egy tárgyat vagy élelmiszert, amit eddig megvásároltál, váltsa fel az általad készített változat! Nem csak élőben, de online is tanulhatsz kézművességet, és a gasztronómiai tudás is könnyen elérhető. Ezek a képességek sok esetben segítenek meghosszabbítani tárgyaink hasznos életét, teret adnak az újrahasznosításnak és csökkentik fogyasztásunkat.”

Ifjúsági csere Görögországba A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület 19 és 28 év közötti fiataloknak ACE III címmel induló ifjúsági cserére ad lehetőséget Görögország fővárosába, Athénba. A program az Erasmus+ résztámogatásával zajlik augusztus 27. és szeptember 1. között bolgár, finn, magyar, görög, olasz és székelyföldi fiatalokkal. Jelentkezési határidő: július 20., a szabad helyek függvényében. Bővebben a zoldnap.info-n vagy a 0766 611 066-os telefonon.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Romulus Cioflec utcai Hygea III. gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 310 110). Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. patika a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465). Honlap: dspcovasna.ro/hu.

Röviden VÍZELZÁRÁS. Az ivóvízhálózat digitalizációs projektjéhez kapcsolódó munkálatok miatt Sepsiszentgyörgyön ma 8–20 óra között szünetel az ivóvíz-szolgáltatás a következő helyeken: Forrás, Gaál Sándor, Albert Álmos, Puskás Ferenc, Imre István, Moldovan Nicolae, Csíki utca (páros házszámok a Forrás utcától az Arénáig), Kastély Szálló, Sepsi Food, Hunyadi Csárda, Sepsi Aréna, Sepsi OSK.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »