Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Zene

Porumbescu 170. November 1-jén, szerdán 18 órától Diana Jipa hegedűművész és  Ștefan Doniga zongoraművész koncertjére kerül sor az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. sz.) a román zene egyik kiemelkedő személyisége, Ciprian Porumbescu születésének 170. évfordulójára szentelt országos turné részeként. Jegyek 20 lejes áron a központ székházában vásárolhatók, további információk a 0267 373 651-es telefonszámon.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Ma, illetve november 2-án, csütörtökön és november 3-án, pénteken 19 órától a nagyteremben Pintér Béla – Darvas Benedek: Gyévuska című előadását (rendező: Hegymegi Máté) játssza a társulat. A jegyiroda nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. November 2-án, csütörtökön 18 órától Tamási Áron Szüntelen király című bábjátékát lehet megtekinteni a bábstúdió­ban (r.: Nagy Lázár József). Az előadást 8 év feletti nézőknek ajánlják. Jegyfoglalás a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi ma zárva tart. Kedden: 16.15-től Trollok: Együtt a banda (románul beszélő), 16.30-tól A canterville-i kísértet (magyarul beszélő), 18 órától Totem (román feliratos), 18.15-től Miután annyi minden történt (magyarul beszélő), 20 órától Öt éjjel Freddy pizzázójában (román feliratos), 20.15-től Szeánsz Velencében (magyarul beszélő).

Hírdetés

Címertani kalandozások Európában Erdélyi, székelyföldi jelképeket bemutató előadást szervez az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület a Magyar Tudomány Napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön a frissen újranyílt Székely Nemzeti Múzeumban november 2-án, csütörtökön 18 órától. A szervezet elnöke, az idén a Nemzetközi Címertani Akadémia tagjává választott Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus Címertani kalandozások Európában című előadásában ízelítőt nyújt az utóbbi tíz évben Európa különböző országaiban világkongresszusokon, nemzetközi konferenciákon tartott címertani, zászlótudományi, genealógiai és pecséttani előadásaiból.

Kiállítás ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONT. Kettős tárlatnyitóra várja az érdeklődőket november 3-án, pénteken az Erdélyi Művészeti Központ, ahol Herman Levente és Bodoni Zsolt mutatkozik be egyéni tárlattal. 18 órakor az EMŰK földszinti kiállítóterében Vida Gábor író, a Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője nyitja meg Herman Levente többnyire nagy méretű olajfestményekből álló kiállítását, majd 18.30-tól a harmadik emeleti kiállítótérben Zuh Deodáth filozófiatörténész, a kiállítás kurátora méltatja Bodoni Zsolt különleges fényhatások alkalmazásával megvalósult festészeti tárlatát. Házigazda: Bordás Beáta, az EMŰK vezetője.

Szűrővizsgálat Illyefalván Az illyefalvi Pető Fejlesztő- és Képző Központban november 6-án ingyenes szűrővizsgálatra kerül sor központi idegrendszeri károsodással élő csecsemők, gyermekek és felnőttek számára. A rendelésen szeretettel várnak minden olyan gyereket, akinél születés előtt, közben vagy utána oxigénhiányos állapot lépett fel, agyvérzést kapott vagy nyílt gerinccel született, és ennek következtében mozgáskárosodás alakult ki. Várnak továbbá olyan gyerekeket és felnőtteket is, akiknek stroke, koponyasérülés miatt van mozgáskárosodásuk. Azok a felnőttek is jelentkezhetnek a vizsgálatra, akik Parkinson-kórban és sclerosis multiplexben szenvednek. A vizsgálat lényege az, hogy felmérjék a jelentkezők állapotát, és döntés szülessen arról, hogy a konduktív pedagógia módszerével fejleszthetők-e. A rendelés eredménye után a konduktorok csoportokat alakítanak ki, és háromhetes fejlesztő programon vehetnek részt a kiválasztott betegek Illyefalván november 6–25. között. A szűrővizsgálaton előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni, melyet a 0724 266 020-as telefonszámon tehetnek meg.

Gazdafórum A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete gazdafórumot szervez ma 10 órától online térben, a Zoom applikáción keresztül, hogy a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) által kiírt, a fiatal gazdák megtelepedését támogató pályázat iránt érdeklődő gazdák választ kapjanak kérdéseikre. Az esemény ingyenes, a belépéshez szükséges link megtalálható lesz a Facebook-esemény leírásánál. További információk az egyesület honlapján: szekelygazda.ro.

Röviden LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hul­ladékokat, régi ruhákat szállít el ma Kilyénben. Az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak. VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy a digitális vízórák felszerelése és a főelzárók cseréje miatt ma és kedden 8 és 18 óra között szünetel az ivóvízellátás Sepsiszentgyörgyön a Váradi József utcában a Kossuth Lajos utcától a Rózsa utcáig tartó szakaszon; a Horea, Cloșca és Crișan utcában, a Konsza Samu utcában, a Gábor Áron utca 8. szám, 1-es tömbház A, B és C lépcsőházában; a Gábor Áron utca 10. szám, 1-es tömbház A, B lépcsőházában; a Mihály Viteazul téri 3-as tömbház A, B lépcsőházában; a Váradi József utcai 12-es tömbház A, B lépcsőházában; a Váradi József utcai 1-es tömbház A, B, C és D lépcsőházában; a Váradi József utcai 3-as tömbház A, B, C és D lépcsőházában. FORGALMI VÁLTOZÁS. November 1-jére való tekintettel a sepsiszentgyörgyi köztemetőt a napokban a Vár utca felől lehet megközelíteni és a Vojkán utcán át lehet elhagyni. Gépkocsikkal csak a temető mellett található lövészeti gyakorlótéren kijelölt helyeken lehet parkolni. A zavartalan forgalom biztosítása érdekében arra kérik a gépkocsi-tulajdonosokat, hogy se a Vár utcában, se a Vojkán utcában ne parkoljanak. HÍDJAVÍTÁS. Ma lezárják a forgalmat a Gábor Áron utcában a híd környékén. Az utcában a forgalom kétirányúvá válik, és csak az ott lakók számára engedélyezett a behajtás. Lezárják a forgalmat a Szabadság utcában is, a híd alatti részen a jelzőlámpák és a Vasile Goldiș utcai kereszteződés közötti szakaszon. Holnaptól péntekig egy sávon zajlik majd a közlekedés a hídon és a híd alatt. A jelzőlámpákkal irányított forgalom váltakozva fog haladni. MÓDOSULNAK A BUSZJÁRATOK. A Multi-Trans Rt. értesíti utasait, hogy a Gábor Áron utcai híd javítási munkálatai miatt módosulnak az autóbuszok útvonalai. A vasút­állomás irányába az összes érintett járat az Andrei Șaguna utcán keresztül közlekedik, a Tervezőintézet megállóhely nem üzemel. A Szemerja negyed irányba: az érintett járatok a Kós Károly, Dózsa György és a Stadion utcán keresztül közlekednek. A Tervezőintézet és Domb utca megállóhelyek nem üzemelnek. A 2-es járat a vasútállomás, Csíki negyed, Templom utca, Grigore Bălan út, 1918. december 1. út, Kós Károly út, Dózsa György utca, Stadion utca útvonalon közlekedik. A Tervezőintézet, a Domb utca, a Plugor Sándor Művészeti Líceum és a Kálvin tér megállóhelyek nem üzemelnek. LAKOSSÁGI KONZULTÁCIÓ. A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület közösségi konzultációt kezdeményez. Ma 18 órától találkozó a Csíki negyedi közösséggel a Gödri Ferenc-iskolában, november 2-án, csütörtökön 18 órától találkozó a szépmezői közösséggel az ipari park gyűléstermében, november 3-án, pénteken 14 órától az őrkői közösséggel a Néri Szent Fülöp Multifunkcionális Központban.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Richter II. gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 025). Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna 0267 360 015) gyógyszertár a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465).


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »