Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban ma 18 órakor Petőfi Sándor Az apostol című művének román fordítását ismerheti meg a közönség, amely idén jelent meg a jászvásári TipoMoldova Kiadónál, Kocsis Francisko fordításában, Balázs Imre József irodalomtörténész előszavával. A könyvről a kiadó igazgatója, Aurel Ștefanachi költő, író, valamint Balázs F. Attila költő, író, műfordító, a kötet szerkesztője beszél. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. A könyv a helyszínen mind puha kötésű, mind díszkötéses kiadásban megvásárolható.

Karácsonyi kézművesvásár Idén 15. alkalommal rendezik meg a „múzeumi vásár” néven közismert karácsonyi kézművesvásárt a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. A vásár december 8-án, pénteken 14–20 óráig, december 9-én, szombaton 10–19 óráig látogatható. Pénteken 18 órától zenélnek István Ildikó és a Művészeti Népiskola tanárai és népdalos növendékei, szombaton 12 órától fellép a Százlábú Néptáncegyüttes. A vásár ideje alatt kézműves-foglalkozás lesz gyerekeknek, a büfében téli finomságok vásárolhatók.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház ma és 7-én, csütörtökön 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtér) Pass Andrea: Napraforgó című előadását játssza Radu Afrim rendezésében (időtartam: 2 óra 45 perc, egy szünettel). Jegyek a központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon. JEGYÁRUSÍTÁS. Megkezdődött a jegyárusítás a Tamási Áron Színház szilveszteri előadására. John Kander – Fred Ebb – Bob Fosse Chicago című közismert musicaljét újvidéki vendégrendező, Puskás Zoltán vezetésével viszi színre a társulat. A szilveszteresti bemutatóra a jegy 120, illetve 100 lejbe kerül, a januári előadásokra olcsóbbak lesznek a belépők.

Bábszínház BEMUTATÓ A CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZBAN. December 8-án, pénteken 20 órától bemutatják A kis herceg című bábos csillagmesét Fodor Orsolya rendezésében, Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg című műve alapján. Az előadás helyszíne a Cimborák Bábszínház stúdióterme, ahová várnak minden 6 év feletti nézőt. Érdeklődni, jegyet foglalni a 0755 335 400-ás telefonszámon Csüdöm Eszternél. Az előadás megtekinthető december 16-án, szombaton 11 órától, december 21-én és december 28-án, csütörtökön 18 órától.

Zene CLASSICAL SINGERS. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ nagytermében december 7-én, csütörtökön 18 órától ad karácsonyi koncertet a Classical Singers énekegyüttes. ISMERŐS ARCOK. December 8-án, pénteken 20 órától az Ismerős Arcok zenekar koncertjére várják a közönséget a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermébe. Idén 20 éve, hogy megjelent az Ismerős Arcok első lemeze, az Egy a hazánk. A kerek évforduló apropóján turnéra indult a csapat, amely során számos magyarországi és határontúli településen zenélnek. Jegyár: 40 lej, kapunyitás 19.30-kor, további információk: 0730 600 279. ADVENTI HANGVERSENY. December 10-én a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban a 10 órakor kezdődő szentmise alatt és a szentmise után, 18 órától pedig a Gyöngyvirág utcai református templomban tart adventi hangversenyt a Pro Musica kamarakórus. ÜNNEPVÁRÓ KONCERT. Az Európa és a világ több városának színpadán is megfordult, nemzetközileg ismert szentegyházi Gyermekfilharmónia ad koncertet december 10-én, vasárnap 19.30 órától Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király római katolikus templomban. Az ünnepváró hangversenyre jegyeket a városi kulturális szervezőirodában (Szabadság tér 1. szám), valamint a helyszínen lehet vásárolni. Jegyár: 10, illetve 7 lej.

Családi karácsonyvárás a zabolai kastélyban December 9-én, szombaton 10–17 óráig várnak mindenkit egy családi karácsonyváró eseményre az ünnepi hangulat elengedhetetlen kellékeivel: karácsonyi barkácsolással, mesemondással, kincskereséssel, hintózással és vásárral. A Mikes-birtok gyönyörű angol kertjével, tavaival és a mesésen felújított, egykor istállóként működő rendezvényteremmel várja a látogatókat. Az eseményt 2018 óta évente megszervezik a Kastély Erdélyben csoporttal karöltve (honlap: kastelyerdelyben.ro). A szervezet fontosnak tartja nemcsak a kastélyok tárgyi örökségének népszerűsítését, hanem az ódon épületeket övező szellemi-kulturális örökség továbbadását is. A művészetek, a kézimunka, a szép keresése mindig része volt a nemesi világnak. Vendégeiknek a következőket kínálják: karácsonyi dísztárgyak barkácsolása; a legkisebbek és nagyobbacskák egyaránt örömüket lelhetik a karácsonyi dísztárgyak elkészítésében – az alkotás élménye mellett a gyerekek megörvendeztethetik az otthoniakat egy-egy általuk készült ajándékkal; papírszínház Demeter Éva vezetésével, az előadást kincskeresés és játék követi; Kastély Erdélyben edukatív fajátékok; origami – papír dísztárgyak készítése; arcfestés; hintózás; photobooth; karácsonyi vásár. A beltéri foglalkozások mellett a kastélykertben barangolni is lehet. A téli hangulatot a forró tea, kávé, forralt bor teszi majd teljessé.

Waldorf-bazár A sepsiszentgyörgyi Waldorf-közösség december 7-én, csütörtökön 17 órától tartja hagyományos adventi bazárját a Nicolae Colan Általános Iskola tornatermében. A gyermekek, szülők és pedagógusok által készített kézműves ajándéktárgyak vásárában a diákok énekekkel hangolnak rá az adventi várakozásra. (fekete)

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.15-től Titina – A négylábú felfedező románul beszélő és 16.30-tól magyarul beszélő, 18 órától 30 nap maximum román feliratos és 18.15-től magyarul beszélő, 19.45-től Napóleon (román feliratos), 20 órától Elfogy a levegő (magyar filmdráma).

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6.50-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 7.05-től ima a hivatásokért, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi ima­óra, 12.15-től Déli magazin. ÖNKÉNTESTALÁLKOZÓK. Ma 10 órától a sepsiszentgyörgyi Mária rádió stúdiójában, 13 órától a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébánián tartanak önkéntestalálkozót.

Hitvilág ÜNNEPI ESEMÉNYEK ILLYEFALVÁN. Az illyefalvi római katolikus templomban szombaton 16 órától Mária-köszöntőt tartanak. December 10-én, vasárnap a 11 órától kezdődő szentmisén bemutatkoznak a közösségnek a bérmálkozásra és elsőáldozásra készülő fiatalok, gyermekek. Ugyanakkor Sisak Imola pszichológus értekezést tart a gyermekek, fiatalok hitre való neveléséről a családban.

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6.50-től Ébredjen a Mária Rádióval!, 7.05-től ima a hivatásokért, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi ima­óra, 12.15-től Déli magazin. ÖNKÉNTESTALÁLKOZÓK. Ma 10 órától a sepsiszentgyörgyi Mária rádió stúdiójában, 13 órától a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébánián tartanak önkéntestalálkozót.

Vetélkedő és nemezkiállítás A Háromszéki Népfőiskola Egyesület szervezésében Kézdivásárhelyen az Erzsébet-teremben december 16-án 16 órától nemezkiállítást tartanak az Archaikus népi imádságok vetélkedővel egybekötve. Nemezelők jelentkezését várják! Érdeklődni és jelentkezni Biró Erikánál lehet a 0757 958 868-as telefonon.

Röviden VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy ma 8–19 óráig a digitális vízórák felszerelése miatt szünetel az ivóvízellátás Sepsiszentgyörgyön a Csíki utcában (az 1918. december 1. út – Grigore Bălan tábornok út – Templom utca közti szakaszon), az Olt utcában (az 1918. december 1. út – Grigore Bălan tábornok út közti szakaszon), a Grigore Bălan tábornok út 27-es tömbház A, B, C és D lépcsőházában, valamint a 16-os tömbház A, B és C lépcsőházában, a Gyárfás Jenő utcában, a Kőrösi Csoma Sándor utcában (a Kossuth Lajos utca – Debren-patak közti szakaszon), a Martinovics Ignác utcában, a Nicolae Bălcescu utcában (az Olt utca – 1918. december 1. út közti szakaszon) és a Híd utcában (az Olt utca – Debren patak közti szakaszon). JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket. CSEREBEREKLUB ÉS HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 16 órától a Cserebereklub, 18 órától az alagsorban a Humorpince várja az érdeklődőket, szórakozni vágyókat. MEGHALLGATÁS. Ráduly István, Kovászna megye prefektusa december 7-én, csütörtökön 12 órától meghallgatást tart Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatalában. Az audienciára a 0267 315 444-es telefonszámon lehet feliratkozni.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Nicolae Iorga utcai Dr. Max (Sensiblu) gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 312 049). Kézdivásárhelyen ma az Állomás utcai Help Net (0267 360 520)gyógyszertár a szolgálatos.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »