Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Színház FLOW5. A nemzetközi mozgásszínházi fesztivál programja Sepsiszentgyörgyön: 19 órától a nagyteremben Fiesta, koreográfus: Andrea Gavriliu (időtartam: 60 perc, szünet nélkül); 22-én, szombaton 19 órától a Háromszék Táncstúdióban BLOT – Body Line of Thought, koreográfus: Simona Deaconescu & Vanessa Goodman (korhatár: 18 éven felülieknek, időtartam: 50 perc, szünet nélkül); 23-án, vasárnap 19 órától a nagyteremben Fiúk / Boys, koreográfus: FrenÁk (korhatár: 16 éven felülieknek, időtartam: 45 perc szünet nélkül). Jegyek az előadásokra a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon kaphatóak.

Kiállítás SZÜLETÉSNAPI KIÁLLÍTÁS. Ma 19 órától az Árkosi Kulturális Központ (Zeneház, Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) rendkívüli születésnapi képzőművészeti kiállításra hívja a művészetek kedvelőit. Az ünnepelt Miklóssy Mária festőművész, akinek legújabb munkáiból állítanak ki egy válogatást. A tárlatot megnyitja Szebeni Zsuzsa, a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának igazgatója. Házigazda és a kiállítás szervezője: Kopacz Attila. MAGMA KORTÁRS MŰVÉSZETI KIÁLLÍTÓTÉR. A Beszámolók egy túlságosan zajos magányról című csoportos kiállítás megnyitójára kerül sor ma 18 órakor Sepsiszentgyörgyön. KÉZDIVÁSÁRHELY. A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban 23-án, vasárnap 12 órakor Várallyay Réka művészettörténész megnyitja Balázs István Éghez szóló szavak című kiállítását. A tárlat július 11-ig látogatható.

Zene KÓRUSTALÁLKOZÓ. A Kónya Ádám Művelődési Ház égisze alatt működő Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda Székely, egyesülj a dalban! jeligével kórustalálkozót szervez ma 18 órakor a belvárosi református templomban, melyre mindenkit szeretettel várnak. Részt vevő kórusok: nagyajtai Unitárius Gazdag Miklós Polgári Daloskör, karnagy: Fehér Orsolya; Gidófalvi Református Kórus, karnagy: Elekes Szántó Judit; Belvárosi Református Énekkar, karnagy: Jakab Árpád, Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda, karnagy: Jakab Árpád. GITÁRKONCERT. Az első Sepsi Inst. Run futóversenyhez kapcsolódva ma 18 és 19.30 óra között a Neogitár Alpha együttes lép fel a sepsiszentgyörgyi vártemplom udvarán, ezzel is szorosabbra fűzve kultúra és sport viszonyát. A koncertre a belépés díjtalan. KLASSZIKUSOK A VILÁG KÖRÜL. A Rákász Gergely Alapítvány szervezésében június 22-én, szombaton 18 órától a kovászna-belvárosi református templomban klasszikus zenei koncertre kerül sor. A három fiatal művész – Dénes Dorottya, Kiss Péter és Szigeti Bence – koncertsorozatának célja, hogy különböző nemzetiségű zeneszerzők darabjainak segítségével megismerjük a klasszikus zene legszebb oldalait egy világ körüli utazás keretein belül. A belépés díjtalan.

Múzeumok éjszakája szombaton Háromszéken MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér: 18–20.30-ig kreatív műhelyfoglalkozás a Beszámolók egy túlságosan zajos magányról című kiállításhoz kapcsolódóan; 21 órától Mădălina Brașoveanu kurátor tárlatvezetése a Beszámolók egy túlságosan zajos magányról című kiállításon. ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONT: 18–19 óráig Benedek Ágnes színművész tárlatvezetése T. Szűcs Ilona és Tóth László retrospektív tárlatán; 19–21.30-ig műhelyfoglalkozások: mininyomda (Kusztos Attila), agyagozás (Hosszú Zoltán), gélprint (Vetró Baji), interaktív gyerekfoglalkozás (Mátyás Noémi), csendéletrendezés és -fotózás (Barabás Zsolt); 22–23 óráig Luiza Zan & Jazzpar Trio-koncert. SZÉKELY NEMZETI MÚZEUM: 18 órától Kőleves – a KŐszínház független társulás zenés játéka gyerekeknek, családoknak; 18–20.30-ig KépMűhely Kolumbán Hanna képzőművésszel; fotótranszfer gyerekeknek; Zsurmoló – népi játékok; 19 órától Pénzes Loránd történész tárlatvezetése a Géniuszok a hősök mögött című időszakos kiállításon; 20 órától József Álmos helytörténész előadása: Sepsiszentgyörgy régi képeken; 21 órától Bevezetés a gömbpanoráma világába Toró Attila fényképésszel; 22.55-től Az Egyéjszakás kaland kvízjáték nyerteseinek kihirdetése; 23 órától éjfélig A nő – a Voces Női Kar koncertje; 23 órától Múzeum-mozi a Bartók Teremben; fényinstalláció a kertben. A CSERNÁTONI Haszmann Pál Múzeumban 16 órától a baróti Kelekótya Együttes Kalapszalag című interaktív, zenés gyermekfoglalkozásával nyit a program, mely 17 órától Székely Géza grafikus, festőművész Múzeumi őrjárat című tárlatának megnyitójával folytatódik, amelyet Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója méltat. 19 órától Hagyomány a divatban – Teleki Aranka viseletkészítő egyedi tervezésű ruháinak bemutatója. 21 órától Múzeumkerti mozi zárja a programot. Kézműves műhelyekben lehet tevékenykedni, és a régi autók szerelmeseinek is lesz csemege: Retrópiknik, régi autók seregszemléje.

Hírdetés

Tánc ÉVZÁRÓ ELŐADÁS. Várnak minden érdeklődőt a Kőrösi Csoma Sándor Líceum néptáncosainak Számadás című évzáró előadására ma 18 órától a Kovásznai Művelődési Központba. Fellép a Kicsike, Vizitke, Pitypang és Recefice néptánc­csoport.

Egyetemi tanévzáró A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem központi tanévzáró ünnepségének idén a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Kara ad otthont, melyet a kari ballagási ünnepséggel egybekötve szerveznek meg. Az eseményre  szombaton 12 órakor kerül sor a Sepsiszentgyörgyi Kar helyszínén, a Csíki utca 50. szám alatt.

Röviden FORGALOMKORLÁTOZÁS. Az első alkalommal megrendezett Sepsi Inst. Run futóverseny ma 18 órától kezdődik, a versenyzők a város főteréről rajtolnak. 17.30-tól a verseny végéig (20 óra körül) a következő utcákat zárják le az autóforgalom elől: Gróf Mikó Imre, Gábor Áron, Szabadság, Kórház, Kós Károly, Táncsics Mihály, Gyár és Victor Babeș. 15 órától a verseny végéig lezárják a parkolókat a Kós Károly úton, a Gábor Áron utcában és a Szabadság utcában. ♦ A Multi-Trans Rt. értesíti utasait, hogy ma a városban megrendezett Sepsi Inst. Run futóverseny miatt 17.30 és 20 óra között a helyi közszállítás szünetelni fog. HAGYOMÁNYOS ÉS HELYI TERMÉKEK VÁSÁRA. Kovásznán vasárnap 9 órától megrendezik a hagyományos és helyi termékek vásárát a központban. VÍZELZÁRÁS. Javítási munkálatok miatt ma 8–15 óráig Sepsiszentgyörgyön az Akácos utcában (Stadion és Hóvirág utca közti szakasz), illetve az Akácos és Szegfű utca kereszteződésében található magánházaknál nem lesz ivóvíz. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Kézdiszentléleken. Honlap: tega.ro/hu. PONTOSÍTÁS. Lapunk csütörtöki számában elírás történt egy számadat kapcsán. Pontosítunk: a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány gyermeksegítő programjában a jövő tanévre havonta legkevesebb százhússzor 100 lej (és nem 900) hiányzik még ahhoz, hogy a tervezett ötszáz-hatszáz rászoruló gyermeknek ingyenes meleg ebédet és délutáni oktatást biztosítsanak. Ugyanis a 900 lej egy diákra számított hiányzó összeg a tanév kilenc hónapja alatt. Olvasóinktól és az érintettektől elnézést kérünk.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Help Net gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0367 802 977). Szombaton és vasárnap a bevásárlóközpontokban levő gyógyszertárakat is fel lehet keresni. 23-án, vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Benedek Elek utcai 30-as Farmacom (0367 407 568); 24-én, hétfőn a Kaufland nyitvatartási ideje szerint az Oltmező úti Dr. Max (0722 654 741) patikát lehet felkeresni. Kézdivásárhelyen ma a Gyár utcai Help Net (0737 899 825), hétfőtől a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton és hétfőn 9–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Kossuth Lajos utcai Hermann gyógyszertár (0745 822 449)  a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma 14–19 és szombaton 9–14 óráig a Sport utca 9/5D alatti Dental Centrum fogászaton telefonos egyeztetés alapján (0743 455 556); szombaton és vasárnap 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465). Honlap: dspcovasna.ro/hu.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »