Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Színház

Címertani kalandozások Európában Erdélyi, székelyföldi jelképeket bemutató előadást szervez az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület a magyar tudomány napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön a frissen újranyílt Székely Nemzeti Múzeumban november 2-án, csütörtökön 18 órától. A szervezet elnöke, az idén a Nemzetközi Címertani Akadémia tagjává választott Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus Címertani kalandozások Európában című előadásában ízelítőt nyújt az utóbbi tíz évben Európa különböző országaiban világkongresszusokon, nemzetközi konferenciákon tartott címertani, zászlótudományi, genealógiai és pecséttani előadásaiból.

Zene Zenei gyöngyszemek. Az Árkosi Kulturális Központ (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. sz.) ma 19 órától rendkívüli kamarahangversenyt szervez. Fellép Anton Niculescu (cselló), aki több éven át a milánói Scala elsőcsellósa volt, és Ana-Maria Negrea zongoraművész. A koncert után a művész mesél a hangszerről. A helyek száma korlátozott, jegyek elővételben a központ székhelyén naponta 9–15 óráig kaphatók (telefon: 0267 373 651). Egy jegy ára 20 lej. Porumbescu 170. November 1-jén, szerdán 18 órától Diana Jipa hegedűművész és Ștefan Doniga zongoraművész tart koncertet az Árkosi Kulturális Központban a román zene egyik kiemelkedő személyisége, Ciprian Porumbescu születése 170. évfordulójának szentelt országos turné keretében. Jegyek 20 lejes áron a központ székházában vásárolhatók, további információk a 0267 373 651-es telefonszámon. HANGSZEROKTATÁS GELENCÉN. Furulya-, fuvola-, klarinét-, gitár- és zongoraoktatás indul Gelencén a 10–30 év közötti korosztálynak. A helyek száma korlátozott. Jelentkezni a 0744 624 206-os vagy a 0749 856 310-es telefonon lehet.

Kiállítás ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONT. Kettős tárlatnyitóra várja az érdeklődőket november 3-án, pénteken a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ, ahol Herman Levente és Bodoni Zsolt mutatkozik be egyéni tárlattal. 18 órakor az EMŰK földszinti kiállítóterében Vida Gábor író, a Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője nyitja meg Herman Levente többnyire nagy méretű olajfestményekből álló kiállítását, majd 18.30-tól a harmadik emeleti kiállítótérben Zuh Deodáth filozófiatörténész, a kiállítás kurátora méltatja Bodoni Zsolt különleges fényhatások alkalmazásával megvalósult festészeti tárlatát. Házigazda: Bordás Beáta, az EMŰK vezetője. A tárlatok 2024. január 13-áig látogathatók. ERDŐVIDÉK MÚZEUMA. Határtalanul Erdélyben címmel november 3-án, pénteken 18 órakor nyílik Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár-termében Halápi Molli Csenge fotókiállítása. A Dabas közelében élő, képzőművészeti iskolában tanuló Halápi Molli Csenge egy Határtalan program keretében járt először Erdélyben, azóta visszatérő vendég. Szeret a természetben járni, megörökíteni a pillanatokat. Innen ered a fotózás iránti szeretete, amelyhez az erdélyi táj nagyon inspiráló. Házigazdák: Lakatos Csilla és Demeter László muzeológusok. A kiállítás november 16-áig látogatható hétköznapokon 8 és 16 óra között.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. November 2-án, csütörtökön 18 órától Tamási Áron Szüntelen király című bábjátékát lehet megtekinteni a bábstúdióban (rendező: Nagy Lázár József). Az előadást 8 év feletti nézőknek ajánlják. Jegyfoglalás a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél.

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.15-től Trollok: Együtt a banda (románul beszélő), 16.30-tól A canterville-i kísértet (magyarul beszélő), 18 órától Totem (román feliratos), 18.15-től  Miután annyi minden történt (magyarul beszélő), 20 órától Öt éjjel Freddy pizzázójában (román feliratos), 20.15-től Szeánsz Velencében (magyarul beszélő).

Képernyő RTV3. Ma 11 órától: Hegyi utak várai, 4. rész – Kápolnák a havasokon. A hegyeken átvezető utak jelentőségét nem csak a várak jelezték. A régi, Csíkszépvízről Moldvába vezető gerincút mentén egykor kápolnák álltak. A Pogány-havas kisebbik „előcsúcsán”, a Kis-Pogány-havason, 1200 méter magasságban található a Szent László-kápolna. ♦ Keserédes. Vargyasi Levente és T. Bányai Péter dokumentumfilmje az erdélyi cukorrépa-termesztés végnapjait követi nyomon.

Hitvilág REFORMÁCIÓ. A sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban ma 18 órától igét hirdet Zelenák József evangélikus lelkipásztor. Úrvacsorai ágenda: Hegyi István református lelkipásztor. TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a Szemerjai Református Egyházközség könyvtártermében. MINDENSZENTEK ÜNNEPE. November 1-jén, szerdán, mindenszentek főünnepén a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban 7 órától és 18 órától szentmisék a templomban, 16 órától a katolikus temetőben szentmise az ott eltemetettek lelki üdvéért. ÁHÍTAT. November 1-jén, szerdán 18 órától halottakra emlékező áhítatra várnak mindenkit a sepsiszentgyörgyi unitárius templomba.

Röviden VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy a digitális vízórák felszerelése és a főelzárók cseréje miatt ma 8–18 óráig szünetel az ivóvízellátás Sepsiszentgyörgyön a Váradi József utcában a Kossuth Lajos utcától a Rózsa utcáig tartó szakaszon; a Horea, Cloșca és Crișan utcában; a Konsza Samu utcában; a Gábor Áron utca 8. szám, 1-es tömbház A, B és C lépcsőházában; a Gábor Áron utca 10. szám, 1-es tömbház A és B lépcsőházában; a Mihai Viteazul téri 3-as tömbház A, B lépcsőházában; a Váradi József utcai 12-es tömbház A, B lépcsőházában; a Váradi József utcai 1-es tömbház A, B, C és D lépcsőházában; a Váradi József utcai 3-as tömbház A, B, C és D lépcsőházában. Szerdán 8–18 óráig digitális vízórák felszerelése miatt a következő utcákban szünetel a vízszolgáltatás: Szegfű utca (a Vadász és Bartók Béla utca közti szakaszon), Rózsa, Koréh Endre, Carmen Sylva, George Enescu, Gáll Lajos és Bartók Béla. FORGALMI VÁLTOZÁS. A sepsiszentgyörgyi köztemetőt ezekben a napokban a Vár utca felől lehet megközelíteni és a Vojkán utcán át lehet elhagyni. Gépkocsikkal csak a temető mellett található lövészeti gyakorlótéren kijelölt helyeken lehet parkolni. A zavartalan forgalom biztosítása érdekében arra kérik a gépkocsi-tulajdonosokat, hogy se a Vár utcában, se a Vojkán utcában ne parkoljanak. VIRÁGVÁSÁR. Az Urban-Locato Kft. virágvásárt szervez november 1-jéig Sepsiszentgyörgy főterén; a köztemetőben is lehet virágot vásárolni. LAKOSSÁGI KONZULTÁCIÓ. A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület közösségi konzultációt tart november 2-án, csütörtökön 18 órától a szépmezői közösséggel az ipari park gyűléstermében, november 3-án, pénteken 14 órától az őrkői közösséggel a Néri Szent Fülöp Multifunkcionális Központban. SZORGOS KEZEK. A sepsi­szentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában ma 15 órától kézműves-népművészeti tevékenységre (hímzés, kötés, horgolás, gyöngyfűzés) várja az érdeklődőket a Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Richter II. gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 025). Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna 0267 360 015) gyógyszertár a szolgálatos.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »