Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

A román kultúra napja

Előadók: Camelia Paraschiv, Classical Singers. A Román Kulturális Intézet által kezdeményezett miniturné fő célja, hogy a román kulturális értékeket népszerűsítse Magyarországon. A budapesti bemutató után január 16-án, kedden 18 órától az előadás a Román Kulturális Intézet szegedi székházában is látható lesz. SEPSISZENTGYÖRGY. Az Árkosi Kulturális Központban (Olt utca 6. szám) a Kovászna Megyei Művelődési Központtal partnerségben, a Kulturális Minisztérium és a Kovászna Megyei Tanács támogatásával ma művészeti párbeszédet szerveznek: két jelentős képzőművész, Baász Imre és Dan Palade munkáit állítják ki, majd Nicolae Dumitru zongoraművész kamaraestjére kerül sor. A program: 19 órától a Blow-up című képzőművészeti kiállítás megnyitója, résztvevők: Simona Tănăsescu (képzőművész), Dan Palade (képzőművész), Damokos Csaba (képzőművész, a Képzőművészek Szövetségének sepsiszentgyörgyi elnöke), Baász Orsolya (képzőművész); 19.30-tól Nicolae Dumitru zongoraestje: improvizációk a kiállított művek témájára. * Portrébeszélgetésre és könyvbemutatóra kerül sor a román kultúra napja alkalmából január 17-én, szerdán 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Az est meghívottja Octavian Soviany költő, író, akinek egyik díjnyertes verskötete a marosvásárhelyi Lector Kiadónál a napokban jelent meg magyar fordításban, Magellán sarka címmel, Király Zoltán átültetésében. Az eseményen a szerző beszélgetőtársa Adrian Lăcătuș brassói irodalomkritikus és a kötet fordítója, valamint jelen lesz a Lector Kiadó igazgatója, Gálfalvi Ágnes. Házigazda: Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár vezetője.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház január 16-án, kedden és 17-én, szerdán 19 órától a nagyteremben Ivan Viripajev Iráni konferencia című darabját játssza, Bocsárdi László rendezésében. Korhatár: 16+, időtartam: 2 óra 30 perc (egy szünettel). M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház 20-án, szombaton 19 órától a Háromszék Táncstúdióban Echoes of Here című előadását játssza, koreográfus: Ermira Goro. Időtartam: 45 perc (szünet nélkül). JEGYEK a sepsiszentgyörgyi színház és az M Studio előadásaira a központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon válthatók. ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház január 16-án, kedden 19 órától Sarah Kane: Blasted című előadását játssza, rendező: Bobi Pricop. SZÉKELY GÓBÉK. A csíkszentgyörgyi társulat Se éjjelünk, se nappalunk című előadásával lép fel Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében január 20-án 17 és 20 órától. Jegyek elővételben a Treff utazási irodában kedden, szerdán és csütörtökön 16–17.30 óráig. Jegyár: 35 lej.

Zene A MAGYAR KULTÚRA NAPJA SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A magyar kultúra napja alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében a Heveder Zenekar és Márdirosz Ágnes közös koncertjére kerül sor január 20-án 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében. A koncertre jegyeket teljes áron 40, kedvezményesen 20 lejért a városi kulturális szervezőirodában lehet vásárolni. * Január 19-én, pénteken 20 órától kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar már hagyományosnak számító koncertjére. A zenekar repertoárja színes: a klasszikus feldolgozásoktól a történelmi indulókon keresztül opera-, operett-, könnyű- és filmzenei feldolgozásokat is játszanak. Vezényel: Maksai József. A koncertre jegyeket 30 lejes áron a városi kulturális szervezőirodában lehet vásárolni.

Operett Január 19-én, pénteken 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében Huszka Jenő Lili bárónő című kétfelvonásos operettjét mutatja be az Operettissimo társulat. Jegyek elővételben a Treff utazási irodában, keddtől csütörtökig 16–17.30-ig. Jegyvásárlással kapcsolatos egyéb információk a 0745 589 214-es vagy a 0746 208 811-es telefonon.

Tortoma Önképzőkör Január 16-án, kedden 19 órától a Baróti Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében az évkezdő találkozón A csizma szára – Minden út Rómába vezet címmel Andorkó Rozália ny. román szakos tanárnő (Vargyas) tart vetített képes élménybeszámolót. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Hírdetés

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai, élő adásai: 13, 14.40-től és 17 órától imaszándékok fogadása, 15 órától Irgalmasság rózsafüzére, 17.15-től Örvendetes rózsafüzér, 18 órától búcsús szentmise Hargitafürdőről.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi ma zárva tart. A keddi műsor: 16.30-tól A fiú és a szürke gém (magyarul beszélő), 20.15-től Vadászidény (magyarul beszélő); szerdán: 16.15-től Az első igazi kará­csony románul beszélő és 16.30-tól magyarul beszélő, 18 órától Ferrari (magyarul beszélő), 20.45-től Aquaman és az elveszett királyság (román feliratos); csütörtökön: 16 órától Katicabogár és Fekete Macska kalandjai (románul beszélő), 16.15-től Kacsalábon (magyarul beszélő), 18.15-től Ferrari (román feliratos). román filmnapok a Művész moziban: kedden 19 órától Eminescu és a cernăuțiak (dokumentumfilm), 20.30-tól Tati part-time (vígjáték); szerdán 18.15-től Warboy (magyar feliratos román háborús dráma, kalandfilm, 88 perc) – a vetítés után közönségtalálkozó lesz, meghívottak: Marian Crișan rendező és Daniel Băliș színész, 20.30-tól A királylány kastélya (dráma); csütörtökön: 18 órától Blokád (magyar történelmi filmdráma, 90 perc) – a vetítés után közönségtalálkozó lesz, meghívott: Köbli Norbert forgatókönyv­író; 20.45-től Boss (dráma), 21 órától Nagyszeben (magyar feliratos román történelmi filmdráma).

Hitvilág ELŐADÁS. Megváltoztatható-e az ember? címmel Reisinger János irodalomtörténész tart előadást január 17-én, szerdán 17 órai kezdettel Sepsiszentgyörgyön az Írisz Házban. A részvétel ingyenes.

Szűrővizsgálat Illyefalván Az illyefalvi Pető Fejlesztő- és Képzőközpontban január 29-én ingyenes szűrővizsgálatra kerül sor központi idegrendszeri károsodással élő csecsemők, gyermekek és felnőttek számára. A rendelésen szeretettel várnak minden olyan gyereket, akinél szülés előtt, közben vagy utána oxigénhiányos állapot lépett fel, agyvérzést kapott vagy nyílt gerinccel született, és ennek következtében mozgáskárosodás alakult ki. Továbbá olyan gyerekeket és felnőtteket is, akiknek stroke, koponyasérülés miatt van mozgáskárosodásuk. Azok a felnőttek is jelentkezhetnek a vizsgálatra, akik Parkinson-kórban és sclerosis multiplexben szenvednek. A vizsgálat lényege, hogy felmérjék a jelentkezők állapotát és döntés szülessen arról, hogy a konduktív pedagógia módszerével fejleszthetők-e. A rendelés eredménye után a konduktorok csoportokat alakítanak ki, és a kiválasztott betegek háromhetes fejlesztő programon vehetnek részt Illyefalván január 29. és február 16. között. Előzetes jelentkezés alapján lehet részt venni a szűrővizsgálaton, amit a 0724 266 020-as telefonszámon tehetnek meg.

Áramszünet Sepsiszentgyörgyön ma 8–12 óráig az Oltmező utcában, kedden 10–13.30 óráig Előpatakon, Hetében és Árapatakon szünetel az áramszolgáltatás.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Helpnet gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0367 802 977). Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465).

Ringató Kovásznán A Kovásznai Városi Művelődési Házban január 16-án, kedden 16 órától kerül sor a Ringatóra, ahol Erőss Judit, a Háromszék Táncegyüttes népdalénekese, képzett zenepedagógus vezetésével a Magyarországon már egész mozgalommá kinőtt tevékenységbe kaphatunk betekintést. A Ringató családi program, ahol a felnőttek és a gyerekek egyaránt élményhez jutnak, épül a gyermeki lélek, erősödik a családi összetartozás. Magyar Örökség-díjas zenei nevelési módszer kisgyermekeknek és szüleiknek szóló énekes-játékos foglalkozás formájában. Miközben énekelnek és játszanak, a legkisebb gyerekek ízlelgetik a magyar nyelv és a zenei anyanyelv szépségeit, találkoznak a magyar kultúrával.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »